fbpx

Miksi sertifikaatit ovat tärkeitä?

Sertifikaatit ovat ainoa tapa varmistaa, että ostamallasi vaatteella on mahdollisimman puhdas historia. Lue, miksi sertifikaateista kannattaa olla kiinnostunut.
Stanley/Stellan Unisex T-paita Stanley Leads on Fair Wear Foundation sertifioitu
Kaikki Natuan t-paidat, svetarit, hupparit ja kassit on valmistettu Fair Wear Foundationin sertifioidussa valvonnassa, jossa valvotaan työntekijöiden työoloja.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kun tilaat vaatteet painatuksella, tiedätkö mistä paitapaino on hankkinut ne, tai mistä niissä käytetty materiaali on peräisin? Jos vaatteessa ei ole minkäänlaista sertifikaattia tai merkintää, joka sen kertoisi, vastaus kuuluu: et voi tietää vaatteen alkuperää.

  Saatat muistaa, kun muutamia vuosia sitten isojen vaatebrändien käyttämä vaatetehdas Bangladeshissa romahti. Maailmanlaajuisesti levinneet uutiset kertoivat onnettomuudessa kuolleen yli 1000 tehtaan työntekijää.

  Tämä ikävä tapahtuma sai monen tavallisen kuluttajankin ajattelemaan enemmän vaatteidensa alkuperää. Se herätti myös meidät natualaiset, sillä onnettomuus sattui juuri ennen kuin Paitapaino Natuan perustamisesta puhuttiin ensimmäistä kertaa.

  Tuolloin päätimme yksimielisesti, että me emme halua olla mukana sponsoroimassa valmistajia, joilla vastuullisuus- ja ympäristöasiat eivät ole kunnossa. Siksi valitsimme omaan repertuaariimme vain tuotteita, jotka ovat monin tavoin sertifioituja.

  “Tuolloin päätimme yksimielisesti, että me emme halua olla mukana sponsoroimassa valmistajia, joilla vastuullisuus- ja ympäristöasiat eivät ole kunnossa.”

  Miksi sertifikaatteja tarvitaan?

  Valtaosassa painettavia vaatteita käytetään puuvillaa. Vaatteiden tuotantoketjun valvonta on haastavaa, koska vaateteollisuus ja varsinkin puuvillan viljely ja tuotanto ovat keskittyneet halvan työvoiman maihin.

  Missä puuvilla kasvaa? Käytetäänkö sen viljelyssä kemikaaleja ja torjunta-aineita? Altistuvatko viljelijät ja peltojen työntekijät niille? Onko ompelijalla inhimilliset työolot ja saako hän työstään kunnollista palkkaa? Miten voit tietää ja olla varma? Vastaus kuuluu: et mitenkään. Jos et siis itse kasvata puuvillaa ja valmista vaatetta alusta lähtien.

  Kuulostaako tylyltä? Sitä se myös on – varsinkin niille työntekijöille, jotka valmistavat tuotteita vaatemerkeille, joilla ei ole lainkaan sertifikaatteja tai ne eivät ole tunnettujen sertifiointitahojen myöntämiä.

  Carbon Trust -sertifioitu t-paita
  EarthPositiven tuotteet ovat Carbon Trust -sertifioituja, joka tarkoittaa noin 90 % pienempää hiilijalanjälkeä kuin tavallisilla t-paidoilla.

  Sertifiointi ja sertifikaatit ovat tärkeitä. Ostamalla sertifioituja vaatteita, varmistat muun muassa sen, ettet ole mukana tukemassa epäreiluja työoloja. Samalla saat paremman vaatteen, koska sertifiointi lähes poikkeuksetta tarkoittaa myös parempaa tuotetta.

  Global Recycled Standard & Organic Blended Standard Sertifikaatti
  Salvagen tuotteet on valmistettu kokonaan sertifioiduista kierrätysmateriaaleista. Tuotteen luomupuuvilla kerätään “leikkuujätteestä” ja joukkoon lisätään kierrätettyä polyesteriä. Salvagen tuotteilla on poikkeuksellisen puhdas historia ja tuotteet on mm. Global Recycled Standard ja Organic Blended Content Standard -sertifioituja.

  “Ostamalla sertifioituja vaatteita, varmistat muun muassa sen, ettet ole mukana tukemassa epäreiluja työoloja.”

  Ketkä myöntävät sertifikaatteja?

  Sertifikaatteja myöntävät monenlaiset organisaatiot ja tahot. Siksi sertifikaatteja on monenkirjavia ja myös kaikkein halvimmin mahdollisin keinoin valmistetuilla vaatteilla voi olla jonkinlaiset sertifikaatit.

  Kannattaa käyttää hetki aikaa ja arvioida, kuinka luotettavana pidät sertifikaatin myöntänyttä organisaatiota tai tahoa, koska valvonta ja sertifiointi ovat kalliita toimenpiteitä. Väittäähän voi vaikka mustaa valkoiseksi, mutta on paljon uskottavampaa, jos väitteen takana on maailmanlaajuinen, luotettava ja tunnettu organisaatio.

  Mistä löydät t-paidan sertifikaatit?

  Mikäli paitapaino ei sivuillaan kerro tuotteidensa sertifikaatteja, löydät ne todennäköisesti tuotteen valmistajan sivuilta – ainakin, jos tuotteen valmistaja on vastuullinen toimija ja on sertifioinut vaatetuotantoaan. Usein sertifikaatit mainitaan myös tuotteiden pesulapuissa.

  Natuan valmistajien sertifikaatit

  Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat meille tärkeitä arvoja. Olemme tarkoituksella valinneet tuotevalikoimaamme vain tuotemerkkejä, joilla sertifikaatit ovat kunnossa.

  Stanley/Stella

  • Fair Wear -sertifikaatti
  • Global Organic Textile Standard (GOTS) -sertifikaatti
  • Organic 100 Content Standard -sertifikaatti
  • Confidence in Textiles (Oeko-Tex Standard 100) -sertifikaatti

  EarthPositive

  • Fair Wear -sertifikaatti
  • Global Organic Textile Standard (GOTS) -sertifikaatti
  • Carbon Trust -sertifikaatti
  • Confidence in Textiles (Oeko-Tex Standard 100) -sertifikaatti

  Salvage

  • Fair Wear -sertifikaatti
  • Global Recycled Standard -sertifikaatti
  • Organic Blended Content Standard -sertifikaatti
  • Confidence in Textiles (Oeko-Tex Standard 100) -sertifikaatti

  Mitä nämä ovat?

  Fair Wear –sertifikaatti. Fair Wear Foundation valvoo ja pyrkii parantamaan vaateteollisuuden työoloja koko tuotantoprosessin ajan. Tavoitteena on jokaiselle työntekijälle turvalliset työolot ja riittävä palkka.

  Global Organic Textile Standard (GOTS) –sertifikaatti. GOTS on laaja ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, jonka voivat saada ainoastaan luonnonmukaisesti viljellyistä kuiduista valmistetut vaatteet. Huomioon otetaan myös ihmisten ja eläinten hyvinvointi. Huomioi, että GOTS-sertifikaatti voi olla joko pelkällä materiaalilla tai koko tuotteella.

  Global Recycled Standard –sertifikaatti. Sertifikaatin saavat vain tuotteet, jotka ovat valmistettu kierrätysmateriaaleista. Sen myöntää Control Union, joka on riippumaton kansainvälinen tarkastustoiminnan ja laboratorioiden verkosto. Tälläkin sertifikaatilla on ympäristöystävällisyyteen ja  eettisyyteen liittyviä kriteerejä.

  Carbon Trust –sertifikaatti. Sertifikaatin myöntää Iso-Britannian hallituksen perustama ja rahoittama, itsenäinen Carbon Trust -yhtiö. Sen tehtävänä on auttaa yrityksiä vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja toimia niiden riippumattomana asiantuntijakumppanina. Sertifioinnin seurauksena EarthPositive-tuotemerkin vaatteiden hiilijalanjälki on saatu noin 90 % tavanomaista pienemmäksi.

  Organic Blended Content Standard & Organic 100 Content Standard –sertifikaatit. Organic Blended Content Standard -sertifikaatti voidaan myöntää tuotteelle, jonka materiaalista vähintään 5 % on luonnonmukaista. Organic 100 Content Standard -sertifikaatin voi saada tuote, jonka materiaalista 95–100 % on luonnonmukaista.

  Confidence in Textiles (Oeko-Tex Standard 100) -sertifikaatti. Nykyisin laajalti vaateteollisuudessa käytetty turvallisuussertifikaatti. Oekotex 100 -tuotteessa ei saa olla haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

  Yhteenveto

  Valitse aina sertifioitu tuote ja luotettava paitapaino, jos et halua tukea globaalin vaateteollisuuden epäkohtia, kuten epäreiluja ja vaarallisia työoloja, lapsityövoiman käyttöä, kemikaalien ja torjunta-aineiden käyttöä tai muuta epämääräistä toimintaa.

  Sertifikaatit ovat ylivoimaisesti paras todiste siitä, että ostamallasi tuotteella on mahdollisimman puhdas historia.

  Ps. Jos kiinnostuit aiheesta, suosittelen lukemaan lisää esimerkiksi näistä linkeistä:

  Imbrobatur: Vaatebisneksen varjopuolet
  Halpa omatunto: Vuosi eettisellä vaatekaapilla + 5 vinkkiä maailmantuskaan

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Lue myös

  Miten erotat hyvän ja huonon t-paidan?
  Paljon painetut t-paidat maksavat?

  Tykkäsitkö? Vinkkaa kaverille

  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on whatsapp
  T-paita seripainatus ja digitaalinen painatus Hello Ruby

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.
  Stanley/Stellan Unisex T-paita Stanley Leads on Fair Wear Foundation sertifioitu

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet on vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.
  T-paitojen painatus paljonko paidat maksavat

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.
  Paidan painatus millanen on hyvä painatus

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.