Aineisto-opas: painetut vaatteet

Tekstiilien painaminen poikkeaa paperille painamisesta monin tavoin. Kasasimme ytimekkään tietopaketin asioista, joita sinun tulee huomioida, kun suunnittelet aineistoa Natuan toteuttamiin vaatepainatuksiin.
Paitapaino Aineisto-opas
Seripainatukset tehdään Pantone-väreillä. Tiedätkö mitä ne ovat? Jos et, ei kannata lamaantua. Autamme asiakasta hädässä. Tämä on lupaus.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Tarvitsetko vaatteet painatuksella ja ohjeet ovat hukassa? Löysit oikeaan paikkaan. Tämä opas on myös yleispätevä eli voit hyödyntää neuvojamme, vaikka olisit tilaamassa vaatteita toiselta toimittajalta.

  Vaatteita painetaan yleisesti monin eri painotekniikoin ja monentasoisilla laitteilla. Me Natualla olemme valinneet tuotantotavoiksemme seripainatuksen, joka on vaateteollisuuden yleisimmin käytetty painotekniikka, sekä digitaalisen painatuksen keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella järeällä digipainokoneella. Lisätietoa käyttämistämme painotekniikoista.

  Tässä kirjoituksessa pureudumme tekniikoiden sijaan ohjeisiin ja aineistosuosituksiimme.

  Tekstiilipainon värit

  Vaatteille seripainettaessa käytettävät värit (spottivärit) poikkeavat peittävyydeltään merkittävästi paperin painatuksessa käytettävistä prosessiväreistä (CMYK-värit). Voidaan sanoa, että paitapainatuksessa käytettyjen värien peittävyys tummissa paidoissa on kuin maalaisi vesiväreillä värilliselle kartongille.

  Tästä syystä vaatteisiin painetaan aina muiden värien alle ylimääräisenä värinä pohjavalkoinen. Ainoastaan valkoisia ja hyvin vaaleita tekstiilejä voidaan painaa ilman alle painettavaa valkoista väriä.

  Emme vaivaa sinua enempää teknisellä hölinällä vaatepainatusten väreistä. Jos sinulla on kysyttävää tai et ymmärtänyt sanaakaan siitä, mitä yritimme yllä CMYK- ja spottiväreistä kertoa, ota yhteyttä – olemme käytettävissäsi ja autamme sinua aineistosi teossa.

  Jos taas erilaisten painoaineistojen teko on sinulle tuttua puuhaa, siirrytään asiaan eli aineistosuosituksiimme:

  1. Mikäli mahdollista, toimita painoaineisto meille vektorigrafiikkana. Suositeltuja aineistoformaatteja vektorigrafiikalle ovat .ai-, .eps- ja .pdf-tiedostot.
  2. Vaateprintti voidaan tehdä myös bittikarttakuvasta. Suositellut formaatit ovat .psd ja .png, joissa on huomioitu läpinäkyvyys sekä 450 dpi resoluutio 1:1 painettavassa koossa. Aineisto saa olla mielummin aivan liian iso kuin pieni. Väriavaruus AdobeRGB.
  3. Muista muuttaa kaikki aineistossa käyttämäsi tekstit poluiksi ennen aineistotoimitusta (Illustratorissa Type -> Create Outlines).
  4. Jos aineistosi on jossakin muussa tiedostomuodossa (esimerkiksi .jpg) tai tarvitset mitä tahansa apua, varmista meiltä aineistosi sopivuus painettavaksi. Lähetä aineistot meille nähtäväksi sähköpostilla, chat-palvelumme, Facebook-sivujemme tai tarjouspyynnön kautta. Tai ota yhteyttä vaikka WhatsAppilla.
  5. Jos teet aineistosi Photoshopilla tai Illustratorilla, siivoa ylimääräiset efektit ja turhat layerit pois. Painoaineiston tulee olla selkeinä tasoina, joissa tausta on irroitettu painatuksesta.

  Erityistä – seripainatus

  Seripainatukset tehdään lähes poikkeuksetta Pantone-väreillä (spottivärit), muista ilmoittaa ne meille tilauksesi yhteydessä.

  Jos et tiedä Pantone-värejä, käytössäsi ei ole Pantone-väriviuhkaa tai et halua itse valita työssä käytettäviä Pantone-värejä, lähetä meille aineistosi CMYK-muotoisina. Teemme spottivärierottelun puolestasi ja varmistamme, että värit vastaavat määrittelemiäsi CMYK-arvoja.

  Erityistä – digitaalinen painatus

  Digitaalipainatuksessa käytetään paperin painatuksen tapaan CMYK-värejä. Lisäksi ylimääräisenä värinä on käytössä valkoinen. Valkoinen väri painetaan tummille tekstiileille jokaisen värin alle, jotta värit erottuvat tekstiilistä.

  Voit toimittaa meille digiprintin aineiston myös RGB-tiedostona, joka käyttää läpinäkyvyyksiä. Tällöin me hoidamme värierottelun puolestasi ja saamme varmasti tehtyä kuvasta niin hyvän kuin mahdollista.

  Painatuksen koko

  Kannattaa muistaa, että painatus on samankokoinen läpi tuotesarjan. Vain digiprinteissä painatuksen kokoa voidaan skaalata ilman lisätyötä ja työkaluja – ja sen myötä lisäkustannuksia.

  Paitapainatuksen skaalaus digitaalisella painatuksella
  Samankokoinen painatus näyttää erilaiselle erikokoisissa paidoissa. Painatuksen koko menee aina pienimmän koon mukaan, paitsi digiprintissä jossa painatuksen kokoa voidaan skaalata paidan koon mukaan.

  Printti pitää suunnitella siten, että se mahtuu myös tuotesarjan pienimpään paitaan. Jos tilauksesi pienin paita on XS ja isoin 2XL, on paitojen koossa iso ero. Painatus pitää suunnitella painettavan erän pienimmän tuotteen mukaan. Tarkistamme aina painatusaineiston ja saat meiltä vahvistuksen vedoksen yhteydessä.

  Jos teet bittikartta-aineistoa Photoshopissa tarkista, että resoluutio on 450 dpi. Mikäli halaut tehdä ison rinta- tai selkäprintin. Suunnittele aineistosi niin, että sen leveys on 40 cm. Tarpeen tullen pienennämme aineistoa. Suurentaminen heikentää laatua.

  Painatuksen sijoittelu

  Painatus kannattaa tehdä suorille pinnoille. Saumojen, taitosten tai vetoketjun päälle painaminen onnistuu vain tietynlaisille printeille.

  Jos toiveissasi on erikoispainatus, kuten sivusauman päälle painaminen, meidän tulee nähdä painoaineistosi, jotta voimme katsoa, onko työ mahdollista toteuttaa. Emme suosittele ottamaan kokeilemisen riskiä printtisi kustannuksella ilman sen tarkistamista.

  Käytä värejä maltillisesti

  Oletko aivan varma, että haluat 12-värisen printin paitasi selkään, eteen ja hihoihin? Useimmat ikoniset paitaprintit ovat olleet yksinkertaisia ja rohkeita rintapainatuksia. Mitä vähemmän värejä ja painatuspaikkoja, sitä edullisempi tuotteestasi myös tulee. Keep it simple!

  Vältä ohuita linjoja

  Kangas on huokoinen painomateriaali. Tekstiilille ei kannata painaa yhtä ohuita linjoja kuin paperille. Niistä voi tulla katkonaisia. Vältä siis ohuimpia hiuslinjoja tai kysy, jos sinua arveluttaa, onko ohuita linjoja tai tekstiä sisältävä kuvasi painokelpoinen tekstiilille painettuna.

  Varo liian pientä tekstiä

  Huokoisella kankaalla tosi pieni teksti menee helposti tukkoon ja siitä tulee epäselvää. Jos printtisi sisältää pientä ja/tai todella ohutta tekstiä, varmista meiltä, ovatko tekstit luettavia vaatteeseen painettuna.

  Printtiaineiston tarkistuslista

  • Onko printtisi vektoritiedosto (.ai, .pdf, .eps)?
  • Bittikartta-tiedostot (.psd, .png): onko kuvan resoluutio 450 dpi tai yli?
  • Muistithan siivota ylimääräiset layerit pois ja erotella painatuksen ja taustavärin?
  • Onko aineisto sen kokoinen tai suurempi, kun haluat sen olevan painettuna?
  • Muistitko muuttaa printissä käytetyt fontit poluiksi?
  • Muistitko ohjeistaa Pantone-värit, jos ne ovat tiedossasi?

  Kirjoittaja

  Ilari Pousi, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Lue myös

  Millainen on hyvä paitapainatus?
  Paljon painetut t-paidat maksavat?
  Vaatteet painatuksella tuotevalikoima
  T-paidat painatuksella tuotevalikoima
  Hupparit painatuksella tuotevalikoima
  Collegepaidat painatuksella tuotevalikoima
  Kangaskassit painatuksella tuotevalikoima

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.