Millaisilla painotekniikoilla painatte vaatteita ja mitä tekniikoita Natua ei käytä?

Tämä on tärkeä kysymys, koska Natua nimenomaan painaa vaatteita. Emme toteuta niitä esimerkiksi siirtokuvina.

Eniten käyttämämme painotekniikka on seripainatus ja sitäkään emme tee samalla tavalla kuin suurin osa alan toimijoista Suomessa.

Natuan seripainatukset

Toteutamme seripainatukset Waterbased Ink -seripainotekniikalla. Ollaan kirjoitettu tästä tekniikasta kattava infopaketti meidän sivuille: Miksi Waterbased ink -painatuksista tulee tavallisia seripainatuksia parempia? Tiivistettynä tekniikan edut verrattuna tavalliseen seripainatukseen ovat:

 • Tarkempi ja teräväreunaisempi painojälki.
 • Ohuemmat, hyvin hengittävät ja sormelle miellyttävät tasaiset painopinnat – ei siis sellaiset “röpöpintaiset” ja/tai kovan muoviset, kuten normaalilla seripainatuksella voi syntyä.
 • Ympäristöystävällinen – vesipohjaiset värit ei sisällä mitään ylimääräisiä kovetteita tai kemikaaleja (kokonaisvaltaisesti ympäristöystävällinen tuote).
 • Kestävämpi – värit eivät halkeile niin helposti pitkässäkään käytössä, kunhan vaatteita vain kohdellaan oikein.

Katso myös: Teettekö erikoispainatuksia, kuten 3D-painatuksia tai muita?

Natuan digitaaliset painatukset

Teemme painatuksia myös digitaalisina painatuksina (dtg-painatus). Myös tästä tekniikasta olemme kirjoittaneet laajemmin sivuillemme: Digitaalinen paitapainatus: Värikkäiden ja valokuvamaisten painatusten sekä pienien erien painotapa. Digitaalisella painatuksella on myös omat etunsa:

 • Painatuksen kokoa voidaan varioida läpi sarjan, jotta syntyy yhdenmukainen ilme kaikkiin kokoihin (tavallisesti teemme tuotteista & kokojakaumasta riippuen 2–4 eri painatuskokoa)
 • Printistä tulee mukavan ohut ja hengittävä – sormituntumaltaan miellyttävä – ei siis mikään muovisen oloinen “lätkä”
 • Ympäristöystävällinen – digipainovärit ovat vesipohjaisia eivätkä sisällä mitään ylimääräisiä kovetteita
 • Kestävä – myös digipainatus on seripainatuksen tapaan hyvin kestävä painotekniikka, kunhan vain vaatteita kohdellaan oikein

Natualla teemme kaikki digipainatukset teollisen mittakaavan järeällä laitteella, joten laatu on digitekniikan osalta kunnossa. Esimerkkejä värikkäistä digipainatuksista löydät lukuisia yllä olevan linkin takaa tai referenssigalleriastamme.

Siirtokuvapainatus poikkeustilanteissa

Siirtokuvissa meillä on pari tyypillistä poikkeustapausta, jolloin siirtokuva on lopputuloksen kannalta hyvä painotapa. Tällaisia ovat:

 • Niskamerkintä paidan kaulukseen sisäpuolelle – painatuksesta tai määrästä riippuen tällaiset kannattaa silloin tällöin tehdä siirtokuvina, kuten esimerkiksi tässä Kaffa Roasteryn t-paidassa.
 • Nimipersonointi – teemme nimipersonointeja harvoin, mutta olemme tehneet esimerkiksi tapahtumiin suuriakin personointiprojekteja. Jos tällaiselle on tarve, niin kannattaa kysyä.

Muihin tarkoituksiin emme siirtokuvia käytä, emmekä varsinkaan suurikokoisissa painatuksissa tykkää yhtään siirtokuvapainatusten “muovimaisesta” tuntumasta.

Siirtokuvalla on taipumus kulua paidasta nopeammin kuin laadukkaan luomupuuvillatuotteen käyttöikä on lopussa. Siksi se sopii hyvin vain tiettyihin juttuihin.

Millaisilla painotekniikoilla Natua ei paina tuotteita?

Kaikille Natuan painotekniikoille yhteistä on se, että ne ovat sopivimpia ja kaikkein kestävimpiä tekniikoita nimenomaan tavallista laadukkaammille luomupuuvillavaatteille, joita Natua myy.

Emme merkitse tuotteita millään sellaisilla painotekniikoilla, jotka eivät ole ympäristöystävällisiä tai joihin meillä ei muista syistä ole laitteita.

Tällaisia merkkaustekniikoita, joita Natua ei tee ovat muun muassa:

 • Sublimaatiopainatukset – urheiluvaatteiden ja teknisten materiaalien merkkaustapa. Emme myy urheiluvaatteita, koska vastuullisilla vaatevalmistajillamme ei niitä ole valikoimissa.
 • Painettavat ja ommeltavat kangas-, muovi-, nahka- tai kumimerkit.
 • Siirtokuvat (pl. yllä mainitut poikkeustilanteet).
 • Seripainatus sellaisilla painoväreillä, jotka eivät ole ympäristöystävällisiä.
 • Digitaalinen painatus pienillä paitatulostimilla.

Aiheeseen liittyvää