Bändipaitojen painatus vastuullisesti – Uhka vai mahdollisuus?

Miten bändipaitojen painatus tyypillisesti tehdään? Miten voisit tehdä faneistasi iloisempia ja uskollisempia vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti toteutetuilla bändipaidoilla?
Bandipaitojen Painatus Vastuullisesti
Suoratoiston aikakaudella merchandise-myynnin, kuten bändipaitojen rooli bändien tulonlähteenä on kasvanut. Bändipaidat voidaan tehdä myös kokonaisvaltaisesti vastuullisesti, eikä se välttämättä tarkoita yhtään pienempiä myyntituloja.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Bändipaita on vaate, joka herättää käyttäjässään paljon tunteita. Musiikin fanitus on aivan mahtavaa ja lempibändin t-paitaa kannetaan päällä suurella ylpeydellä. Ikävä kyllä, monesti sekä itse paidat että bändipaitojen painatus toteutetaan halvimmin mahdollisin keinoin ja bändipaidoista tulee korkeintaan keskinkertaisia. Siksi ne jäävät itseltäni nykyisin valitettavan usein ostamatta.

  Ilosaari Rock T-paidat DTG-painatuksella
  Bändipaita tai festaripaita on tuttu näky kesäisessä katukuvassa. Mitä hienompi printti, sitä suuremmalla ylpeydellä paitaa päällä kannetaan. Kuvan Ilosaarirock-paitojen värikäs painatus on toteutettu digitaalisena painatuksena, jotta suuresta painatuksesta ei tule hiostava laatta. Paita on myös kokonaisvaltaisesti vastuullinen.

  Olen iloinen, että löysit tänne. Tahdon nimittäin kertoa, että bändipaitojen tekeminen voidaan suorittaa myös paremmin ja vastuullisesti, eikä se välttämättä tarkoita sinulle yhtään sen pienempiä myyntituottoja kuin tavanomaisten bändipaitojen myynti.

  Mennäänpä siis asiaan, jotta voin lunastaa rohkean väittämäni!

  Millainen on tyypillinen bändipaita?

  Olen fanittanut monipuolisesti musiikkia jo yli 30 vuotta ja ostanut tänä aikana kymmenittäin erilaisia bändipaitoja, niin hyviä kuin huonoja.

  Omat kokemukseni bändipaidoista

  • Bändipaita istuu päälle ennemmin väljästi kuin tyköistuvasti – etenkin hihoista.
  • Bändipaitojen painatus tuntuu sormissa karkealta ja paksulta. Kun paitaa kääntelee käsissä, painatus myös kiiltelee kevyesti.
  • Kun bändipaita käväisee pesussa ja kuivuu, sen kangas tuntuu käsissä kuivalta ja karkealta.
  • Paita vaikuttaa nukkaiselta ja sen sähköisen tuntuinen kangas kerää helposti hiuksia, pölyä ja karvoja.
  • Useiden pesujen jälkeen bändipaita ei tunnu päällä enää lähellekään niin mukavalta kuin se vielä keikalla tuntui.
  • Paidan kangas saattaa hieman kutittaa.
  • Musta bändipaita muuttuu pesujen jälkeen tummanharmaaksi tai se saattaa olla vähän hailakka jo ennen ensipesua, kun paitaa tarkastelee normaalissa päivänvalossa.

  Korostan, että nämä ovat vain omia kokemuksiani. Moni kuitenkin tuntuu jakavan kanssani samanlaisia fiiliksiä kun bändipaidoista tulee kavereiden kesken puhetta.

  Kaikkein pahimmissa tapauksissa myyntikojussa upealta näyttänyt rokkipaita on pesun jälkeen ollut saumoistaan kiertynyt karheapintainen korppu, jota ei enää tee mieli pukea päälle.

  Myönnetään, olen sekä kranttu että liiankin valistunut, koska tiedän kokemusperäisesti paremmasta. Se johtuu siitä, että olen myynyt painettuja, kunnollisia luomupuuvillavaatteita jo yli 8 vuotta ja yli 30 vuoden bändifanituksen aikana käteeni on osunut jos jonkinmoista rättiä.

  Olen monilla keikoilla ihmetellyt, miksei bändit vielä ole merchiin satsanneet kun musiikille kuitenkin annetaan koko sielu? Monet bändipaidat jäävät itseltä nykyisin hankkimatta, vaikka printti olisi kuinka upea ja bändi loistava. En tahdo sellaista, joka ei kestä normaalia käyttöä.

  Miksi monet bändipaidat osoittautuvat käytössä kehnoiksi?

  Bändipaidat tehdään tyypillisesti halvimmin mahdollisin keinoin valmistetuille, tehotuotetuille bulkkipaidoille.

  Tehotuotettu bulkkipaita tarkoittaa sitä, että paidan valmistaja tinkaa aivan kaikessa, missä se ikinä vain voi. 

  Esimerkiksi ympäristöstä ja valmistuksen parissa työskentelevistä ihmisistä ei niin hirveästi välitetä, kunhan saadaan aikaiseksi myyntiartikkeleita, joiden volyymit lasketaan miljoonissa tai jopa sadoissa miljoonissa.

  The Voice of Finland T-paidat DTG-painatuksella
  The Voice of Finland halusi toteuttaa työryhmälleen vuonna 2021 vastuullisesti valmistettuja huppareita. Myöhemmin teimme VOF-valmentajille sekä heidän lapsilleen myös vastuullisesti valmistettuja t-paitoja ja lastenvaatteita. Hupparit toteutettiin Waterbased ink -seripainatuksina ja t-paidat sekä lasten vaatteet digitaalisina painatuksina, koska eräkoko oli pienempi.

  Mistä kaikesta vaatteiden tehotuotannossa tyypillisesti säästetään?

  • Materiaalista – esimerkiksi polyesteri on puuvillaa halvempi materiaali ja siksi löydät monen paidan pesulappua tarkastellessasi ison prosenttiluvun polyester-sanan edestä (jopa 40–50 %).
  • Kankaan laadusta – neulos on usein harvaa ja huomaat sen, kun katsot esimerkiksi mustaa t-paitaa valoa vasten.
  • Ompelusta ja muodosta – suurin osa bändipaidoista on niin sanottuja “putkipaitoja”, joista kirjoitimme jokunen vuosi sitten oman artikkelinsa.
  • Värjäyksestä – musta ei välttämättä ole mustaa tai kirkkaat värit saattavat haalistua paljonkin pesuissa.
  • Ympäristöstä – vettä ja erilaisia kemikaaleja käytetään aivan hitokseen (usein vieläpä niukkojen vesivarantojen alueilla), eikä niiden kierrätyksestä tai jatkokäsittelystä välitetä riittävästi.
  • Ihmisistä – globaalissa vaateteollisuudessa esiintyy valitettavan paljon ihmisten kehnoa kohtelua, sietämättömiä työaikoja, elämiseen riittämätöntä palkkausta ja jopa lapsityövoimaa.

  Natualla päätimme jo firmaa perustettaessa (2014), että emme tule koskaan myymään mitään muita kuin ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti valmistettuja sekä vahvasti sertifioituja, kunnollisia painettuja vaatteita.

  Tämän päätöksen seurauksena olemme vuosien varrella taatusti menettäneet paljon euroja, mutta eipähän näy taustapeilistä sotkua.

  Meitä surettaa jokainen ihmisten päälle eksynyt, kehno ja lyhyt ikäinen bändipaita ja ennenkaikkea hämäräperäinen vaatteiden tehotuotanto. Toivon, että kurjalta näyttävä säästölista herättäisi sinussakin samankaltaisia ajatuksia ja tahtoisit tehdä bändipaidat toisella tavalla.

  Miten voit erottua bändipaidoillasi bulkkigenrestä?

  Mielestäni bulkkigenrestä erottumiseen on monta erinomaisen hyvää keinoa, eivätkä ne ole edes vaikeita.

  Tärkeimmät neuvot bulkkigenrestä erottumiseen

  • Valitse materiaaliksi oikeasti laadukas luomupuuvilla ja varmista, että sekä materiaalilla että itse vaatevalmistajalla on tunnettujen, globaalien auditoijien myöntämät ympäristö- ja vastuullisuussertifikaatit.
  • Suosi kunnolla suunniteltuja ja ommeltuja, kestäviä luomupuuvillapaitoja, sillä ne hyvin todennäköisesti pysyvät fanin käytössä helposti jopa tuplasti pidempään kuin se halvimmin keinoin valmistettu kehno bulkki. Fanisi on paitaasi varmasti paljon tyytyväisempi.
  • Älä usko katteettomiin väittämiin ja markkinointipuheisiin – suurimmalta osalta vaatevalmistajia puuttuu tunnetuimmat vastuullisuussertifikaatit. Tehotuotantoa harrastavat vaatevalmistajat, saatikka paitapainot eivät ole hanakoita asiasta kertomaan.
  • Käytä bändipaitojen painatuksissa ympäristöystävällisiä painotekniikoita, jotka tuottavat myös hienoimman lopputuloksen ja kestävät pitkään.
  • Varmista, että bändipaitojen painatus tehdään Suomessa – varsinkin suuria eriä tehdään paljon muun muassa Puolassa ja Baltiassa.

  Näitä neuvoja noudattamalla bändipaidastasi tulee kunnollinen, etkä siinä sivussa tule tukeneeksi huonoja työoloja, lapsityövoimaa tai ympäristön kaltoinkohtelua.

  Fanisi pysyy paitaan tyytyväisenä ja hän kävelee iloisena myyntikojullesi seuraavallakin keikalla.

  Miksi ympäristöystävälliset painotekniikat soveltuvat erityisen hyvin bändipaitojen painatuksille?

  Natualla kauppaamme vain ja ainoastaan vastuullisesti valmistettuja ja vahvasti sertifioituja, laadukkaita luomupuuvillavaatteita. Pidämme valitusta linjasta tiukasti kiinni ja meille on tärkeää, että myös painatukset tehdään samalla tavalla.

  Natuan ensisijainen tavoite on tehdä aina kokonaisvaltaisesti ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti valmistettu painettu vaate.

  Siksi me käytetään painatuksissa tavallista paremman painojäljen tuottavaa Waterbased ink -seripainotekniikkaa sekä digitaalisia paitapainatuksia (direct-to-garment printing). Nämä molemmat tekniikat soveltuvat bändipaidoille erityisen hyvin, sillä lopputuloksena syntyy hyvin ohut ja sormelle miellyttävä printti.

  Vesiohenteisin värein tehty paitapainatus ei ole sellainen sormelle karkea, muovimainen, kevyesti kiiltävä laatta, jollaiseen olet myös saattanut törmätä.

  Waterbased ink -värit imeytyvät osaksi kangasta ja niillä tehdyt painatukset hengittävät erityisen hyvin suurinakin painatuksina. Ne ovat fiilikseltään ikäänkuin värjätyn kankaan tuntuisia. Waterbased ink -painatukset tuottavat tarkkaa jälkeä ja niiden värit ovat puhtaita ja kirkkaita.

  Printeistä tulee erityisen upeita, kun ne tehdään kankaaltaan tavallista sileämmille, nukattomille ja laadukkaille luomupuuvillavaatteille.

  Ainoastaan erikoispainatuksia, kuten 3D-painatuksia, Disharge ink -painatuksia ja muutamia muita efektipainatuksia ei toistaiseksi voida toteuttaa vesiohenteisin painovärein. Kaikki muut teemme ympäristöystävällisillä Waterbased ink -väreillä.

  Ovatko vastuullisesti valmistetut bändipaidat kalliita?

  Olen vuosien varrella jutellut monien bändien kanssa keikkapaidoista. Tyypillisin miete, jonka moni esittää on: “Jääkö näistä mitään käteen”? Voiko bändi siis tienata kunnollisilla luomupuuvillapaidoilla oikeasti rahaa?

  Maailma muuttuu vauhdilla ja monen bändin faneista on tullut entistä laatu- ja ympäristötietoisempia. Vastuullinen tuotanto kiinnostaa monia, eikä musiikkiteollisuus todellakaan ole poikkeus. Kuulimme juuri, että esimerkiksi Saksassa suurten festivaalijärjestäjien kattojärjestö edellyttää jokaiselta isolta saksalaisfestarilta vastuullisesti valmistettuja vaatteita. Meidän mielestä se on upea juttu!

  On totta, että vastuullisesti valmistettu luomupuuvillapaita on tehotuotettua kalliimpi, varsinkin silloin, jos se vielä painetaan paremmin. Kokonaisvaltaisesti kunnolla toteutetusta bändipaidasta tulee kalliimpi kuin “sellainen paita, mikä me ollaan aina ennenkin on tehty”.

  Natualla emme kertakaikkiaan halua sortua keskinkertaisuuteen. Olemme irtisanoutuneet sekä tehotuotannosta että tavanomaisista keskinkertaisista painatuksista. Siksi suosittelenkin jokaista bändiä miettimään, voisiko sen paremmin tehdyn bändipaidan hinnoitella hieman kalliimmaksi ja vaikuttaako paidan myyntihinta lopulta mihinkään?

  Kun paidat tehdään paremmin, fanille tietysti täytyy kertoa, että tämäpä ei olekaan ihan tyypillinen bändipaita.

  Kiinnostava ajatus on viestiä fanille, että itseasiassa hän ostaa kaksi bändipaitaa yhden hinnalla, sillä toisin kuin on totuttu, kunnolla tehty bändipaita pysyy fanin käytössä helposti ainakin tuplasti tavanomaista pidempään.

  Kunnollisia bändipaitoja hankkineet artistit ja orkesterit ovat kertoneet, että vastuullinen paitamyynti on käynyt korkeammasta myyntihinnasta huolimatta aivan yhtä vilkkaana kuin ennenkin. Moni on myös kertonut, että fanit todella tykkäävät vastuullisen luomupuuvillan supervoimista, eivätkä myyntituotkaan ole lopulta pudonneet kun paidan hinta on asetettu hieman korkeammaksi.

  Näin kävi myös Bad Sauna -orkesterissa musisoivalle, radiotoimittaja Felix Lybeckille, joka kertoo, että nykyisin jotkut fanit maksavat myyntitilanteessa bändipaidasta jopa pyydettyä enemmän ja haluavat näin tukea bändiä.

  Olin Felix Lybeckin Feeliksissä-ohjelman vieraana 19.4.2022 klo 18–20 puhumassa vastuullisesti toteutetuista bändipaidoista. Lue Felixin mietteistä tarkemmin ja katso videohaastattelu.

  Hintaesimerkkejä Natuan suosituimmista bändipaidoista

  Jos tarvitset bändipaitoja ja kysyt niitä useasta eri paitapainosta, Natua tuskin koskaan on kaikkein halvin tarjoaja.

  Se johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että Natualta ei voi ostaa keskinkertaista bulkkia, jota suurin osa painoista myy – ei paitoina, ei painatuksina, eikä asiakaspalveluna.

  Kasasin alle muutamia hintaesimerkkejä kahdesta suosituimmasta bändipaidasta, jotka ovat myös valmistaja Stanleystellan myydyintä t-paitamallia Euroopassa. Kaikki taulukoiden hinnat on laskettu siten, että bändipaita on kokonaisvaltaisesti vastuullisesti toteutettu (myös painatus). Taulukoiden esimerkkien t-paidat ovat:

  Lisäsin hintataulukoihin myös tyypillisimmän bändeiltä kuulemani myyntihinnan (25 €/kpl) vastuulliselle ja kunnolliselle bändipaidalle. Tätä hintaa meiltä paitoja ostaneet bändit ovat kuulemamme mukaan paitamyynnissä enimmäkseen käyttäneet. Tietenkin hyvästä paidasta voi pyytää enemmänkin.

  Bändipaitojen painatus – Hintaesimerkki 1. Stanleystella Creator t-paita

  Stanleystella Creator unisex t-paita on sekä Natuan että valmistaja Stanleystellan myydyin t-paitamalli 100 % luomupuuvillasta.

  T-paitoja KplYksivärinen painatusVärikäs digitaalinen painatusT-paidan myyntihinta keikallaBändi tienaa kun myy kaikki paidat
  100       14,93 €       17,27 €       25,00 €1007 € tai 773 €
  150       13,28 €       15,87 €       25,00 €1758 € tai 1369 €
  200       12,21 €       14,66 €       25,00 €2558 € tai 2068 €
  300       10,87 €       13,56 €       25,00 €4239 € tai 3432 €
  500       9,59 €       12,85 €       25,00 €7705 € tai 6075 €
  Esimerkkihintoja (4/2022) Natuan suosituimmalle t-paitamallille, Stanleystella Creatorille normaalikokoisella painatuksella. Kaikki hinnat sisältävät alv:n 24 %. Hinnat on laskettu mustalle paidalle, ympäristöystävällisellä painotekniikalla, joko Waterbased ink -seripainatuksina tai digitaalisina painatuksina (normaalikokoinen rintapainatus).

  Bändipaitojen painatus – Hintaesimerkki 2. Stanleystella Rocker t-paita

  Stanleystella toi vuonna 2020 markkinoille Essentials-tuotesarjan nimenomaan Music Merchandise -bisnestä silmälläpitäen. Kankaaltaan hieman Creatoria kevyempi ja sivusaumaton Stanleystella Rocker kuuluu tähän tuotesarjaan. Rockeria voi kutsua edulliseksi, vaikka sitä vertaisi tehotuotettuihin tyypillisinkiin bändipaitoihin.

  T-paitoja KplYksivärinen painatusVärikäs digitaalinen painatusT-paidan myyntihinta keikallaBändi tienaa kun myy kaikki paidat
  100       13,35 €       15,70 €       25,00 €1165 € tai 930 €
  150       11,71 €       14,29 €       25,00 €1993 € tai 1606 €
  200       10,64 €       13,08 €       25,00 €2872 € tai 2384 €
  300       9,53 €       12,22 €       25,00 €4641 € tai 3834 €
  500       8,02 €       11,27 €       25,00 €8490 € tai 6865 €
  Esimerkkihintoja (4/2022) Stanleystellan Music Merchandise -mallin unisex t-paidalle, Stanleystella Rockerille normaalikokoisella painatuksella. Kaikki hinnat sisältävät alv:n 24 %. Hinnat on laskettu mustalle paidalle, ympäristöystävällisellä painotekniikalla, joko Waterbased ink -seripainatuksina tai digitaalisina painatuksina (normaalikokoinen rintapainatus).

  Molemmat hintataulukot ovat yksinkertaistettuja ja sisältävät vain muutaman esimerkin. Jos painatus tai painettava paita on jotakin aivan muuta, tarkan tarjouksen upealle bändipaidallesi saat näpyttelemällä tarjouspyynnön, jonka jälkeen voit laskea, millaisia tuottoja sinun bändipaidoilla voisi saada.

  Osviittaa bändipaitojen hinnoista saat myös jokaiselta tuotesivuilta löytyvästä hintalaskurista. Kun tsekkaat eri tuotteita, ota huomioon, ettei yksinkertaistettu laskuri välttämättä osaa laskea hintaa juuri sillä painotekniikalla, jolla sinun bändipaidasta tulee hienoin. Laskuri ei myöskään ota kantaa paidan väriin. Esimerkiksi valkoiset paidat ovat aina hieman edullisempia kuin värilliset.

  Mistä saat lisätietoa kokonaisvaltaisesti vastuullisesti toteutetuista bändipaidoista?

  Oman kokemukseni mukaan muusikot ovat varsin letkeän mukavaa sakkia ja olenkin käynyt vuosien varrella monien muusikoiden kanssa mielenkiintoisia keskusteluja bändipaidoista ja niiden myynnistä. Nämä puhelut ovat olleet tosi mukavia ja tykkään myös tutustua uusiin bändeihin sekä uuteen musiikkiin.

  Jos haluat kysyä mitä tahansa painetuista paidoista, minulle saa aina soittaa numeroon 040 837 8770 tai viskata meilin osoitteeseen [email protected].

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.
  Oikeutta Eläimille T-Paidat Painatuksella

  Paita kerrallaan parempi asema eläimille

  Oikeutta eläimille pyrkii kaikella toiminnallaan parantamaan eläinten asemaa yhteiskunnassa. Natua on auttanut järjestöä tuottamaan painettuja vaatteita varainkeruuseen. “Natuan kanssa yhteistyö on ihanan mutkatonta”, kertoo OE-verkkokaupasta vastaava Kristina Oinonen.