Missä muodossa aineistot pitää olla, jotta niistä voidaan tehdä painatuksia?

Esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen logot sekä tekstejä ja grafiikkaa sisältävät painatukset ovat tyypillisesti tehty grafiikkaohjelmalla vapaasti skaalattavaan vektorigrafiikkamuotoon. Tavallisimpia tiedostopäätteitä vektorigrafiikalle ovat .pdf, .eps, .ai tai .svg.

Tällaisen vapaasti skaalattavan, vektorimuotoisen aineiston tunnistat siitä, että avatessasi sen omalla tietokoneellasi ja zoomatessasi aineistoa todella lähelle, pysyvät grafiikoiden ja tekstien reunat veitsenterävinä.

Vektorimuotoisesta logosta syntyy aina kaikkein paras lopputulos, varsinkin Natuan käyttämällä, tavallista seripainatusta tarkemmalla Waterbased ink -painotekniikalla.

Painatuksia tehdään myös bittikarttamuotoisesta aineistosta (pikselitiedostosta), kuten .jpg, .png tai .psd. Kunnollinen painatuksen laatu tosin vaatii sen, että painoaineisto ei ole netistä ladattu pieni ja matalaresoluutioinen tiedosto. Sellaisesta painatusta ei voida toteuttaa laadukkaasti tai lainkaan.

Bittikarttamuotoisen logopainatuksen tulisi olla mielellään 350-450 dpi resoluutioinen 1:1 painettavassa koossaan, jos painatuksesta halutaan parasta laatua. Aineisto voi olla RGB-muodossa, jotta saamme painatukseen mahdollisimman kirkkaat sävyt. Monesti paras värimuunnos paitapainatuksia varten syntyy ammattilaisen käsittelyn kautta, koska hän myös tuntee, miten digitaalinen paitapainokone käyttäytyy.

Tyypillisesti jokaiselta Natuan asiakkaalta löytyy esimerkiksi painettava logo valmiiksi oikeassa muodossaan, joten aineistoasioista ei kannata liiemmin päätä raapia. Me autetaan ja neuvotaan.

Silloin tällöin oikeaa logoa joudutaan kyselemään ja kaivelemaan kolmannelta osapuolelta, kuten graafikolta, mutta onneksi me puhutaan myös graafikkojen kieltä. Autetaan ja neuvotaan aina parhaamme mukaan, eikä yksikään painatus ole koskaan aineistohaasteiden vuoksi jäänyt toteuttamatta.

Aiheeseen liittyvää