3D-seripainatus: upea tapa toteuttaa kohokuvioita vaatteisiin

Moni ajattelee, että brodeeraus tai erilaiset kumiset tai muoviset merkit ovat ainoa tapa toteuttaa kohokuvioita vaatteisiin. Homma ei ole aivan niin. 3D-seripainatus on kustannustehokas, monipuolinen ja hävyttömän hieno vaihtoehto toteuttaa esimerkiksi pahinta kilpailijaasi upeammat hupparit painatuksella.
S Design Collegepaidat 3D Painatuksella
S-Design -collegepaidat on painettu mattapintaisella 3D-seripainatuksella. Katso alla olevalta videolta, miltä painatus näyttää.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Olemme huomanneet, että 3D-seripainatukset ovat Suomessa verrattain harvinaisia, eikä 3D-painettuja vaatteita tule ihan joka päivä kaduilla vastaan. Silloin kun tulee, kyse on usein jonkin globaalin muotimerkin vaatteesta.

  3D-seripainatuksen todellisia osaajia ei ole Suomessa montaa. Natualla olemme tehneet näyttäviä 3D-painatuksia jo useamman vuoden ajan, monenlaisille toimijoille aina peli- ja ohjelmistoalan pk-yrityksistä suuriin toimijoihin, kuten SOK, Wolt, Sweco, F-Secure ja Sievi.

  S-Design -collegepaidat on toteutettu mattapintaisella 3D-painatuksella. Painatus tehtiin suuren suosion saavuttaneella mustaa mustalle -yhdistelmällä. Collegepaita on luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettu Stanleystella Changer.

  3D-painatus on Waterbased ink -seripainatuksen tapaan painotekniikka, joka vaatii paljon opettelua ja väkevän ammattitaidon. Lisäksi, 3D-painatuksia tehdään useimmiten paksuille, t-paitaa kalliimmille tuotteille, kuten huppareille tai collegepaidoille, joten laatuvirheisiin ei ole varaa.

  Oma tahtotilamme on joka ikisessä tilauksessa äärimmäisen hyvät painetut vaatteet, kunnollisella ja säntillisellä asiakaspalvelulla.

  Ylipäätään, Natua on keskittynyt vain ja ainoastaan laadukkaisiin, vastuullisesti valmistettuihin vaatteisiin, joihin korkealaatuinen 3D-painatus sopii aivan erinomaisesti.

  Tässä kirjoituksessa avaan tarkemmin, mitä 3D-seripainatus tarkoittaa, millaisia erilaisia 3D-painatuksia on olemassa ja miksi se on usein luomupuuvillavaatteille (esimerkiksi hupparit ja colleget) parempi vaihtoehto kohokuvioinnille kuin esimerkiksi klassinen brodeeraus tai vaatteeseen ommellut, harvoin ympäristöystävälliset kumi-/muovimerkit.

  Mitä tarkoittaa 3D-seripainatus?

  3D-seripainatus tarkoittaa vaatekankaasta koholla olevaa painopintaa, jonka alle useimmiten painetaan väripinta. Suosittu 3D-painatustapa on myös ‘nostaa esiin’ kohopintana vain tietty osa painatusta.

  Tyypillisimpiä ja suosituimpia 3D-painatuksia ovat erilaiset tekstit ja logojen 3D-painatus.

  Toteutimme SOK:n collegepaidat mustalla mattapintaisella 3D-painatuksella. Musta collegepaita on luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettu Stanleystella Changer.

  3D-painatus tehdään vaatteisiin samalla tavalla kuin ympäristöystävälliset Waterbased ink -seripainatukset, painotyökaluja (seula) käyttäen. Jokaiselle 3D-painatuksen alle painettavalle värille tehdään oma painotyökalunsa. Lisäksi kohokuvioinnille tehdään tarvittava määrä painotyökaluja, muun muassa 3D-painatuksen korkeudesta ja tyylistä riippuen.

  Millaisia erilaisia muotoja ja tehokeinoja 3D-painatukselle on olemassa?

  3D-painatus voidaan toteuttaa hyvinkin monipuolisilla tavoilla: teräväreunaisena, pyöreäreunaisena tai dome-pintana, jossa 3D-kuvio kohoaa enemmän painatuksen keskeltä kuin sen reunoista.

  3D-painatuksia voidaan tehdä tuotteille joko matta- tai kiiltäväpintaisina – ja myös läpinäkyvinä ilman alle painettavaa painoväriä.

  Kestosuosikki 3D-painatuksissa on aina tyylikäs mustaa mustalle 3D-painatus. Musta väri on myös vaatevärinä ylivoimaisesti käytetyin.

  Sievin hupparit on toteutettu mattapintaisella 3D-painatuksella hieman huppariväriä tummempana. Logopainatus tehtiin kevyesti meleeratulle Heather Grey -väriselle hupparille. Huppari on luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettu Stanleystella Cruiser.

  Samankaltainen painatus voidaan toteuttaa mille vaatevärille tahansa siten, että 3D-painopinta sävytetään hieman vaatetta vaaleammalla tai tummemmalla sävyllä. Näin voimme tehdä yrityksille myös brändivärin mukaisia vaatteita ja painatuksia.

  3D-painatuksen alle voidaan painaa niin monta painoväriä kun tarve vaatii, jolloin kohopinnan alla voi olla myös esimerkiksi kuva. 3D-painatus voidaan tehdä myös vain osaan painatusta, jolloin voidaan luoda sekä visuaalisesti että sormituntumaltaan näyttäviä toteutuksia.

  North Engine Crossfit -paitojen painatukseen tehtiin osittainen mattapintainen 3D-kohopainatus STRONG-grafiikan raitoihin. Näin painatuksen osille syntyy näppituntumaltaan suuri kontrasti, kun pehmeä ja huomaamaton musta Waterbased ink -painoväri saa kaverikseen osittaisen 3D-kohokuvion. T-paita on 100 % luomupuuvillasta valmistettu Stanleystella Expresser.

  Millaisiin vaatteisiin ja painatuksiin 3D-painatus on mielestämme brodeerausta parempi merkkaustapa?

  3D-painatuksilla on brodeeraukseen verrattuna muutamia oivia etuja ja hyötyjä, jonka vuoksi luomupuuvillavaatteet, kuten kohokuvioidut t-paidat tai hupparit painatuksella kannattaa useimmiten toteuttaa 3D-painatuksina brodeerauksen sijaan.

  Brodeeraus ympäristöystävällisillä rayon-viskoosilangoilla puolestaan tulee kyseeseen, kun merkattava vaate on sellainen, jota ei voida painamalla toteuttaa. Tällaisia ovat kovapintaiset tuotteet, kuten lippalakit ja kaikkein suosituimpia ja myydyimpiä vaatteita ovat erilaiset takit ja liivit brodeerauksella.

  Listasimme ja tiivistimme 3D-painatuksen hyötyjä brodeeraukseen verrattuna, kun vaatteena on luomupuuvillavaate tai sellainen vaate, jossa on käytetty vain pieni määrä kierrätyspolyesteria.

  3D-painatuksen suurimmat hyödyt

  Tiivistettynä ja brodeeraukseen verrattuna, 3D-seripainatuksen suurimpina hyötyinä ovat:

  Ei värirajoituksia – käytössä on koko Pantone Color Bridge Coated -värikirjasto, ei pelkästään rajattu määrä eri brodeerauslankojen sävyjä.

  Monipuolinen – tarkkoja muotoja voidaan tehdä monenlaisia, niin terävä- kuin pyöreäreunaisina, vain keskeltä kohoavina ja myös läpinäkyvinä. 3D-painatuksen voi tehdä halutessaan vain osaan painettavasta pinnasta helposti saman tuotannon yhteydessä. Vaatteita ei tarvitse siis siirrellä koneelta toiselle, kun yhdistelmäpainatuksia (normaali + kohopinta) toteutetaan.

  Myös suosittu mattapinta onnistuu – brodeerauslangat ovat useimmiten hieman kiiltäviä, jotta vaatteen kanssa saman värinenkin brodeeraus erottuisi vaatteesta. Kaikki eivät kuitenkaan pidä kiiltävistä kohopinnoista ja kyse on paljolti makuasiasta. Mattapintaiset 3D-painatukset ovat Natualla nykyisin kiiltäviä paljon suositumpia.

  Kustannustehokas – 3D-painatus on brodeerausta edullisempi erityisesti suurikokoisissa kohokuvioiduissa pinnoissa. Myös suurissa painoerissä 3D-painatus on sen tuottajalle brodeerausta nopeampi kohokuviointitapa ja hinnat siten usein brodeerausta edullisemmat.

  Erittäin kestävä – 3D-seripainatukset ovat brodeerausten tapaan erittäin kestäviä ja taatusti pysyvät hyvinä läpi tuotteen käyttöiän. Vaatteeseen ommeltu brodeeraus ei siis kestävyyden suhteen tuo erityistä etua 3D-painatuksiin verrattuna.

  Ovatko 3D-painatukset kalliita?

  Kuten äskeisessä hyötylistassa totesin, 3D-seripainatus on hyvinkin kustannustehokas merkkaustapa. Moni Natuan asiakas onkin yllättynyt positiivisesti 3D-painatustarjouksen saatuaan.

  Erityisesti simppelit toteutukset, kuten yksivärinen 3D-mattapainatus ovat hyvin kustannustehokkaita toteuttaa. Toki painettavan erän tulee olla 3D-painettavissa tuotteissa suurempi kuin normaalissa 1- tai 2-värisessä seripainatuksessa.

  Suosittelemme yksinkertaisimmillekin 3D-painatuksille vähintään 50-75 kappaleen painoerää.

  Alle 50 kappaleen eriä emme suosittele, koska 3D-painatuksiin on tehtävä tavallista reilumpi määrä painotyökaluja ja myös aineistonvalmistus on vaativampaa. 3D-painatus vaatii tuotannolta huolellista mietintää ja testausta ennen varsinaista tuotantoa (mm. hyvä painatuksen korkeus).

  Siksi aivan pienissä erissä hinnat kohoaisivat helposti suhteettoman paljon verrattuna järkevän kokoisiin 3D-painettaviin vaate-eriin.

  Kestävätkö 3D-painatukset pesuja ja kulutusta?

  3D-seripainatus on erittäin kestävä painotapa. Olemme tehneet 3D-painatuksia pitkään ja tietenkin vuosien varrella lukuisia pesutestejä. Lisäksi leikimme välillä Pelle Pelottomia ja olemme esimerkiksi raaputtaneet 3D-malleista pintoja sekä avaimella että metallisella voiveitsellä, tuloksetta ja ilman pinnan naarmuuntumista.

  3D-painatukset kestävät taatusti läpi koko tuotteen käyttöiän, sillä painettava 3D-geelipinta tarttuu vaatteeseen kuin uistin uppotukkiin.

  3D-painopinnat ovat normaaleja seripainettavia pintojakin kestävämpiä. Voimme ylpeydellä myös todeta, että tuskimpa suuret ja tunnetut brändit meiltä 3D-painettuja tuotteita moneen kertaan ostaisivatkaan, jolleivat ne olisi todella kestäviä.

  Pitääkö tilaajan osata tehdä erityinen 3D-painatuksen aineisto tai tietää, mikä 3D-painatustapa näyttää vaatteessa parhaalta?

  Ei tarvitse. Meillä on paljon kokemusta erilaisista 3D-painatuksista, joten sinun ei tarvitse tietää täsmällisesti, millaiset reunat tai millainen pinta painatukseen kannattaa tehdä.

  Natua auttelee 3D-painatuksissa ja voimme ehdottaa parasta toteutustapaa. Meille riittää, kun näemme idean. Tavoitteena on aina hienoin mahdollinen lopputulos.

  Millaisiin painatuksiin 3D-painatus soveltuu parhaiten?

  3D-painatus sopii aivan erityisen hyvin logopainatuksiin ja logojen 3D-painatus onkin muodostunut Natuan asiakkaiden keskuudessa suosituimmaksi tavaksi hyödyntää 3D-kohopintoja.

  3D-painatus on varma tehokeino, jos haluat toteuttaa kilpailijaasi hienommat hupparit tai collegepaidat esimerkiksi henkilökunnallesi tai asiakkaille jaettavaksi.

  Monipuolisuutensa vuoksi tekniikka sopii mainiosti myös ohuempiin tuotteisiin, kuten t-paitoihin. Erityisesti 3D-painatukset sopii paksuihin tuotteisiin (hupparit & colleget). Samassa painoerässä voidaan tarvittaessa toteuttaa yhdistelmätilauksena sekä t-paitoja että paksuja vaatteita.

  Swecon hupparit on toteutettu mustalla kiiltäväpintaisella 3D-painatuksella. Musta vetoketjuhuppari on luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettu Stanleystella Cultivator. Sweco-huppareissa logo toteutettiin pienellä rintaan sekä isolla selkään.

  3D-tekniikalla saadaan toteutettua mitä näyttävimpiä ja erikoisempia toteutuksia, koska pinnat voivat olla mattoja tai kiiltäviä ja myös läpinäkyviä ilman alle painettavaa väriä. 3D-painatus voidaan halutessa tehdä vain osaan painopinnasta.

  Millaisiin painatuksiin 3D-painatus ei sovellu?

  Muiden tekniikoiden tapaan myös 3D-painatuksella on omat rajoitteensa. Jos pohjana on t-paita, ei esimerkiksi kannata tehdä ihan jättimäisen suuria pintoja 3D-painatuksina. Miksi?

  Jos 3D-painettuna tehtäisiin t-paitaan vaikkapa 30 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä, voisi painatuksesta tulla ‘roikkuva’, ihan jo painatuksen tavallista suuremman painon vuoksi.

  3D-painatuksissa kannattaakin muistaa, että 3D:nä ei kannata toteuttaa aivan jättimäisiä tasaisia väripintoja. Sama koskee brodeerausta, joissa suuret pinnat ovat lisäksi hyvin kalliita (paljon tikkejä).

  Flowstate Games -peliyhtiön collegepaidat on toteutettu mattapintaisella 3D-painatuksella. Suurissa kompaktipinnoissa on syytä pitää myös maltti painatuksen koossa, jotta niistä tulee yhtä upeita kuin tässä collegessa. Collegepaita on luomupuuvillasta ja kierrätyspolyesteristä valmistettu Stanleystella Changer.

  Kiiltävät 3D-painatukset ovat suurissa 3D-painopinnoissa myös riski. Kiiltävässä 3D-painatuksessa kannattaa suosia pienempiä pintoja, koska kiiltävään pintaan saattaa muodostua liian suuressa pinnassa pieniä ‘kuplia’ tai epätasaisuuksia. Kiiltävä pinta on mattaa herkempi.

  3D-painatus on aina kokonaisuudessaan seripainotekniikkaa, joten se ei myöskään sovellu yhdistettäväksi digitaalisen paitapainatuksen kanssa.

  Missä muodossa 3D-painatuksen aineisto tulee olla?

  Esimerkiksi suosituimmat 3D-painatukset, yritysten ja yhteisöjen logot, ovat tyypillisesti tehty grafiikkaohjelmalla vapaasti skaalattavaan vektorigrafiikkamuotoon. Tavallisimpia tiedostopäätteitä vektorigrafiikalle ovat .pdf, .eps, .ai tai .svg.

  Tällaisen skaalattavan vektorimuotoisen logotiedoston tunnistat siitä, että avatessasi sen omalla tietokoneellasi ja zoomatessasi aineistoa todella lähelle, pysyvät logon reunat lähes veitsenterävinä.

  Vektorimuotoisesta logosta syntyy aina kaikkein paras lopputulos, niin 3D-painatuksissa kuin Natuan käyttämällä, tavallista seripainatusta tarkemmalla Waterbased ink -painotekniikallakin.

  Mikäli yllämainittuja vektoritiedostoja ei löydy, pystytään painatus tekemään myös bittikarttamuotoisesta aineistosta, kuten .jpg, .png tai .psd. Tämä tosin vaatii sen, että kuva tai logo ei ole netistä ladattu pieni ja matalaresoluutioinen tiedosto.

  Bittikarttamuotoisen (pikseleistä koostuvan) painatuksen tulisi olla mielellään 350-450 dpi resoluutioinen 1:1 painettavassa koossaan, jos painatuksesta halutaan parasta laatua.

  Tyypillisesti jokaiselta Natuan asiakkaalta löytyy esimerkiksi painettava logo valmiiksi oikeassa muodossaan, joten tästäkään ei kannata liiemmin päätä raapia.

  Silloin tällöin oikeaa logoa joudutaan kyselemään ja kaivelemaan kolmannelta osapuolelta, kuten graafikolta, mutta onneksi me puhutaan myös graafikkojen kieltä. Autetaan ja neuvotaan aina parhaamme mukaan, eikä yksikään logopainatus ole koskaan aineistohaasteiden vuoksi jäänyt toteuttamatta.

  Ovatko 3D-painatukset ympäristöystävällisiä?

  Natualla painamme lähtökohtaisesti aina vaatteet ympäristöystävällisesti ja siksi Waterbased ink -seripainatus ilman 3D-pintaa onkin ylivoimaisesti käytetyin painotapa.

  3D-painatus tekee nimittäin sellaisen poikkeuksen vaatteen kokonaisvaltaiseen ympäristöystävällisyyteen, että toistaiseksi markkinoilla ei ole saatavilla vesiohenteisia 3D-geelivärejä. 3D-painovärit ovat siis ns. normaaleja seripainovärejä, joita lähes kaikki kotimaiset paitapainot käyttävät.

  3D-painatukset painetaan normaalien seripainatusten (silkkipaino) tapaan ftalaattivapailla seripainoväreillä – ne eivät siis ole vesiohenteisia värejä, eikä 3D-painettua tuotetta voi väittää 100 % ympäristöystävälliseksi, kuten Waterbased ink -seripainettua vaatetta.

  Tuotannossa tietenkin kierrätämme ja kohtelemme värejä oikein, kuten kunnollisen painotalon kuuluukin. 3D-painatukset eivät siis tarkoita suurempaa ympäristökuormaa kuin aivan normaalit seripainatukset.

  Miksi kaikki paitapainot eivät tee 3D-seripainatuksia?

  Kuten jutun alussa lyhyesti kerroinkin, niin 3D-painatus vaatii onnistuakseen väkevän ammattitaidon ja sitä puolestaan ei synny ilman ahkeraa uuden opettelua, testausta ja pitkää rutiinia erilaisista paitapainatuksista.

  Vaatteiden painaminen on sekä Suomessa että maailmalla erittäin kilpailtu ala. Siksi valtaosa toimijoista on keskittynyt lähinnä tehotuotettuihin bulkkivaatteisiin halvimmin mahdollisin painatuskeinoin.

  Uskon, että tämä on juurisyy siihen, että 3D-painatuksetkin ovat Suomessa vielä verrattain harvinaisia. Ne ovat aina normaaleja painatuksia hieman kalliimpia toteuttaa ja harvalta löytyy taitoa tehdä niitä laadukkaasti.

  Monelle painolle tekniikka on tuotannollinen haaste ja siksi 3D-painatuksia ei hanakasti tarjota.

  Meille tämä on vaikea ymmärtää, koska 3D-painatukset ovat niin hävyttömän upeita ja niitä on aina ilo tarjota.

  Yhteenveto: Miksi haluamme Natualla toteuttaa 3D-painatuksia?

  Kaksi tärkeintä syytä, miksi Natualla haluamme tarjota asiakkaille 3D-painatuksia ovat:

  1. Monipuolisuus ja näyttävyys. Natualla olemme keskittyneet vain ja ainoastaan laadukkaampiin vastuullisesti valmistettuihin ja vahvasti sertifioituihin painettuihin vaatteisiin – ja siksi myös painatusten kuuluu olla ensiluokkaisia, kestäviä ja ulkonäöltään upeita.
  2. Kestävyys ja pitkä elinkaari. Kunnolla valmistettujen ja painettujen vaatteiden käyttöikä voi hyvinkin olla yli tuplasti pidempi kuin tavanomaisten bulkkivaatteiden, jolloin ympäristö ei kuormitu turhista käyttämättömistä vaatteista.

  Kunnolla tehdyillä painetuilla vaatteilla säästyy sekä rahaa että ympäristö, koska vaatteita käytetään tyypillisesti hyvin pitkään. Kukapa heittäisi pois käytössä mukavan ja pitkään siistinä pysyvän, ulkoasultaan upean 3D-painetun vaatteen?

  Jos siis haluat poikkeuksellisen hyvät painetut vaatteet, eikä sinulla ole entuudestaan kokemusta kunnollisista luomupuuvillavaatteista tai 3D-painatuksista, suosittelen kokeilemaan. Moni asiakkaistamme on saamamme palautteen perusteella yllättynyt positiivisesti.

  Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä puhelimitse 040 837 8770sähköpostitse, täällä sivujemme chatissä tai täytä tarjouspyyntö.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.