Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

Tiedätkö miten paitojen painatus tehdään? Useimmiten seripainatuksena, sillä valtaosa sinua vastaan tulevista t-paidoista on painettu seripainossa. Mitä sinä hyödyt erilaisista painatustavoista? Lue simppeli tietopakettimme painatustapojen eroista, eduista ja rajoitteista.
Paitojen painatus vesiohenteisilla väreillä
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  On ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että hyvä paitapaino painaa vaatteita usealla erilaisella painatustekniikalla. Kussakin painatustekniikassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Pureudumme tässä tietopaketissa kahteen yleisimpään ja parhaaseen tapaan tehdä paitojen painatus: seripainatukseen (silkkipainatus) ja digitaaliseen paitapainatukseen (dtg-painatus).

  Miten paitojen painatus tehdään?

  Maailman yleisin tapa tehdä paitojen painatus on seripainatus. Kun katselet kaupassa painettuja t-paitoja, ovat ne lähes poikkeuksetta tehty seripainatuksella.

  Seripainatus on kaikkein monipuolisin tapa tehdä paitojen painatus.

  Digitaalisella painatuksella sen sijaan tehdään pieniä painoeriä ja valokuvamaisia, värikkäitä printtejä, joissa on ohut sormituntuma.

  Paitojen painatus seripainatuksella (silkkipaino)

  Seripainotekniikalla painovärit painetaan paidoille tasoina. Jokaiselle painovärille tehdään oma työkalu, jota kutsutaan nimellä seula. Painoseulat ovat tiheää verkkoa, jotka päästävät painovärin läpi kohdista, joissa painatus on. Seripainatus tunnetaan myös nimellä silkkipainatus. Nimi juontaa juurensa painatustavan alkumetreille, jolloin seulat valmistettiin silkistä.

  Seripainatuksella voidaan painaa monenlaisia paitapainatuksia ja erikoisefektejä. T-paidat logopainatuksella painetaan lähes poikkeuksetta seripainossa, ainakin silloin kun painatusmäärä on 50 kappaletta tai enemmän.

  Natua toteuttaa kaikki seripainatukset normaalista poikkeavalla tavalla: monin tavoin parempaa painojälkeä tuottavalla ja ympäristöystävällisellä Waterbased ink -tekniikalla.

  Waterbased ink -seripainatus on Suomessa vielä verrattain harvinaista, koska sen käyttöönotto ja käyttö on huomattavasti vaativampaa kuin normaalien seripainovärien. Vaatteiden painajat puolestaan ovat luonnostaan laiskoja opettelemaan uutta ja varsinkaan sellaista, joka on lisäksi vaativaa. Siksi tyypillinen suomalainen paitapaino painaakin seripainatukset muovi-/öljypohjaisin värein. Me emme halua toimia näin vastuuttomasti. Tutustu Natuan tietopankin Vastuullisuus -osioon.

  Seripainatus soveltuu parhaiten logojen, tekstien ja selkeälinjaisten kuvituksien painamiseen.

  Hello Rubyn paitojen painatus on tehty seripainatuksella ja digitaalisella painatuksella
  Vihertävän paidan luonnonvalkoinen, yksivärinen painatus on tyypillinen seripainettava painatus. Valkoisen paidan niskassa oleva monivärinen painatus on hyvä esimerkki digitaalisesta painatuksesta.

  Valkoisen värin painamme värillisiin vaatteisiin aina kahdesti. Muuten painatuksestasi ei tulisi kauniin ja puhtaan valkoinen. Lisäksi käyttämämme Waterbased ink -tekniikka mahdollistaa ylipäätään peittävämmät, tasaisemmat, ohuemmat ja terävämmät painopinnat.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  Paitojen painatus seripainatuksella – mistä hinta muodostuu?

  Seripainatus on sarjatuotantotekniikka, joka sisältää suuren määrän työvaiheita. Seripainatus vaatii aina painotyökalujen valmistuksen sekä painokoneen kuntoonlaiton työtä varten. Kun seripainotyötä aloitetaan painamaan, ei ole eroa painetaanko yksi vai tuhat t-paitaa, sillä painokoneen kuntoonlaitto vie joka tapauksessa yhtä paljon aikaa.

  Seripainatus sopii vain vaatteiden sarjatuotantoon. Yksinkertaisia painatuksia voidaan tehdä seripainatuksella 30-50 kappaleen erästä eteenpäin.

  Seripainamisen hinta vaihtelee painatuksen värillisyyden ja eräkoon mukaan. Mitä enemmän eri värejä ja mitä pienempi painos, sitä korkeampi kappalehinta. Sama pätee myös toisinpäin: mitä vähemmän värejä ja mitä isompi painos, sitä edullisempi kappalehinta.

  Jos haluaisit esimerkiksi painaa 30 t-paitaa 8-värisellä kuvalla seripainatuksena, sitä voisi luonnehtia sanoilla aivan hävyttömän kallista. Painamme tällaiset työt digitaalisella painatuksella, koska se tulee sinulle merkittävästi halvemmaksi.

  Sivuillamme on kaikissa tuotteissa myös kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan. Tutustu myös Natuan tietopankin Hinnat ja hinnoittelu -osioon.

  Seripainatuksen edut ja hyödyt

  • Useimmiten kustannustehokkain painotapa, varsinkin kun kyseessä on logopainatus t-paidalle
  • Todella kestävä painatus – painatus kuluu hitaammin pesuissa kuin itse paita
  • Tarkka painatustapa varsinkin logoille, teksteille ja selkeälinjaisille kuvituksille
  • Todella tarkka värintoisto – käytössäsi on kaikki Pantone Color Bridge Coated -värikirjaston sävyt
  • Kirkkaat värit (myös sävyt, jotka eivät digitaalisesti painamalla onnistu)
  • Ympäristöystävällinen painotapa – Natualla painamme seripainatuksia ympäristöystävällisillä, vesiohenteisilla Waterbased Ink -painoväreillä
  • Mahdollistaa suuren määrän erilaisia erikoisefektejä – lähes kaikenlaiset painatukset, joita puuvillaisissa muotivaatteissa näet, on mahdollista toteuttaa seripainatuksina. Kannattaa siis aina kysyä, jos haaveissasi on jokin tavallisesta poikkeava paitojen painatus

  Seripainatuksen rajoitteet

  • Ei sovellu hyvin pienille, alle 30–50 kappaleen painoerille
  • Ei sovellu hyvin valokuvamaisille printeille – vain todella isot painoerät valokuvamaisella printillä voidaan tehdä seripainatuksina
  • Selkeästi kosketeltaessa tuntuva, vähän röpelöinen ja kevyesti kiiltävä painopinta erityisesti laajoja väripintoja sisältävissä painatuksissa (normaali seripainatus). Huomioi, kun mietit kuka paidat tekee: Natuan käyttämässä Waterbased ink -seripainatuksessa ei tätä seripainatuksen ominaisuutta ole – pinnat ovat ohuita, hengittäviä, peittäviä ja tasaisia.

  Paitojen painatus digitaalisella painatuksella (dtg-painatus)

  Painettuja t-paitoja voidaan toteuttaa myös digitaalisilla painokoneilla. Digitaalisissa painokoneissa on valtavia eroja ja termi digitaalinen paitapainatus ei sellaisenaan usein ole vertailukelpoinen painettuja vaatteita vierekkäin katsellessa.

  Tämä johtuu siitä, että digitaalisia painokoneita on olemassa valokuvaamojen pienistä tulostimista järeisiin teollisiin digipainokoneisiin. Teolliset digipainokoneet vaativat tarkkaan hallitun tulostusympäristön kostuttimineen ja ilmaeristettyine tiloineen.

  Digitaalisissa paitapainatuksissa laatuerot käytettyjen digipainolaitteiden ääripäiden välillä ovat usein valtavia.

  Pienet t-paitaerät monivärisellä tai esimerkiksi liukuvärejä sisältävällä painatuksella kannattaa painaa digitaalisesti, koska se on sinulle kustannustehokkaampi vaihtoehto.

  Digitaalinen paitojen painatus – mistä hinta muodostuu?

  Toisin kuin seripainatuksessa, digitaalisessa painatuksessa hintaan ei vaikuta painettavien värien määrä, vaan painettavan painoalan koko. Digitaalinen painaminen on myös seripainamista merkittävästi hitaampi tuotantotapa ja siksi isot sarjat kannattaakin useimmiten tehdä seripainossa.

  Digitaalinen painaminen on kustannustehokkain painotapa pienissä painoerissä tai silloin, kun printti sisältää paljon eri värejä, liukuvärejä tai aihe on valokuvamainen.

  Tarvitseeko sinun osata pyytää erikseen digipainatusta? Ei tarvitse. Katsomme aina tilauskohtaisesti miten printtisi on järkevin ja kustannustehokkain toteuttaa.

  Suurin ero seripainetun ja digipainetun printin välillä tulee kuvissa, joissa on valtavasti erilaisia värejä, liukusävyjä tai kuvamaisia aiheita. Tällaisissa painatuksissa digitaalinen painatus erottuu edukseen ja on kustannustehokkaampi.

  Paitapaino Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella digitaalisella painokoneella, joten voit olla varma siitä, että saat aina parasta mahdollista laatua.

  Farm Away! paitojen painatus tehtiin digitaalisella painatuksella.
  Farm Away -paitojen painatus on hyvä esimerkki painatuksesta, jota ei kannata tehdä seripainatuksella. Painoimme Farm Away -t-paidat digipainatuksella 40 kappaleen painoerässä.

  Sivuillamme on kaikissa tuotteissa kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan.

  Digitaalisen paitapainatuksen edut ja hyödyt

  • Kustannustehokkain painotapa pieniin painoeriin, kun värejä on paljon, printti sisältää liukuvärejä tai on valokuvamainen
  • Painatuksen kokoa voidaan skaalata paidan koon mukaan, jolloin saadaan yhtenäinen ulkoasu läpi painatussarjan. Tyypillisesti digitöissä tehdään 2–4 eri painatuskokoa, jakaumasta riippuen.
  • Kestävä painatus – printti kestää pesuja yhtä pitkään kuin paitakin
  • Tarkka painatustapa valokuvamaisille värikkäille painatuksille
  • Hyvä värintoisto
  • Ohuehko, hengittävä painopinta – digipainatuksella isoistakaan printeistä ei tule hiostavia
  • Ympäristöystävällinen painotapa – Natuan järeä digipainolaitteisto käyttää vesiohenteisia painovärejä

  Digitaalisen paitapainatuksen rajoitteet

  • Ei sovellu hyvin isoille painatuserille – seripainatus on nopeampaa ja kustannustehokkaampaa isoissa erissä
  • Ei käytössä Pantone-värisarjan kaikkia sävyjä – jos brändivärit pitää saada painettua tarkasti, kannattaa vaatteet painaa seripainolla

  Paitojen painatus ja erikoistekniikat

  Seripainatus mahdollistaa myös monia erikoisempia painatuksia. Painatukset tehdään edelleenkin seripainatuksella, mutta on olemassa erilaisia värejä ja menetelmiä, joiden avulla pystyt loihtimaan mitä erikoisempia paitojen painatuksia. Lähes kaikenlaiset painatukset, joita olet muotimerkkien puuvillavaatteissa tottunut näkemään ovat mahdollisia.

  3D-painatus

  3D-painatus on seripainatuksen erikoistekniikka, jolla painoväristä tulee paksumpi, selkeästi koholla oleva painatus. 3D-painatuksissa käytetään useimmiten vain yhtä väriä, mutta mikään ei estä 3D-pinnan tekemistä moniväriseen printtiin.

  Flowstate Games collegepaidat mattapintaisella 3D-painatuksella. Musta painatus mustalla vaatteella on suosittu tapa toteuttaa 3D-painatuksia.

  Pehmeisiin ja sileisiin luomupuuvillavaatteisiin 3D-painatus on usein erinomainen ratkaisu brodeerauksen sijasta, sillä se on reunoiltaan brodeerausta tarkempi, hyvin monipuolinen ja usein myös kustannustehokkaampi tapa toteuttaa kohopinta.

  3D-painatuksen voi huoletta tehdä myös ohueen tuotteeseen, kuten t-paitaan. 3D-painatustekniikka on varsinkin suurikokoisissa painatuksissa brodeerausta halvempi merkintätapa.

  Monet asiakkaamme ovat käyttäneet 3D-painatusta minimalistisissa painatuksissa, joista suosituin on mustalle paidalle tehty musta painatus. Näin saadaan aikaiseksi tyylikäs camo-efekti.

  3D-painatus on hinnaltaan tavallista seripainatusta jonkin verran arvokkaampi ja siksi se ei sovellu aivan pieniin painatuseriin. Erikoispainatuksille hyvä nyrkkisääntö on, että painettava yhteistuotemäärä on yksinkertaisimmissakin yhden erikoispainatuksen tuotteissa hyvä olla yli 50 kpl. Tällöin painoerästä ja kappalehinnoista tulee sellaisia, että et putoa tuolilta hinnat kuullessasi.

  Mainframen hupparipainatus 3D-painatuksella
  Mainframen hupparipainatus tehtiin 3D-painatuksella mustalle vetoketjulliselle hupparille.

  Moni asiakkaamme, jolla on ollut tarve painaa 50 kappaletta pienempi painoerä erikoispainatustekniikalla, on päätynyt lisäämään hupparitilaukseen myös t-paidat tai toisinpäin, sillä näin molemmat tuotteet saadaan toteutettua kustannustehokkaasti yhdellä kertaa.

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Discharge ink, eli syövyttävä painatus

  Syövyttävät painovärit tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä discharge ink. Syövyttävät värit poistavat paidasta väripigmenttiä, eli tavallaan valkaisevat paidan ja paljastavat kankaan alkuperäisen värin.

  Syövyttävä, yök, kuulostaa myrkylliseltä – mutta tämä ei ole totta. Nykyisin on olemassa myös vesiohenteisia syövyttäviä värejä, joten syövyttävien värien käyttö on yhtä ympäristöystävällistä kuin Waterbased ink -seripainatus.

  North Engine Crossfit paitojen painatus tehtiin syövyttävillä väreillä (discharge)
  North Engine Crossfit -paidat on painettu syövyttävillä väreillä. Syövyttävin värein printistä tulee pehmeä ja ikäänkuin osa paitaa.

  Syövyttävät värit ovat erikoistekniikka ja painatukset ovat myös hieman kalliimpia kuin perinteiset painatukset – ei paljon, mutta jonkin verran.

  Syövyttävillä väreillä toteutetut painatukset ovat todella ohuita. Painatus on kuin osa paitaa.

  Syövyttävin värein tehty painatus on jokaisessa erilaisessa paitavärissä niin sanotusti uniikki, sillä lopputulokseen vaikuttaa myös paidan pohjaväri. Aivan kaikki tekstiilien värit eivät sovellu hyvin syövyttäville väreille. Tällaisia ovat esimerkiksi siniset tai punaiset vaatteet.

  Syövyttävien värien sekaan voidaan myös lisätä väriä, jolloin saamme sävytettyä syövytettäviä painatuksia. Esimerkiksi todella laajoista ja suurista valkoisista väripinnoista tulee tummiin t-paitoihin hyvin hengittäviä ja tarkkareunaisia, kun yhdistelmänä on syövytys ja kerran päälle painettu valkoinen Waterbased Ink -seripainatus.

  Mitä painettujen vaatteiden ostajan on hyvä tietää painatuksista?

  Sinulle tärkeää on se, että painetut vaatteesi painetaan aina ammattitaitoisesti ja kunnollisilla laitteilla. Olennaista on myös se, että kuhunkin työhön valitaan työlle sopivin tuotantotapa, jolloin printistä tulee aina paras mahdollinen – etkä sinä työn tilaajana maksa siitä turhaan liikaa.

  Me Natualla toimimme aina näin. Kun näemme printtisi ja kuulemme toiveesi, ehdotamme työlle sopivinta tuotantotapaa jo tarjous- ja vedosrumban yhteydessä.

  Jos näemme, että painatuksellesi sopii erityisen hyvin jokin erikoistekniikoista, meillä on tapana ehdottaa sitä jo tarjouksen teon yhteydessä.

  Halvin tapa tuottaa t-paita on valita tehotuotettu, huonosti värjätty, mahdollisimman halpa t-paita ja painaa siihen siirtokuva. Jos olet siis joskus törmännyt paidoissa muovisen tuntuisiin hiostaviin läntteihin, paidat ovat painettu joko halvimmin siirtokuvamateriaalein tai muilla vastaavilla tuotantotavoilla. Tällaisia ovat useimmiten muun muassa toreilla ja markkinoilla myytävät paidat ympäri maailmaa.

  Meillä Natualla on sellainen periaate, että haluamme tehdä vain kunnon vaatteita ja huomiomme sen myös painatuksissa.

  Emme käytä halvimpia mahdollisia painovärejä ja lähtökohtaisesti suosittelemme sinulle aina ekologista ja parasta mahdollista jälkeä tuottavaa painotapaa – printtisi mukaan.

  Kunnollisilla Waterbased ink -seripainoväreillä painettu pinta muodostaa peittävän tason kankaan päälle, mutta painatus on silti sopivan venyvä ja hengittävä, toisin kuin siirtokuvaprinteissä. Se ei myöskään kiiltele tai tunnu ikävän muoviselta, kuten tavalliset öljypohjaiset seripainatukset.

  Pesussa lohkeileva, käytössä haalistuva, nihkeäntuntuinen ja kova printti ei siis kuulu Natuan valikoimiin. Esimerkiksi siirtokuvaprinttejä tehdään t-paitamarkkinoilla paljon, koska kunnon digipainokoneet ovat isoja investointeja. Siirtokuvaprintit ovat halpa ja suosittu tapa tehdä pieniä painoksia. Itse emme niitä suosittele ja pysymmekin niistä kaukana.

  Onko paitojen painatus ympäristöystävällistä?

  Paitapaino Natualle ekologiset ja vastuulliset arvot ovat ykkösjuttu. Siksi olemme huomioineet myös painatuksien ekologisuuden. Tuotannossa käytetään lähtökohtaisesti orgaanisia värejä. Ne kaikki täyttävät EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat turvallisuusmääräykset paremmin kuin normaalit seripainovärit. Olemme tarkkoja myös siitä, että värihukkaa syntyy mahdollisimman vähän.

  Emme käytä normaaleja seripainovärejä, kuin sellaisissa vaatteissa (silloin tällöin), joita ei vielä pystytä painamaan vesiohenteisin värein. Tällaisia vaatteita ovat runsaasti kierrätyspolyesteria (30+%) sisältävät kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetut vaatteet.

  Suosimme luomupuuvillaa ja tarjoamme kaikkiin painatuksiimme lähtökohtaisesti tarkempaa ja tasaisemmat väripinnat tuottavaa Waterbased Ink -tekniikkaa.

  Lue myös: Miksi Natua suosii painettuja luomupuuvillavaatteita kierrätysmateriaalivaatteiden sijaan?

  Yhteenveto

  Tämä tietopaketti on vain pintaraapaisu paitojen painatuksen maailmasta. Painatusten tekemiseen löytyy paljon muitakin mahdollisuuksia. Kannattaa näyttää tai kuvailla meille painatus ja tarve mahdollisimman tarkasti – me neuvomme aina parhaamme mukaan.

  Älä myöskään huoli, jos tietomäärä alkoi huimaamaan. Kunnon paitapaino auttaa sinua löytämään brändillesi ja printillesi parhaan mahdollisen tuotteen ja painatustavan. Jos puolestaan lukeminen maistuu, suosittelen tsekkaamaan lisätietoa vaatteiden painatuksista myös blogistamme ja tietopankistamme.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas & yrittäjä, [email protected]

  Lue myös

  Millainen on hyvä paitapainatus?
  Aineisto-opas: painetut vaatteet
  T-paitojen painatus: Vinkit, joilla säästät rahaa
  Paitojen painatus: Suosituimmat painoaiheet

  Miten paitojen painatus tehdään?

  Paitapaino Natualla teemme t-paitojen painatuksia seripainatuksella (silkkipainatus) ja digitaalisella painatuksella (dtg-painatus). Seripainatus on maailman yleisin tapa tehdä t-paitojen painatus.

  Mistä tiedän, miten paitojen painatus kannattaa tehdä?

  Ensimmäiseksi on hyvä katsoa vaatteiden kokonaismäärää ja painatustasi. Nyrkkisääntönä seripainatus hyvä valinta, jos painatuksessasi on vähän värejä. Digitaalinen painatus toimii hyvin kun painatuksessasi on paljon värejä tai valokuvamainen painatus. Toimita meille aineisto ja me kyllä kerromme, miten painatuksesi on järkevintä toteuttaa.

  Paitojen painatus ja hinta?

  Painettujen vaatteiden hinta muodostuu painettavien vaatteiden kokonaismäärästä ja painatuksen värillisyydestä. Lisäksi hintaan vaikuttaa painatuksien määrä. Helpoimmalla pääset, kun täytät tarjouspyynnön ja kerrot millaisia tuotteita tarvitset, kuinka paljon ja millainen painatus niihin tulee. Saat meiltä ripeästi ehdotuksen ja hinnan tuotteillesi.

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.