Miksi Natua suosii painettuja luomupuuvillavaatteita kierrätysmateriaalivaatteiden sijaan?

Tämä on erittäin mielenkiintoinen kysymys. Kierrätysmateriaalivaatteita markkinoidaan usein kaikkein ekologisimpana vaihtoehtona, mutta ovatko ne oikeasti sellaisia? Olisi mielenkiintoista nähdä oikeaa tutkimusdataa siitä, kumpi on ympäristöystävällisempi tuote: Muovi-/öljypohjaisin värein painettu kierrätysmateriaalivaate vai Waterbased ink -painettu 100 % luomupuuvillavaate.

Koska olemme Natualla keskittyneet vain ja ainoastaan vastuullisiin painettuihin vaatteisiin, meiltäkin kysytään tarjouksia kierrätysmateriaalivaatteista melko usein.

Itse edustamme kierrätysvaatteissa tuotemerkkiä nimeltä Salvage, joka on kautta Natuan historian (2014–) ollut meidän vähiten myyty brändi kolmesta tuotemerkistämme.

Puhdas fakta on se, että neitseellisestä luomupuuvillasta tai neitseellisen luomupuuvillan ja kierrätetyn polyesterin yhdistelmämateriaalista syntyy poikkeuksetta laadukkaampi vaate.

Vaikka sinulla olisi selkeä halu hankkia nimenomaan kierrätysmateriaalivaate, tarjoamme aina vaihtoehdoksi luomupuuvillatuotetta, koska se voi pitkässä juoksussa hyvin olla myös lopulta aidosti vastuullisempi valinta. Me uskomme vakaasti, että luomupuuvillan tarjoaminen on vastuullisempaa ja sille on syynsä, joista voit lukea lisää alta.

Luomupuuvillavaatteen voi painaa täysin ympäristöystävällisesti – kierrätysmateriaalivaatetta ei voi

Seikka, jota moni ei tiedä ja joka yllättää toistuvasti Natuan asiakkaan, on tieto siitä, että kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettua vaatetta ei voi painaa ympäristöystävällisesti. Tai voisi, mutta siihen emme suostu, koska painatuksen laatu voi tällöin olla melkein mitä vaan.

Tämä johtuu siitä, että kierrätysmateriaalivaatteessa on tyypillisesti vahvikkeena suuri määrä kierrätettyä polyesteria (30-40 % tai jopa enemmän). Orgaaninen painoväri, kuten Waterbased ink -seripainatus tai digitaalisen paitapainatuksen väri ei imeydy polyesteriin samalla tavalla kuin luomupuuvillaan tai sellaiseen vaatteeseen, jossa kierrätysmateriaalin (polyesteri) osuus on pieni (alle 20%).

Kierrätysmateriaalista valmistettuihin vaatteisiin ainoat merkintätavat, joilla painatus onnistuu, ovat aina muovi- tai öljypohjaisia merkintätapoja.

Tämä on uusi asia lähes jokaiselle asiakkaallemme, joka kierrätysmateriaalivaatteita kysyy. Moni ei myöskään ole miettinyt, että mitä enemmän polyesteria tai muovi-/öljypohjaisia materiaaleja joko vaate tai painatus sisältää, sitä enemmän meidän vesistöihimme lopulta päätyy vaatteiden pesujen kautta mikromuoveja.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka kierrätys kuulostaa todella ekologiselta, myös ne kierrätysmateriaalit ovat jostain peräisin. Jos tuotantoketju ei ole täysin läpinäkyvä ja ei tiedetä, mistä kierrätysmateriaali alunperin on peräisin, voi valmistajalta esimerkiksi kysyä, miten he varmistavat, ettei aivan alkuperäisessä vaatetuotannossa ole esimerkiksi kehnoja työoloja tai lapsityövoimaa?

Jos harkitset kierrätysmateriaalivaatetta, ota huomioon myös nämä tekijät

Natua on historian saatossa saanut “luomupuuvilla-asiakkaiksi” kymmeniä yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat kokeilleet painettuja kierrätysmateriaalivaatteita. Kun kierrätysmateriaalivaate tehdään niin hyvin kuin mahdollista, voi se olla ihan hyvä tuote – harvoin niin hyvä, kuin neitseellisestä luomupuuvillasta valmistettu.

Kierrätysmateriaalivaatteissa on joitakin tyypillisiä laatutekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Kestävyys – kierrätysmateriaalivaate on todella harvoin käytössä yhtä kestävä kuin luomupuuvillavaate. Tämä on kylmä fakta, joka johtuu siitä, että kierrätysmateriaalivaatteen kuitu on uudelleenmurskattua ja uudeksi langaksi kehrättyä. Uusiokuitu on lyhyempää ja vaikka vahvikkeeksi lisätään polyesteria, vaate ei ole yhtä kestävä.
  • Pinta ja sen tasaisuus – kierrätysmateriaalivaatteen tyypillisiin haasteisiin ja ongelmiin kuuluu myös vaatteen pinnan tasaisuus. Pinta on hyvää neitseellistä luomupuuvillavaatetta epätasaisempi, jonka vuoksi tuotteet ovat vaikeampia painaa hyvin (huonompi painojälki). Ja kuten aiemmin mainittiin, vaatteita ei voi painaa vesiohenteisin (tarkemmin) painomenetelmin.
  • Nyppyyntymis-/nukkaantumisherkkyys – Kierrätysmateriaali nyppyyntyy herkemmin ja siksi esimerkiksi mekaaninen kulutus, kuten turvavyöt tai reput saavat tuotteet nukkaantumaan herkästi. Tämä johtuu myös fysiikasta – kierrätyskuidut ja polyesterikuidut erkaantuvat toisistaan kulutuksessa herkemmin ja aiheuttavat nukkaa/nyppyjä.

Voi hyvin olla mahdollista tai jopa todennäköistä, että Waterbased ink -painettu 100 % luomupuuvillavaate kestää hyvänä käytössä tuplasti pidempään kuin vastaava kierrätysmateriaalivaate. Jos näin käy, voi jälleen miettiä, kumpi vaatteista lopulta on vastuullisempi.

Siksi suosimme luomupuuvillaa kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettujen vaatteiden sijasta.

Aiheeseen liittyvää