Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

Tiedätkö miten paitojen painatus tehdään? Useimmiten seripainatuksena, sillä valtaosa sinua vastaan tulevista t-paidoista on painettu seripainossa. Mitä sinä hyödyt erilaisista painatustavoista? Lue simppeli tietopakettimme painatustapojen eroista, eduista ja rajoitteista.
Paitojen painatus vesiohenteisilla väreillä
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  On ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että hyvä paitapaino painaa vaatteita usealla erilaisella painatustekniikalla, sillä kussakin painatustekniikassa on omat hyvät puolensa. Pureudumme tässä tietopaketissa kahteen yleisimpään ja parhaaseen tapaan tehdä paitojen painatus: seripainatukseen (silkkipainatus) ja digitaaliseen paitapainatukseen (dtg-painatus).

  Miten paitojen painatus tehdään?

  Maailman yleisin tapa tehdä paitojen painatus on seripainatus. Kun katselet kaupassa painettuja t-paitoja, ovat ne lähes poikkeuksetta tehty seripainatuksella. Se on myös kaikkein monipuolisin tapa tehdä paitojen painatus.

  Digitaalisella painatuksella sen sijaan tehdään pieniä painoeriä ja valokuvamaisia, värikkäitä printtejä, joissa on ohut sormituntuma.

  Paitojen painatus seripainatuksella (silkkipaino)

  Seripainotekniikalla painovärit painetaan paidoille tasoina. Jokaiselle painovärille tehdään oma työkalu, jota kutsutaan nimellä seula. Painoseulat ovat tiheää verkkoa, jotka päästävät painovärin läpi kohdista, joissa painatus on. Seripainatus tunnetaan myös nimellä silkkipainatus. Nimi juontaa juurensa painatustavan alkumetreille, jolloin seulat valmistettiin silkistä.

  Seripainatuksella voidaan painaa monenlaisia paitapainatuksia ja erikoisefektejä. T-paidat logopainatuksella painetaan lähes poikkeuksetta seripainossa, kun painatusmäärä on 50 kappaletta tai enemmän.

  Seripainatus soveltuu parhaiten logojen, tekstien ja selkeälinjaisten kuvituksien painamiseen.

  Hello Rubyn paitojen painatus on tehty seripainatuksella ja digitaalisella painatuksella
  Vihertävän paidan yksivärinen painatus on tyypillinen seripainettava painatus. Valkoisen paidan niskassa oleva monivärinen painatus on hyvä esimerkki digitaalisesta painatuksesta.

  Kun tilaat Paitapaino Natualta tummia tekstiilejä valkoisella painatuksella, painamme valkoisen värin aina kaksi kertaa. Muuten painatuksestasi ei tule puhtaan valkoinen. Lisäksi käytämme muutamaa erikoisempaa kikkaa ja konstia, jotka varmistavat, että painatuksesta tulee aina hyvä.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  Paitojen painatus seripainatuksella – mistä hinta muodostuu?

  Seripainatus vaatii aina painotyökalujen valmistuksen sekä painokoneen kuntoonlaiton työtä varten. Kun seripainotyötä aloitetaan painamaan, ei ole eroa painetaanko yksi vai tuhat t-paitaa, sillä painokoneen kuntoonlaitto vie jokatapauksessa yhtä paljon aikaa. Siksi seripainatus ei ole aina kustannustehokkain painatustapa alle 50 kappaleen paitaerissä.

  Seripainamisen hinta vaihtelee painatuksen värillisyyden ja eräkoon mukaan. Mitä enemmän eri värejä ja mitä pienempi painos, sitä korkeampi kappalehinta. Sama pätee myös toisinpäin: mitä vähemmän värejä ja mitä isompi painos, sitä edullisempi kappalehinta. Jos haluaisit painaa 30 t-paitaa 12-värisellä kuvalla seripainatuksena, sitä voisi luonnehtia sanalla sikakallista. Painamme tällaiset työt digitaalisella painatuksella, koska se tulee sinulle merkittävästi halvemmaksi.

  Sivuillamme on kaikissa tuotteissa myös kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan.

  Seripainatuksen edut ja hyödyt

  • Useimmiten kustannustehokkain painotapa, varsinkin kun kyseessä on logopainatus t-paidalle
  • Todella kestävä painatus – painatus kuluu hitaammin pesuissa kuin itse paita
  • Tarkka painatustapa varsinkin logoille, teksteille ja selkeälinjaisille kuvituksille
  • Todella tarkka värintoisto – käytössäsi on kaikki Pantone-viuhkan sävyt
  • Kirkkaat painovärit
  • Ympäristöystävällinen painotapa – Natualla painamme suurimman osan töistämme ympäristöystävällisillä, vesiohenteisilla Waterbased Ink -painoväreillä
  • Mahdollistaa suuren määrän erilaisia erikoisefektejä – lähes kaikenlaiset painatukset, joita puuvillaisissa muotivaatteissa näet, on mahdollista toteuttaa seripainatuksina. Kannattaa siis aina kysyä, jos haaveissasi on jokin tavallisesta poikkeava paitojen painatus

  Seripainatuksen rajoitteet

  • Ei sovellu hyvin alle 50 kappaleen painoerälle
  • Ei sovellu hyvin valokuvamaisille printeille – vain todella isot painoerät valokuvamaisella printillä tehdään seripainatuksena
  • Selkeästi kosketeltaessa tuntuva painopinta erityisesti laajoja väripintoja sisältävissä painatuksissa. Jos toivot ohutta pintaa, näytä meille aineistosi – ohuelle sormituntumalle löytyy usein toteutustapoja

  Paitojen painatus digitaalisella painatuksella (dtg-painatus)

  Painettuja t-paitoja voidaan toteuttaa myös digitaalisilla painokoneilla. Digitaalisissa painokoneissa on valtavia eroja ja termi digitaalinen paitapainatus ei sellaisenaan usein ole vertailukelpoinen. Tämä johtuu siitä, että digitaalisia painokoneita on olemassa valokuvaamojen pienistä tulostimista järeisiin teollisiin digipainokoneisiin. Teolliset digipainokoneet vaativat tarkkaan hallitun tulostusympäristön kostuttimineen ja ilmaeristettyine tiloineen. Laatuerot näiden ääripäiden välillä ovat valtavia.

  Pienet t-paitaerät (alle 50 kpl) monivärisellä painatuksella kannattaa painaa digiprinttinä, koska se on sinulle kustannustehokkaampi vaihtoehto.

  Digitaalinen paitojen painatus – mistä hinta muodostuu?

  Toisin kuin seripainatuksessa, digitaalisessa painatuksessa hintaan ei vaikuta painettavien värien määrä, vaan painettavan painoalan koko. Digitaalinen painaminen on myös seripainamista merkittävästi hitaampi tuotantotapa ja siksi isot sarjat kannattaakin useimmiten tehdä seripainossa.

  Digitaalinen painaminen on kustannustehokkain painotapa pienissä painoerissä tai silloin, kun printti sisältää paljon eri värejä, liukuvärejä tai aihe on valokuvamainen. Tarvitseeko sinun osata pyytää erikseen digipainatusta? Ei. Katsomme aina tilauskohtaisesti miten printtisi on järkevin ja kustannustehokkain toteuttaa.

  “Paitapaino Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella digitaalisella painokoneella.”

  Suurin ero seripainetun ja digipainetun printin välillä tulee kuvissa, joissa on valtavasti erilaisia värejä, liukusävyjä tai kuvamaisia aiheita. Näissä digitaalinen painatus on tarkempi, kustannustehokkaampi ja tekee paremman lopputuloksen.

  Farm Away! paitojen painatus tehtiin digitaalisella painatuksella.
  Farm Away -paitojen painatus on hyvä esimerkki painatuksesta, jota ei kannata tehdä seripainatuksella. Painoimme Farm Away -t-paidat digipainatuksella 40 kappaleen painoerässä.

  Paitapaino Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella digitaalisella painokoneella, joten voit olla varma, että saat aina parasta mahdollista laatua. Kaikki Natuan tuotteet soveltuvat sekä seripainettavaksi että digipainettavaksi.

  Sivuillamme on kaikissa tuotteissa myös kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan.

  Digitaalisen paitapainatuksen edut ja hyödyt

  • Kustannustehokkain painotapa pieniin painoeriin, kun värejä on paljon, printti sisältää liukuvärejä tai on valokuvamainen
  • Yhtenäinen ulkoasu läpi painatussarjan – tarvittaessa printin kokoa voidaan skaalata paidan koon mukaan
  • Kestävä painatus – printti kestää pesuja yhtä pitkään kuin paitakin
  • Tarkka painatustapa varsinkin valokuvamaisille painatuksille
  • Hyvä värintoisto
  • Ohuehko, hengittävä painopinta – digipainatuksella isoistakaan printeistä ei tule hiostavia
  • Ympäristöystävällinen painotapa – Natuan järeä digipainolaitteisto käyttää vesiohenteisia painovärejä

  Digitaalisen paitapainatuksen rajoitteet

  • Ei sovellu hyvin isoille painatuserille – seripainatus on nopeampaa ja kustannustehokkaampaa isoissa erissä
  • Ei käytössä Pantone-värisarjan kaikkia sävyjä – jos brändivärit pitää saadan painettua tarkasti, kannattaa ne tehdä seripainolla

  Paitojen painatus ja erikoistekniikat

  Seripainatus mahdollistaa myös monia erikoisempia painatuksia. Painatukset tehdään edelleenkin seripainatuksella, mutta on olemassa erilaisia värejä ja menetelmiä, joiden avulla pystyt loihtimaan mitä erikoisempia paitojen painatuksia. Lähes kaikenlaiset painatukset, joita olet muotimerkkien puuvillavaatteissa tottunut näkemään ovat mahdollisia.

  3D-painatus

  3D-painatus on seripainatuksen erikoistekniikka, jolla painoväristä tulee paksumpi, selkeästi koholla oleva painatus. 3D-painatuksissa käytetään useimmiten vain yhtä väriä, mutta mikään ei estä 3D-pinnan tekemistä moniväriseen printtiin.

  Flowstate Games collegepaidat mattapintaisella 3D-painatuksella. Musta painatus mustalla vaatteella on suosittu tapa toteuttaa 3D-painatuksia.

  3D-painatus on erinomainen ratkaisu brodeerauksen sijasta, sillä se on reunoiltaan brodeerausta tarkempi. Toisin kuin brodeeraus, se ei myöskään kutita ihoa paidan sisäpuolelta, joten 3D-painatuksen voi huoletta tehdä myös ohueen tuotteeseen, kuten t-paitaan. Varsinkin isoissa painatuksissa 3D-painatustekniikka on myös brodeerausta halvempi merkintätapa.

  Monet asiakkaamme ovat käyttäneet 3D-painatusta minimalistisissa painatuksissa, joissa mustalle paidalle on tehty musta painatus. Näin saadaan aikaiseksi esimerkiksi tyylikäs camo-efekti.

  3D-painatus on hinnaltaan tavallista seripainatusta jonkin verran arvokkaampi ja siksi se ei sovellu aivan pieniin painatuseriin. Erikoispainatuksille hyvä nyrkkisääntö on, että painettava yhteistuotemäärä on yksinkertaisimmissakin yhden erikoispainatuksen tuotteissa hyvä olla yli 50 kpl. Tällöin painoerästä ja kappalehinnoista tulee sellaisia, että et putoa tuolilta hinnat kuullessasi.

  Mainframen hupparipainatus 3D-painatuksella
  Mainframen hupparipainatus tehtiin 3D-painatuksella mustalle vetoketjulliselle hupparille.

  Moni asiakkaamme, jolla on ollut tarve painaa 50 kappaletta pienempi painoerä erikoispainatustekniikalla, on päätynyt lisäämään hupparitilaukseen myös t-paidat tai toisinpäin, sillä näin molemmat tuotteet saadaan toteutettua kustannustehokkaasti yhdellä kertaa.

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Discharge ink, eli syövyttävä painatus

  Syövyttävät painovärit tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä discharge ink. Syövyttävät värit poistavat paidasta väripigmenttiä, eli tavallaan valkaisevat paidan ja paljastavat kankaan alkuperäisen värin.

  North Engine Crossfit paitojen painatus tehtiin syövyttävillä väreillä (discharge)
  North Engine Crossfit -paidat on painettu syövyttävillä väreillä. Syövyttävin värein printistä tulee pehmeä ja ikäänkuin osa paitaa.

  Syövyttävillä väreillä toteutetut painatukset ovat todella ohuita, jolloin painatus on kuin osa paitaa. Syövyttävät värit ovat erikoistekniikka ja painatukset ovat myös hieman kalliimpia kuin perinteiset painatukset – ei paljon, mutta jonkin verran.

  “Syövyttävät printit ovat todella ohuita ja ne ovat kuin osa paitaa.”

  Syövyttävin värein tehty painatus on jokaisessa erilaisessa paitavärissä niin sanotusti uniikki, sillä lopputulokseen vaikuttaa myös paidan pohjaväri. Aivan kaikki tekstiilien värit eivät sovellu hyvin syövyttäville väreille. Tällaisia ovat esimerkiksi siniset tai punaiset vaatteet.

  Syövyttävien värien sekaan voidaan myös lisätä väriä, jolloin saamme sävytettyä syövytettäviä painatuksia. Esimerkiksi laajoista valkoisista väripinnoista tulee tummiin t-paitoihin hyvin hengittäviä ja tarkkareunaisia, kun yhdistelmänä on syövytys + kertaalleen painettu valkoinen Waterbased Ink -seripainatus.

  Mitä painettujen vaatteiden ostajan on hyvä tietää painatuksista?

  Sinulle tärkeää on se, että painetut vaatteesi painetaan aina ammattitaitoisesti ja kunnollisilla laitteilla. Olennaista on myös se, että kuhunkin työhän valitaan työlle sopivin tuotantotapa, jolloin printistä tulee aina paras mahdollinen – etkä sinä työn tilaajana maksa siitä turhaan liikaa.

  Me Natualla toimimme aina näin. Kun näemme printtisi ja kuulemme toiveesi, ehdotamme työlle sopivinta tuotantotapaa jo tarjous- ja vedosrumban yhteydessä.

  Jos näemme, että painatuksellesi sopii jokin erikoistekniikoista, meillä on tapana ehdottaa sitä tarjouksen teon yhteydessä.

  Halvin tapa tuottaa t-paita on valita tehotuotettu, huonosti värjätty, mahdollisimman halpa t-paita ja painaa siihen siirtokuva. Jos olet siis joskus törmännyt paidoissa muovisen tuntuisiin hiostaviin läntteihin, paidat ovat painettu joko halvimmin siirtokuvamateriaalein tai muilla vastaavilla tuotantotavoilla. Tällaisia ovat useimmiten muun muassa toreilla ja markkinoilla myytävät paidat ympäri maailmaa.

  Meillä Natualla on sellainen periaate, että haluamme tehdä vain kunnon vaatteita ja huomiomme sen myös painatuksissa. Emme käytä halvimpia mahdollisia painovärejä ja lähtökohtaisesti suosittelemme sinulle aina ekologista ja parasta mahdollista jälkeä tuottavaa painotapaa – printtisi mukaan.

  Kunnon seripainoväreillä painettu pinta muodostaa peittävän tason kankaan päälle, mutta painatus on silti sopivan venyvä ja hengittävä, toisin kuin siirtokuvaprinteissä.

  “Haluamme tehdä vain kunnon kamaa ja huomiomme sen myös painatuksissa.”

  Pesussa lohkeileva, käytössä haalistuva, nihkeäntuntuinen ja kova printti ei siis kuulu Natuan valikoimiin. Siirtokuvaprinttejä tehdään t-paitamarkkinoilla paljon, koska kunnon digipainokoneet ovat isoja investointeja. Siirtokuvaprintit ovat halpa ja suosittu tapa tehdä pieniä painoksia. Itse emme niitä suosittele ja pysymmekin niistä kaukana.

  Onko paitojen painatus ympäristöystävällisiä?

  Paitapaino Natualle ekologiset arvot ovat ykkösjuttu. Siksi voit olla varma, että olemme huomioineet myös painatuksien ekologisuuden. Ekologisessa paitapainossamme käytetään monenlaisia värejä. Ne kaikki täyttävät EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat turvallisuusmääräykset ja olemme tarkkoja myös siitä, että värihukkaa syntyy mahdollisimman vähän.

  Värimme ovat täysin vapaita mm. muovinpehmentimistä, joita esiintyy varsinkin halvoissa painoväreissä. Lisäksi emme ylipäänsä enää juurikaan käytä normaaleja seripainovärejä vaan suosimme ja tarjoamme kaikkiin painatuksiimme lähtökohtaisesti tarkempaa ja tasaisemmat väripinnat tuottavaa Waterbased Ink -tekniikkaa.

  Yhteenveto

  Tämä tietopaketti on vain pintaraapaisu paitojen painatuksen maailmasta. Painatusten tekemiseen löytyy paljon muitakin mahdollisuuksia. Lähtökohtaisesti kannattaa näyttää tai kuvailla meille painatus ja tarve mahdollisimman tarkasti – me neuvomme aina parhaamme mukaan.

  Älä myöskään huoli, jos tietomäärä alkoi huimaamaan. Kunnon paitapaino auttaa sinua löytämään brändillesi ja printillesi parhaan mahdollisen tuotteen ja painatustavan. Suosittelen lukemaan lisätietoa vaatteiden painatuksista myös blogistamme.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas & yrittäjä, [email protected]

  Lue myös

  Millainen on hyvä paitapainatus?
  Aineisto-opas: painetut vaatteet
  T-paitojen painatus: Vinkit, joilla säästät rahaa
  Paitojen painatus: Suosituimmat painoaiheet

  Miten paitojen painatus tehdään?

  Paitapaino Natualla teemme t-paitojen painatuksia seripainatuksella (silkkipainatus) ja digitaalisella painatuksella (dtg-painatus). Seripainatus on maailman yleisin tapa tehdä t-paitojen painatus.

  Mistä tiedän, miten paitojen painatus kannattaa tehdä?

  Ensimmäiseksi on hyvä katsoa vaatteiden kokonaismäärää ja painatustasi. Nyrkkisääntönä seripainatus hyvä valinta, jos painatuksessasi on vähän värejä. Digitaalinen painatus toimii hyvin kun painatuksessasi on paljon värejä tai valokuvamainen painatus. Toimita meille aineisto ja me kyllä kerromme, miten painatuksesi on järkevintä toteuttaa.

  Paitojen painatus ja hinta?

  Painettujen vaatteiden hinta muodostuu painettavien vaatteiden kokonaismäärästä ja painatuksen värillisyydestä. Lisäksi hintaan vaikuttaa painatuksien määrä. Helpoimmalla pääset, kun täytät tarjouspyynnön ja kerrot millaisia tuotteita tarvitset, kuinka paljon ja millainen painatus niihin tulee. Saat meiltä ripeästi ehdotuksen ja hinnan tuotteillesi.

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.