Olen kuullut, että t-paidan valmistukseen käytetään hurja määrä vettä. Miten tähän pitäisi suhtautua?

Erilaisten lähteiden mukaan yhden t-paidan tuotantoon kuluu valmistuksen elinkaaren aikana, yhteensä jopa 2500-2700 litraa vettä. Se kuulostaa hurjalta määrältä, mutta jos lukemaa vertailee, niin esimerkiksi maitolitran tuotantoon kuluu 1000 litraa vettä ja yhden hampurilaispihvin tuotantoon 2400-2500 litraa vettä. Moni maailmaan tuotettava asia kuluttaa tuotannossa yllättävän paljon vettä litroina mitattuna.

Kulutuksen sijaan, kenties olennaisempia kysymyksiä vaatetuotannossa ovat: mistä vesi tulee? Miten se käsitellään? Minne se menee?

Vaatteiden tehotuotannossa (sertifioimattomat bulkkivaatteet ja pikamuoti), jossa käytetään muutenkin runsaasti lannoitteita ja kemikaaleja ja tehotuotannon veden kulutus ja käyttö on valtava maailmanlaajuinen ongelma. Usein tehotuotannon vesi on pois myös alueen ihmisiltä, jotka elävät muutenkin niukkojen vesivarantojen alueella.

Siksi kannattaa aina suosia luomupuuvillaa ja vastuullista tuotantoa, jossa veden käyttö on prosessina myös tarkoin mietitty.

Natuan vastuullisille vaatevalmistajille vesi on korvaamaton resurssi. Tuottamalla kaikki vaatteet luomupuuvillasta ja käyttämällä viljelyssä hyödyksi alueellisia sääilmiöitä, varmistetaan viljelyssä mahdollisimman pieni vedenkäyttö ja se, että maaperä ja eläimistö (kuin myös ihmiset) pysyvät turvassa haitallisilta kemikaaleilta.

Valtaosa Natuan valmistajien GOTS-sertifioidun luomupuuvillan kasvatukseen käytettävästä vedestä on peräisin monsuunisateista.

Vaatteiden valmistusprosessissa vettä käytetään myös värjäys- ja pesuvaiheissa, jolloin syntyy väistämättä jätevettä. Jätevesi käsitellään tehtaiden omissa jätevedenpuhdistamoissa, jotka poistavat vedestä kaikki myrkylliset aineet. Kun vesi on puhdistettu ja turvallista, se päästetään takaisin luontoon. Lisäksi vettä käytetään laitteiden pesuun ja mm. puutarhan hoitoon tehtaissa.

Lue lisää Natuan suosituimman vaatevalmistajan, Stanley/Stellan, veden käytöstä heidän Sustainability-raportista, sivulta 54.

Mitä itse ajattelemme vaatetuotannon veden käytöstä?

Ensinnäkin, älä usko kaikkia markkinointipuheita vaatevalmistajien väittämästä vedensäästöstä. Moni vaatevalmistaja puhuu asiasta mielellään, vaikka puheet eivät välttämättä kestäisikään päivänvaloa (tutkitusti).

On totta, että luomupuuvillan ja kierrätysmateriaalien käyttö vaatteissa säästää vettä, mutta mielestämme säästettyä veden määrää olennaisempaa on tosiaan se, mistä vesi tulee, miten vettä prosessien aikana käsitellään ja minne se lopulta päätyy puhdistettuna jätevetenä (vastuullinen tuotanto) tai likaisena jätevetenä (tehotuotanto).

Myös säästöluvut ovat joillakin niistä kertovilla yrityksillä voivat olla todella hurjia. Siksi suhtaudumme asiaan monesti aluksi niin, että puheet todennäköisesti ovat osa yrityksen markkinointia. Emme väitä, etteivätkö ne voisi pitää paikkaansa – kehotamme vain olemaan kriittisiä.

Hyviä tapoja tutustua tarkemmin luomupuuvillaan ja esimerkiksi veden käyttöön, ovat esimerkiksi Organic Cotton Accelerator -organisaation sivut tai Textile Exchange -organisaation sivut.

Jos joku väittää yksittäisen vaatteen säästäneen tuhansia litroja vettä, kysy häneltä mihin luku perustuu ja mihin tarkalleen ottaen vedensäästön määrää on verrattu?

Moni vaatevalmistaja monesti ’unohtaa mainita’ niissä käytettyjen materiaalien historiasta varsinkin kierrätysmateriaalissa valmistetuista vaatteista puhuttaessa. Muista myös kysyä, onko vaatteella tunnettujen auditoijien sertifikaatteja ja mistä materiaali on peräisin?

Jos et saa vastauksia, suhtaudu puheisiin varauksella.

Aiheeseen liittyvää