Miksi luomupuuvilla on hyvä valinta?

Tiesitkö, että vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä? Tämä on hurja fakta ja yksi tärkeimmistä syistä, miksi emme Natualla suostu myymään mitään muuta kuin vastuullisesti valmistettuja ja vahvasti sertifioituja vaatteita.

Useimmat vaatevalmistajat ja vaatteiden jälleenmyyjät ovat myöhäisherännäisiä. Todelliset vastuullisuus- ja ilmastoteot tekevät vasta tuloaan ja niillä on tapana muuttua todeksi vasta silloin kun kuluttajat äänestävät lompakoillaan. Me haluamme olla edelläkävijä ja siksi jo Natuaa perustaessa päätimme toisin ja olemme pitäneet arvoistamme tiukasti kiinni.

Natualta ei voi ostaa kuin pelkkää vastuullista, GOTS-sertifoitua luomupuuvillaa – ympäristöystävällisesti painettuina vaatteina.

Miksi luomupuuvillaa kannattaa suosia?

Olemme kirjoittaneet sivuillemme aiemmin jo artikkelin luomupuuvillasta ja myös luomupuuvillatuotantoon olennaisesti liittyvistä sertifikaateista, mutta kerrataan muutama tärkeä fakta.

Luomupuuvilla on yllättävän harvinaista – luomupuuvillaa on kaikesta maailman tuotetusta puuvillasta vain noin 0,7 %, kun yhteensä puuvillaa tuotetaan 25 miljoonaa tonnia vuosittain. Ylipäätään kaikesta maailman viljelystä puuvillan viljelyn osuus on noin 2,4 %.

Luku voi tuntua pieneltä, mutta perspektiiviä perinteisen puuvillaviljelyn haitallisuuteen antaa fakta: myrkkyjen ja torjunta-aineiden käyttä puuvillaviljelyssä on massiivista – jopa 16 % maailmalla käytetyistä hyönteismyrkyistä ja 6 % muista myrkyllisistä torjunta-aineista.

Nämä myrkyt tuhoavat maaperää ja puhtaita vesivaroja alueilla, joissa puhdas vesi on muutenkin niukka luonnonvara ihmisille ja eläimille. Hurja fakta on myös se, että YK:n mukaan maailmassa kuolee vuosittain 200 000 ihmistä altistuttuaan myrkyllisille torjunta-aineille (kaikessa maailman viljelyssä).

Luomupuuvillaviljelyllä ja luomupuuvillan käytöllä on paljon etuja*:

  • 26 % vähemmän mahdollista maaperän eroosiota
  • 46 % vähemmän vaikutusta ilmaston lämpenemiseen
  • 70 % vähemmän maan ja veden happamoitumista
  • 91 % vähemmän pinta- ja pohjaveden käyttöä

*Lähde: Textile Excange – Quick Guide to Organic Cotton (06/2017)

Sertifioidussa luomupuuvillaviljelyssä torjunta-aineita ja myrkkyjä ei käytetä lainkaan. Siksi kannattaa aina ensisijaisesti valita luomupuuvilla, tavallisen puuvillan sijasta.

Aiheeseen liittyvää