Miten erotat hyvän ja huonon t-paidan?

Erilaisten t-paitojen tuoteviidakossa suunnittelulla, ompelulla, materiaalilla sekä sertifikaateilla on väliä. Kunnon t-paidan löytäminen ei ole helppo nakki. Mahdollisuutesi paranevat, kun ymmärrät, miten yleisimmät t-paitojen tuotantotavat ja materiaalit eroavat toisistaan.
Miten Erotat Laadukkaan T-Paidan Paitapaino Natua
Paitojen istuvuus on tietenkin makuasia. Makuja tosin on monenlaisia.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Olennainen asia siinä, miltä t-paita näyttää päälläsi, on leikkaus. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

  T-paitoja valmistetaan yleisesti kahdella eri tavalla. Halvimmassa bulkkituotannossa t-paitojen perusosa eli torso ommellaan sylinterin ympärille. Muotituotannossa t-paita valmistetaan useammasta muotoonleikatusta kangaspalasta.

  Nämä kaksi tapaa hallitsevat t-paitamarkkinoita, mutta vain muotituotanto on tyypillisesti se, jossa paidan leikkauksen ja istuvuuden suunnitteluun on toden teolla panostettu. Miten tuotantotavat eroavat toisistaan?

  Putkipaidat: edullisin tuotantotapa

  Toinen yleisimmistä tavoista tuottaa t-paitoja on putkipaitatuotanto. Tässä tuotantotavassa paidan torso ommellaan sylinterin ympärille. Syntyneestä kangasputkesta leikataan valmiiksi mitoitettuja pienempiä pätkiä. Putkimaiseen paidan torsoon leikataan aukot hihoja ja paidan kaula-aukkoa varten ja lopuksi paidan osat ommellaan yhteen.

  Näin tehdään putkipaita
  Putkipaidan valmistusprosessi on edullisin t-paitojen tuotantotapa. Siksi halvimmissa bulkkituotetuissa t-paidoissa ei ole sivusaumoja.

  Putkipaitoja on olemassa vain siksi, että putkeen ompeleminen on halvin tapa tuottaa t-paitoja. Ompelutyötä paidan loppuunsaattamiseksi tarvitaan minimimäärä, koska tässä tuotantotavassa on vähemmän saumoja.

  Mistä tunnistat putkipaidan?

  Putkipaidan rinta- ja selkäpuolet ovat tismalleen samanlaiset. Useimmiten tällä tavoin tehdyt paidat ovat istuvuudeltaan melko löysiä. Tyypillisissä putkipaidoissa ei ole kiinnitetty huomiota istuvuuteen, vaan tärkein tekijä on tuottaa yleispätevä t-paita mahdollisimman halvalla.

  Tunnistat putkeen ommellun paidan siitä, että siinä ei ole lainkaan sivusaumoja ja monesti se on istuvuudeltaan löysähkö.

  Tasaiselle pinnalle levitettynä bulkkituotetut putkipaidat näyttävät t-kirjaimen muotoiselle, josta t-paidan nimikin on alunperin peräisin. Se, että hihat sojottavat 90 astetta suoraan sivuille, ei tosin kuvaa normaalia ihmisen asentoa. Voisi kärjistetysti sanoa, että tyypilliset, tehotuotetut putkipaidat istuvat nätisti ihmiselle, joka on suoran tuubin muotoinen. Ihmisen vartalo ei kuitenkaan ole tuubi, joten tällä tavoin tehty t-paita ei aina ole istuva tai muodikas.

  Mitä muuta putkipaidoista on hyvä tietää?

  Putkipaidat ovat sopiva valinta, jos tarvitset mahdollisimman halvat painetut t-paidat promootiokäyttöön tai jos mielessäsi on esimerkiksi bändipaitojen painatus. Myös ensiluokkaisesta materiaalista (esim. GOTS-sertifioitu luomupuuvilla) valmistettu putkipaita on harvinaisuus, koska ideana on tuottaa paita mahdollisimman edulliseksi. Siksi tämä ompelutapa on erityisesti tehotuotetuissa bulkkipaidoissa tyypillisin.

  Lisäksi putkeen ommelluille paidoille on ominaista se, että askeleet eri kokojen välillä voivat vaihdella melko paljon. Tämä johtuu siitä, että putkipaidan mitat riippuvat tehtaan kangassylinterien koosta ja eri paitatehtailla voi olla hieman eri kokosia sylintereitä. Jos esimerkiksi M- ja L-koon ympärysmitan ero on 6 senttiä, voi vastaavasti L- ja XL-koon ympärysmitan ero olla 10 senttiä. Ole siis tarkkana kokojen kanssa paitaerää valitessasi.

  Huomaa, että on olemassa myös poikkeuksia. Natuan mallistossa on yksi tällä tavoin tehty t-paita, Stanleystella Rocker, jonka mitoitus noudattelee suosituinta paitaamme, Stanleystella Creatoria. Tällä tavoin myös vastuullinen vaatevalmistaja voi osallistua t-paitojen kovaan hintakilpailuun – pitäen kuitenkin muodikkuuden sekä vastuullisuuden tiukasti mielessään.

  Näin erotat tyypillisen tehotuotetun putkipaidan:

  • Ei sivusaumoja
  • Löysähkö leikkaus (erityisesti hihat)
  • Tasaiseksi levitettynä: laatikkomainen, suora muoto, jossa hihat osoittavat suoraan sivuille
  • Useimmiten hyvin tiukka kaula-aukko
  • Päälle puettuna hartioille jää usein ryppyjä (johtuu paidan muodosta ja jos leikkaus on hyvin löysä)
  • Isot kokoerot kahden peräkkäisen koon välillä
  • Erityisen edullinen hinta (esimerkiksi toreilla ja markkinoilla myytävät t-paidat kotimaassa ja ulkomailla)

  Sivusaumalliset paidat: istuva ja muodikas leikkaus

  Kuten nimikin jo kertoo, sivusaumallisessa t-paidassa on kainalosta helmaan ulottuvat sivusaumat. Niiden avulla paitaan voidaan suunnitella muoto.

  Sivusaumalliset t-paidat kasataan useasta muotoonleikatusta kangaspalasta. Rinta- ja selkäpuoli ovat omina paloinaan ja hihat ominaan. Jatkotuotannossa nämä palat ommellaan yhteen.

  Hyvin suunnitellulla paidan leikkauksella ja laadukkaalla ompelulla voidaan vaikuttaa huomattavasti paidan istuvuuteen.

  Millaisia sivusaumalliset paidat ovat?

  Toisin kuin tyypillisimpiä putkipaitoja, sivusaumallisia paitoja on monenlaisia: normaaleja, tiukkoja, löysiä, pitkiä, lyhyitä tai vaikkapa sporttisen leikkauksen omaavia. Niiden suunnittelua ja muotoa ei rajoita putkipaidan tapaan sylinteri, jonka päälle kangas ommellaan. Ne ommellaan paloista juuri sellaisiksi, kun ne ovat vaatesuunnittelijan toimesta suunniteltu.

  Unisex t-paidoissa hyvin suunniteltu muoto ja leikkaus ovat erityisen tärkeitä, koska unisex t-paitojen pitää istua sekä miehille että kurvikkaammille naisvartaloille. Kun paita on hyvin suunniteltu, se istuu hyvin sekä miehille että naisille. Se näyttää kaikkien päällä putkipaitaa paremmalta.

  Sivusaumallisen t-paidan torso-osa ei käänny tai kierry niin helposti kuin putkeen ommellun paidan, jolloin myös siihen painettu suuri ja kaunis rintaprintti pysyy paikoillaan.

  Sivusaumat auttavat pitämään pesukerrasta toiseen paidan muodon sellaisena kuin se on suunniteltu.

  Sivusaumallisten unisex t-paitojen ominaisuuksia:

  • Suunniteltu muoto, joka on ihmisen vartalon mukaan suunniteltu – ei suoran sylinterin
  • Istuu hyvin joka puolelta: hihat eivät ole liian löysät, hartioiden päälle ei jää löysiä pusseja, kaula-aukko ei kiristä ja helma on sopivan mittainen
  • Sivusaumat auttavat pitämään paidan rakenteen suorana pesukerrasta toiseen
  • Istuu hyvin sekä miehille että naisille
  • Helpompi painaa – sivusauma toimii hyvänä kohdistajana, jolloin printti saadaan painettua aina samaan kohtaan ja paitaerä on painatuksiltaan yhdenmukainen

  Tavallinen puuvilla vs. luomupuuvilla

  Puuvilla on maailman käytetyin luonnonkuitu vaatteissa, mutta luomuviljellyn puuvillan osuus kokonaistuotannosta on vain 0,7 %. Tähän on syynä se, että luomuviljely on vaikeampaa ja kallimpaa. Luomupuuvilla saa alkunsa luonnollisesti, ilman geenimuunneltuja siemeniä.

  Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä lainkaan tehoviljelyssä suosittuja torjunta-aineita ja muita myrkkyjä.

  Tavalliseen puuvillaviljelyyn verrattuna luomutuotanto tuo mukanaan monia konkreettisia etuja, jotka vaikuttavat puuvillasta tuotettaviin t-paitoihin seuraavasti:

  • Vahva ja pitkäikäinen t-paita. Luomupuuvilla kasvaa tehoviljeltyä puuvillaa hitaammin, jolloin sen puuvillakuiduista tulee tiheää ja vahvaa. Luonnollinen kasvu auttaa siis t-paitaa kestämään pidempään. Luomupuuvillasta valmistetun t-paidan kangas on pehmeämpää ja tasaisempaa, jolloin sen pintaan saadaan tehtyä parempi painatus.
  • Paidan kangas ei kutita. Luomupuuvillasta valmistettu t-paita on myrkytön ja siksi iholle turvallinen. Se ei ärsytä tai kutittele. Luomupuuvilla sopii erinomaisesti myös lasten käyttöön.
  • Vastuullinen valinta. Luomuviljely luo poikkeukselliset olosuhteet puuvillapelloille, sillä kukaan ei altistu terveydelle haitallisille kemikaaleille. Sertifioitua tuotantoa ja työoloja valvotaan läpi ketjun. Voit luottaa siihen, että ympäristö ja vaatteiden parissa työskentelevät ihmiset voivat paremmin. Natuan tuotteiden sertifikaatteja ovat mm. Fair Wear, Global Organic Textile Standard (GOTS), Global Recycled Standard, Carbon Trust, Organic Blended Content Standard, Organic 100 Content Standard ja Confidence in Textiles (Oeko-Tex Standard 100).

  Kampapuuvilla

  Myös puuvillan käsittelyllä voidaan vaikuttaa merkittävästi t-paidan laatuun. Kampapuuvilla (combed cotton) on pehmeämpi versio puuvillasta (cotton). Se tehdään nimensä mukaisesti kampaamalla puuvillakuidut samansuuntaisiksi. Tässä käsittelyssä jäljelle jäävät vain pidemmät puuvillakuidut. Samalla lyhyet ja heikot kuidut sekä muut epäpuhtaudet, kuten pöly ja lika saavat prosessin yhteydessä kyytiä. Jäljelle jää kammattu, puhdasta ja pitkäkuituista materiaalia, joka kehrätään kestäväksi langaksi.

  Kampapuuvilla on tavallista pehmeämpää, koska se ei sisällä epäpuhtauksia tai lyhyitä ulkonevia kuidunpätkiä. Se on myös kestävämpää, koska kampausprosessi poistaa heikot lyhyet kuidut, jotka ovat alttiita rikkoutumaan. Puuvillakuidun kampauksessa kuidut yhdistyvät tiiviimmin, joka tekee kankaasta tasaisempaa.

  Bulkkituotannossa (halvimmat putkipaidat) kampapuuvillaa käytetään harvoin.

  Kampapuuvillainen t-paita on kalliimpi valmistaa, mutta se tekee tuotteesta ylellisemmän.

  Natuan käyttämät vaatevalmistajat käyttävät orgaanisissa tuotteissaan vain kampapuuvillaa tai kierrätettyä kampapuuvillaa.

  T-paidat painatuksella: Sopivan t-paidan valinta

  Ostaessasi t-paidat painatuksella, sopivaa paitamallia valitessa on järkevää huomioda, millainen joukko käyttäjiä paitoja käyttää. Normaalikokoiselle käyttäjäryhmälle sopii istuva leikkaus, kuten suosituimmat t-paitamme Stanleystella Creator tai Stella Expresser.

  Jos etsit säästöä ja haluat painattaa kunnolla valmistettuja putkipaitoja, sopii valinnaksi puolestaan Creatorin mitoitusta vastaava ja myös 100 % luomupuuvillasta valmistettu Stanleystella Rocker.

  Jos käyttäjät ovat hieman kookkaampia tai vanhempia, he saattavat arvostaa enemmän suoraa ja hieman väljempää leikkausta: EarthPositive EP01 tai EarthPositive EP02. Lisäksi paidan istuvuus riippuu tietenkin yksilöllisesti käyttäjän koosta sekä kehon mitoista.

  Sivusaumallisten t-paitojen etu on se, että ne istuvat muotonsa ansiosta bulkkituotettuja putkipaitoja paremmin päälle, vaikka käyttäjä valitsisi hieman reilun kokoisemman paidan.

  On usein mahdotonta, että kaikki sovittaisivat paitoja etukäteen, jos tilaat suuren erän paitoja. Siksi tilaajan roolissa on hyvä arvioida omaa käyttäjäryhmää etukäteen.

  Kokojakauman valintaan on olemassa myös tiettyjä nyrkkisääntöjä, joiden avulla voimme auttaa sinua. Jos et ole varma jakaumasta, kannattaa suosituksia kysyä meiltä.

  Yhteenvetona

  Kun tarvitset t-paidat painatuksella, älä osta vain markkinointikoneiston tuottamia mielikuvia. Ennen hankintapäätöstä kannattaa ottaa selvää, miten harkitsemasi t-paidat on valmistettu. Valmistustavalla on suurin merkitys siihen, miltä t-paita käyttäjänsä päällä näyttää.

  Jos omaa arvomaailmaasi kiinnostavat t-paidan ja sen painatuksen laadun lisäksi vastuulliset arvot, kysy toimittajaltasi sertifikaatteja.

  Natualla olemme sitä mieltä, että kunnolliset t-paidat painatuksella sisältävät sekä muodikkaan, hyvin suunnitellun leikkauksen että ensiluokkaisen painatuksen. Lisäksi on tärkeää, että tuotteella on puhdas historia.

  Me emme myy mitoitukseltaan väljiä, tehotuotettuja putkipaitoja ja se on meiltä tietoinen valinta. Ainoa sivusaumaton mallimme, Stanleystella Rocker, on kunnolla suunniteltu ja valmistettu, vaikka se on Stanleystellan toimesta suunniteltu hyvin edulliseksi malliksi.

  Kaikki Natuan myymät t-paidat ovat luomupuuvillaa – nimenomaan kammattua luomupuuvillaa tai kierrätettyä kammattua luomupuuvillaa. Myymme vain vastuullisesti tuotettuja kunnon vaatteita.

  Tarkistuslista: mistä tunnistat hyvän puuvillaisen t-paidan?

  • Onko paidassa sivusaumat? Kaikkein parhaat t-paidat sisältävät aina sivusaumat ja hyvin suunnitellun, muodikkaan leikkauksen.
  • Onko t-paita puuvillaa vai kampapuuvillaa? Kampapuuvilla on pehmeämpää, kestävämpää ja ylellisempää.
  • Onko t-paita tavallista puuvillaa vai luomupuuvillaa? Luomupuuvilla on puhdasta ja myrkytöntä. Se ei kutittele ihoa.
  • Onko t-paita vastuullinen? Sertifiointi varmistaa tuotteen historian. Ympäristösertifikaatit varmistavat, että luontoa ei rääkätä. Fair Wear -sertifikaatti varmistaa, että tekijät voivat paremmin.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Lue myös

  Näin valitset paitamallin miehille ja naisille
  Hankintaopas: painetut t-paidat eri käyttötarkoituksissa
  Laadukkaat t-paidat painatuksella tuotevalikoima

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.