Kerrotte, että myytte vain vastuullisia vaatteita. Miten varmistatte vaatteiden vastuullisuuden ja ympäristöystävällisyyden?

Olemme päättäneet jo Natuaa perustettaessa (2014), että emme tule koskaan myymään muita kuin vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettuja vaatteita. Tästä syystä, olemme myös kautta Natuan historian myyneet toistaiseksi vain kolmea tuotemerkkiä: Stanleystellaa, EarthPositivea sekä Salvagea.

Suurin osa vaatteiden painajista Suomessa toimii täysin eri tavalla. Nyrkkisääntönä on se, että vastuullista tai “vastuullista” (ei todennettua) kyllä saa – mutta vain, jos osaa kysyä. Tyypilliset toimijat myyvät ensijaisesti edullista bulkkia, jossa on toimijalle parhaat katteet. Natua ei toimi näin.

Natualta voi hankkia ainoastaan kunnollisia, vastuullisesti valmistettuja ja vahvasti sertifioituja vaatteita. Kun sellaisia tahdot hankkia ja vertailet brändejä ja toimijoita, niin kannattaa myös varmistaa, että sertifikaatit ovat aitoja ja tunnettuja.

Me uskomme siihen, että ainoa aidosti totuudenmukainen tapa todentaa vaatteiden vastuullisuus ovat maailman tunnetuimpien auditoijien myöntämät sertifikaatit.

Väittää voi mitä vain, mutta meidän mielestä muut todennustavat ovat vaateteollisuudessa useimmiten enemmän tai vähemmän viherpesua ja valmistajan omaa markkinointipuhetta.

Lue lisää: Miksi Sertifikaatit ovat tärkeitä?

Kaksi Natualle tärkeintä sertifikaattia ovat GOTS ja FairWear. Näistä GOTS varmistaa sen, että ympäristöä kohdellaan oikein, eikä viljelyssä esimerkiksi käytetä mitään ylimääräisiä myrkkyjä ja lannoitteita. GOTS-sertifikaatti ottaa kantaa myös ihmisten ja ympäristön kohteluun läpi koko tuotantoketjun. GOTS-merkki on yksi vaikeimmin saatavista vaateteollisuuden sertifikaateista.

FairWear puolestaan varmistaa sen, että tuotantoketjussa työskenteleviä työntekijöitä kohdellaan oikein. FairWear-organisaation jatkuvat auditoinnit varmistavat esimerkiksi sen, että vaatetuotannon työntekijöillä on turvalliset työolot, säädylliset työajat, työsopimukset, kunnolliset palkat, mahdollisuus järjestäytyä, eikä tuotannossa esimerkiksi käytetä lapsityövoimaa.

Joka ikisellä Natuan myymällä luomupuuvillavaatteella on sekä GOTS- että FairWear-sertifikaatti. Lisäksi vaatteilla on lukuisia muita vastuullisuussertifikaatteja.

Natuan tuotemerkit eivät ole myöskään jättäneet vastuullisuustyötä ainoastaan tunnettujen auditoijien varaan. He tekevät vielä enemmän kuin auditoijat vaativat. Esimerkiksi suosituin vaatemerkkimme Stanleystella:

  • Kuljettaa työntekijöitä omin bussikuljetuksin kotoaan töihin ja takaisin koteihin
  • Pitää tehtaiden yhteydessä päiväkoteja ja kouluja työntekijöidensä lapsille
  • Pyörittää tehtaiden yhteydessä kauppoja, joista työntekijät voivat ostaa ruokaa ja muita päivittäistavaroita edullisemmin kuin kotikaupunkiensa tai kyliensä kaupoista

Lue lisää Natuasta ja Stanleystellasta (Stanleystella Sustainability Report)

Entä kotimaiset vaatteet? Eikö olisi vastuullisempaa, jos vaatteet valmistettaisiin Suomessa?

Ikävä kyllä luomupuuvilla ei kasva Suomessa siinä mittakaavassa, että täällä voisi luomupuuvillaa tehokkaasti viljellä. Näin ollen materiaali on jokatapauksessa aina peräisin jostakin muualta, tyypillisimmin Aasiasta, josta Natuankin valmistajien materiaalit ovat peräisin.

Pelkkä Suomessa ompelu ei tee painettavasta vaatteesta välttämättä yhtään sen vastuullisempaa, kuin lähellä GOTS-sertifioituja luomupuuvillaviljelmiä ommeltu vaate.

Moni suomalainen yritys käyttää tietenkin kotimaisuutta vahvana vastuullisuusvalttina, mutta toistaiseksi monelta myös puuttuu ne aidot ja oikeat sertifikaatit, joilla koko tuotantoketjun vastuullisuus voitaisiin oikeasti todentaa. Langat tai kankaat ovat aina jostakin peräisin – ja tuotantoketju harvoin täysin läpinäkyvä, toisin kuin Natuan tuotemerkeillä. Tämä on se juurisyy, miksi meillä ei (ainakaan toistaiseksi) ole suomalaisia vaatebrändejä valikoimassamme.

Lue lisää: Mitä tuotemerkkejä Natua myy?
Lue myös: Myyttekö kotimaisia tuotemerkkejä?

Mistä näen mitä kaikkia sertifikaatteja Natuan tuotteilla on?

Olemme listanneet sivuillemme jokaisen valmistajan suosituimpia painettavia vaatteita. Kun navigoit tuotesivuille mistä tahansa tuotteesta, löydät kyseisen vaatteen sertifikaatit tuotesivulta, värivalikoiman ja kokotaulukon alta.

Aiheeseen liittyvää