Ovatko painatukset myös vastuullisia ja miten varmistatte niiden ympäristöystävällisyyden?

Natua ei ole painatustenkaan osalta samanlainen kuin tyypillinen suomalainen paitapaino. Suurin osa painotoimijoista painaa esimerkiksi seripainatuksia muovi-/öljypohjaisin painovärein. Mekin painoimme ennen seripainatukset samalla tavalla, mutta emme enää.

Natualla otettiin vuonna 2019 käyttöön vastuullinen seripainotapa, Waterbased ink -seripainatus, jonka avulla toteutamme kokonaisvaltaisesti vastuullisia ja ympäristöystävällisiä painettuja vaatteita.

Waterbased ink -seripainatus on tekniikka, jota lähtökohtaisesti tarjoamme jokaiselle seripainettavalle työlle. Digitaaliset paitapainatukset puolestaan ovat luonnostaan vesiohenteisin värein toteutettuja, ympäristöystävällisiä painatuksia.

Suomeksi sanottuna, emme käytä lähtökohtaisesti painatuksissa mitään sellaisia värejä, jotka esimerkiksi voisivat pesujen kautta päätyä ylimääräsinä mikromuoveina vesistöihimme.

Ihan 100 % putipuhtaaksi emme ikävä kyllä voi kuitenkaan kaikkea painotoimintaamme (vielä) väittää, sillä on poikkeuksia, jolloin joudumme käyttämään ftalaattivapaita, EU-normien mukaisia, normaaleja seripainovärejä tai siirtokuvamateriaalia.

Todella suosittuihin 3D-painatuksiin (muotopintaan) ei toistaiseksi ole olemassa vesiohenteista Waterbased ink -3D-väriä, joten se on yksi näistä poikkeuksista. Teemme 3D-painatuksia vuosittain melko paljon.

Toinen poikkeus ovat pienet kauluksen sisäpuolelle tehtävät brändäykset, kuten esimerkiksi tässä Kaffa Roasteryn paidassa. Tällaiset niskamerkinnät kannattaa silloin tällöin tehdä siirtokuvina, jos painettava erä on pieni.

Kolmas poikkeus ovat kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetut vaatteet. Itseasiassa tämän vuoksi me Natualla suosimmekin aina ensisijaisesti luomupuuvillaa.

Ei ole mitenkään selvä asia, että painettu kierrätysvaate olisi vastuullisesti tuotettua luomupuuvillavaatetta ympäristöystävällisempi tuote.

Olemme kirjoittaneet tästä aiheesta tarkemmin: Miksi Natua suosii painettuja luomupuuvillavaatteita kierrätysmateriaalivaatteiden sijaan?

Aiheeseen liittyvää