Mikä on oikea Pantone-värikartta seripainatusten suunnittelua varten?

Seripainatuksissa käytetään aina Pantone-värikirjaston värejä, joista kukin painetaan vaatteeseen oman painotyökalun avulla. Oikea värikartta, josta vaatteisiin seripainettavat värit tulee katsoa on Pantone Color Bridge Coated.

Kaikilla ei luonnollisti ole Pantone-värikarttoja käytössään, eikä siitä kannata huolestua. Sinun ei tarvitse Pantone-väreistä huolehtia, mikäli painatus ei vaadi aivan 100 % tiettyä Pantone-sävyä, esimerkiksi brändiohjeistoon valittua sävyä.

Tyypillisintä on, että seripainoaineisto tehdään RGB-muodossa ja Natuan aineistonkäsittelyn rautainen ammattilainen katsoo sävylle ennen painatusta vastaavat Pantone-sävyt, joilla tuote painetaan.

Käytä itse siis Pantone-värejä seripainatuksiin tarkoitetuissa aineistoissa vain silloin kun:

  • Sinulla on käytössäsi Brandbook, jossa on määritetty ilmeeseen tietyt Pantone-sävyt.
  • Olet suunnittelun ammattilainen ja tiedät mitä olet tekemässä.
  • Sinulla on käytössäsi Pantone Color Bridge Coated -väriviuhka, jonka avulla pystyt valitsemaan värin/värit (jos ne eivät ole ennakkoon määriteltyjä).

Hyvä tietää seripainatuksista

Värillisiin tuotteisiin painetaan aina pohjavalkoinen. Toisin sanoen, jos esimerkiksi mustan t-paidan painatuksessa on näkyvinä väreinä punainen ja keltainen, on kyse 3-väripainatuksesta: pohjavalkoinen + punainen + keltainen. Valkoisissa vaatteissa pohjaväriä ei tarvita. Lisäksi on pari poikkeusta:

  • Näkyvä valkoinen painetaan aina kahdesti, jotta valkoisesta tulee kauniin ja puhtaan valkoinen. Toisin sanoen, jos yllämainitussa esimerkissä olisi punaisen ja keltaisen lisäksi kolmantena värinä näkyvä valkoinen, olisi kyse 4-väripainatuksesta: pohjavalkoinen + valkoinen + punainen + keltainen.
  • Musta väri on sellainen, joka voidaan painaa valkoiseen tai vaaleaan tuotteeseen vain kerran ja se on silti peittävä. Näin ollen valkoiset tuotteet mustalla painatuksella ovat aina myös kaikkein kustannustehokkaimpia seripainotuotteita.

Tärkein ohje, jonka Natua voi antaa: Älä stressaa. Meidän aineistovelhollamme on yli 30 vuoden kokemus painatusten värierotteluista, Pantone-värimäärittelyistä sekä painatusten mitoituksesta ja sijoittelusta. Osaamme aivan takuuvarmasti auttaa, jos itse koet hankaluuksia ja tiedämme, miten aineistot kuuluu tehdä, jotta painetuista sarjoista tulee upeita.

Aiheeseen liittyvää