Missä muodossa aineistot pitää olla, jotta niistä voidaan tehdä painatuksia?

Painatuksen tyypistä riippuen, painatuksia tehdään sekä vapaasti skaalattavista vektoriaineistoista että bittikartta- eli pikseliaineistoista. Tyypillisimmin grafiikat ja tekstit ovat vektoriaineistoja ja värikkäät valokuvamaiset painatukset pikseliaineistoja tai pikseliaineiston ja vektoriaineiston yhdistelmiä.

Vapaasti eri kokoihin skaalattavat vektoriaineistot

Esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen logot sekä tekstejä ja grafiikkaa sisältävät painatukset ovat tyypillisesti tehty grafiikkaohjelmalla vapaasti skaalattavaan vektorigrafiikkamuotoon. Tavallisimpia tiedostopäätteitä vektorigrafiikalle ovat .pdf, .eps, .ai tai .svg.

Tällaisen vapaasti skaalattavan, vektorimuotoisen aineiston tunnistat siitä, että avatessasi sen omalla tietokoneellasi ja zoomatessasi aineistoa todella lähelle, pysyvät grafiikoiden ja tekstien reunat veitsenterävinä.

Vektorimuotoisesta logosta syntyy aina kaikkein paras lopputulos, varsinkin Natuan käyttämällä, tavallista seripainatusta tarkemmalla Waterbased ink -painotekniikalla.

Tärkeää. Jos mahdollista, varmista, että toimittamassasi vektoriaineistossa ei ole tekstejä avoimina fontteina. Miksi? Meidän tietokoneiltamme ei välttämättä löydy sinun brändifonttiasi, jolloin tiedosto ei aukea meillä oikein. Grafiikkaohjelmista löytyy tavallisesti komento, jolla avoimet tekstit muutetaan grafiikoiksi (Esimerkiksi Adobe Illustrator -ohjelmassa: Type-valikko – Create Outlines).

Bittikartta-aineistot, eli pikselitiedostot

Painatuksia tehdään myös bittikarttamuotoisesta aineistosta (pikselitiedostosta), kuten .jpg, .png tai .psd. Kunnollinen painatuksen laatu tosin vaatii sen, että painoaineisto ei ole netistä ladattu pieni ja matalaresoluutioinen tiedosto. Sellaisesta painatusta ei voida toteuttaa laadukkaasti tai lainkaan.

Bittikarttamuotoisen logopainatuksen tulisi olla mielellään 350-450 dpi resoluutioinen 1:1 painettavassa koossaan, jos painatuksesta halutaan parasta laatua. Aineisto voi olla RGB-muodossa, jotta saamme painatukseen mahdollisimman kirkkaat sävyt. Monesti paras värimuunnos paitapainatuksia varten syntyy ammattilaisen käsittelyn kautta, koska hän myös tuntee, miten digitaalinen paitapainokone käyttäytyy.

Tyypillisesti jokaiselta Natuan asiakkaalta löytyy esimerkiksi painettava logo valmiiksi oikeassa muodossaan, joten aineistoasioista ei kannata liiemmin päätä raapia. Me autetaan ja neuvotaan.

Silloin tällöin oikeaa logoa joudutaan kyselemään ja kaivelemaan kolmannelta osapuolelta, kuten graafikolta, mutta onneksi me puhutaan myös graafikkojen kieltä. Autetaan ja neuvotaan aina parhaamme mukaan, eikä yksikään painatus ole koskaan aineistohaasteiden vuoksi jäänyt toteuttamatta.

Aiheeseen liittyvää