Digitaalinen paitapainatus: Värikkäiden ja valokuvamaisten painatusten sekä pienien erien painotapa

Digitaalinen paitapainatus (dtg-painatus) on ympäristöystävällinen painotapa, joka sopii parhaiten pieniin painoeriin, runsaasti värejä tai liukuvärejä sisältäviin painatuksiin ja valokuvamaisiin printteihin. Digitaalisessa painatuksessa on vaatteiden painatustavoista kaikkein suurin laatuvarianssi. Miksi laatuerot ovat suuria? Entä mitä sinun tarvitsisi digitaalisista painatuksista tietää, jotta onnistut paitatilauksessa?
Digitaalinen Paita Painatus DTG Direct To Garment
Farm Away -mobiilipelin luonnonvalkoinen t-paita on tyypillinen esimerkki digitaalisesta painatuksesta.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Natualla painamme vastuulliset vaatteet ympäristöystävällisesti sekä tuote- ja painatuskohtaisesti parhaalla painotavalla.

  Tahtotilamme on joka ikisessä tilauksessa äärimmäisen hyvät painetut vaatteet, kunnollisella ja säntillisellä asiakaspalvelulla.

  Digitaalinen paitapainatus [Wikipedia: direct-to-garment printing] on erinomainen tapa painaa vaatteet lähtökohtaisesti silloin, kun:

  • painettava erä on pieni,
  • painatus sisältää todella paljon värejä tai liukuväripintoja (gradient),
  • tai painatus on valokuva tai valokuvamainen.

  Digitaalisessa painatuksessa käytetään aina vesiohenteisia painovärejä, joten tekniikka on luonnollisesti ympäristöystävällinen. Värit eivät sisällä minkäänlaisia kovetteita (muovit/öljyt) tai muitakaan ylimääräisiä kemikaaleja, eikä se olisi mahdollistakaan. Kovat aineet tukkisivat paitatulostimen tai paitapainokoneen tulostuspäät herkästi.

  Digipainatuksissa puhumme painotavasta, joka painovärin öljyttömyyden ja orgaanisuuden vuoksi ikäänkuin imeytyy osaksi kangasta. Kun pohjana käytetty kangaskin on orgaaninen, esimerkiksi luomupuuvilla, lopputulos on upea ja vaate myös kokonaisvaltaisesti vastuullinen.

  Farm Away!:n värikkäästä ja kuvitusmaisesta painatuksesta saatiin hengittävä ja tarkka, kun tekniikaksi valittiin digitaalinen paitapainatus. Kuvamaiset paitapainatukset tehdään valitettavan usein siirtokuvalla, jolloin painatuksesta tulee hiostava läntti joka lohkeaa pesussa.

  Natualla painamme digitaalisia paitapainatuksia teollisen mittakaavan järeällä digipainokoneella, jollaisia on Suomessa vain muutama. Korkea laatu ja digipainamisen vastuullisuus sopii Natualle, sillä olemme keskittyneet vain ja ainoastaan vastuullisesti valmistettuihin laadukkaisiin vaatteisiin, joille syntyy kunnon laitteilla poikkeuksellisen hieno digipainojälki.

  Kaikki Natuan painetut vaatteet ovat laadukkaasti ja vastuullisesti valmistettuja. Emme suostu muunlaisia myymään.

  Millaisia etuja ja ominaisuuksia digitaalisella paitapainatuksella on? Mitä sinä siis tekniikasta hyödyt?

  Digitaalisen paitapainatuksen suurimmat hyödyt

  Tiivistettynä digitaalisella paitapainatuksella on seuraavanlaiset ominaispiirteet ja hyödyt, joita avaan kutakin myös tarkemmin:

  • Kustannustehokas painotapa pieniin painoeriin
  • Peittävät ja kauniit värit
  • Sormituntumaltaan ohut ja mukava
  • Hyvin hengittävä
  • Tarkka, valokuvamainen painojälki
  • Painatuksen koon variointi tuotekokojen mukaan mahdollista
  • Luonnostaan ympäristöystävällinen
  • Kestävä

  Hypätään pintaa syvemmälle. Mitä nämä hyödyt konkreettisesti tarkoittavat?

  Kustannustehokas painotapa pienissä painoerissä ja tosi värikkäissä painatuksissa

  Toisin kuin seripainatuksessa, digitaalisessa paitapainatuksessa ei tarvitse tehdä jokaiselle painettavalle värille omaa painotyökalua (painoseula). Tekniikan englannin kielisen nimen, direct-to-garment printing mukaisesti digitaalinen paitatulostin tai paitapainokone tulostaa kuvan tai grafiikan suoraan paitaan.

  Digitaalinen painaminen sopii erityisen hyvin pieniin painoeriin ja tosi värikkäisiin painatuksiin, joissa se on seripainatusta kustannustehokkaampi merkintätapa.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös digitaalinen paitapainaminen on luonteeltaan sarjatuotantoa, eikä teollisen mittakaavan paitatulostimella voida toteuttaa yksittäiskappaleita tai ihan muutamaa kappaletta kustannustehokkaasti (alle 30 kpl erät).

  Digipainatus on tarkka, väreiltään kirkas ja hyvin peittävä

  Digitaalisessa paitapainatuksessa käytetään samankaltaista mustesuihkutekniikkaa kuin esimerkiksi tarratulostimissa. Erottavana tekijänä on painatuksen alle painettava valkoinen väri, jota ilman painatuksen värit eivät värillisellä paidalla näyttäisi siltä miltä pitää. Digipainatuksissa käytetään pohjalla aina myös läpinäkyvää kiinnitysainetta, jotta painatuksesta tulee kestävä.

  Kaffa Roasteryn Cathatha-kahvin t-paidassa komeilee norsu avaruusasussa. Tällainen valokuvamainen paitapainatus on toinen malliesimerkki tyypillisestä digipainettavasta työstä. High-end-luokan järeällä paitapainokoneella painatuksesta tulee tarkka ja väreistä peittävät, mutta ohuen tuntuiset.

  Kunnollisessa, suuressa digipainokoneessa värit ovat peittäviä sekä kirkkaita ja kuvat teräviä.

  Digipainatukset ovat tuntumaltaan ohuita, pehmeitä ja hyvin hengittäviä

  Digitaalisessa painatuksessa – samoin kuin Waterbased ink -seripainatuksessa – käytetään vesiohenteisia värejä, jotka eivät sisällä muoveja tai öljyjä. Digiprintit ovat sormituntumaltaan ohuita ja pehmeitä.

  Digitaaliset paitapainatukset eivät tunnu vinyyliltä tai muovilta – tai kiiltävän karkeilta ja kovilta, kuten esimerkiksi siirtokuvilla toteutetut painatukset ja normaali öljyväripohjainen seripainatus.

  Kun digitaalinen painatus tehdään kunnolla, sitä ei käyttäessä oikein paidasta tahdo edes huomata. Se on kuin osa paitaa. Painatus hengittää hyvin, eikä hiosta käyttäjäänsä.

  Seriously Digital Entertainment T-Paidat Painatuksella
  Seriously-peliyhtiön Best Fiends -paidoissa oleva suuri ja kirkasvärinen painatus hengittää hyvin, eikä ole hiostava laatta, kuten tällaisesta kuvasta helposti siirtokuvalla tulisi.

  Digipainatuksissa kuvan kokoa voidaan varioida tuotteiden kokojen mukaan

  Yksi erinomainen ominaispiirre digitaalisessa painatuksessa on se, että digipainatuksen kokoa voidaan muuttaa paidan koon mukaan. Näin saadaan aikaiseksi ulkonäöltään yhdenmukainen sarja.

  Digipainettavaan sarjaan tehdään tyypillisesti 2–4 erikokoista painatusta – kokojakaumasta riippuen.

  Silloin tällöin erikokoisia printtejä tehdään vieläkin enemmän, esimerkiksi silloin, kun painettavan sarjan kokojakauma ulottuu pienistä 3-4-vuotiaiden lasten kokoisista paidoista aina suuriin 4XL- tai 5XL-kokoisiin aikuisten paitoihin.

  Digitaalinen paitapainatus on luonnostaan ympäristöystävällinen ja kestävä painotapa

  Digitaalisissa paitapainokoneissa käytettävät vesiohenteiset värit ovat luonnostaan ympäristöystävällisiä, eivätkä sisällä ylimääräisiä kemikaaleja.

  Digitaalisesti painettavat vaatteet ovat turvallisia ja ekologisia, eivätkä aiheuta allergisia reaktioita edes perheen pienimmillä.

  Kun digitaalinen paitapainatus tehdään kunnon laitteella, se on myös erittäin kestävä. Digipainatus ei siis kulu paidasta pesuissa pois, kuten esimerkiksi siirtokuvapainatuksilla on tapana.

  Millaiset painoerät tai painatukset ovat parasta painaa digitaalisesti?

  Natualla kaikkein tyypillisin digitaalisesti painettava työ on 30–100 kappaletta t-paitoja, huppareita tai collegepaitoja. Tyypillisessä digityössä on useimmiten runsaasti värejä sisältävä grafiikka tai esimerkiksi valokuvan ja grafiikan yhdistelmä.

  Ilosaari Rock T-paidat DTG-painatuksella
  Ilosaarirock t-paidan kuva on esimerkki painotyöstä, joka vielä 200 kappaleenkin erässä kannattaa painaa digitaalisesti. Seripainossa tarvittaisiin tällaisessa työssä hurja määrä painotyökaluja, koska värisävyjä on painatuksessa niin paljon. Natua tsekkaa aina kuvakohtaisesti, millä tekniikalla kukin työ kannattaa tehdä, jotta painatuksesta upea, mutta kustannustehokas.

  Silloin tällöin painamme suurempiakin digipainettavia vaate-eriä, esimerkiksi 200-300 kappaleen eriä. Monesti näissä kappalemäärissä ollaan jo rajoilla, kannattaako työ toteuttaa digitaalisesti painamalla vai seripainamalla.

  Tarvitseeko sinun tietää, millä tekniikalla työsi painetaan? Ei tarvitse. Meidän tehtäviin kuuluu katsoa, mikä on kustannustehokkain ja paras painotekniikka. Tähän arvioon riittää, kun näemme aineiston tai idean aineistosta.

  Millaisia painatuksia ei kannata painaa digitaalisesti?

  Digitaalinen painotekniikka ei ole parhaimmillaan suurikokoisissa tasaisissa väripinnoissa, jollaiset tyypillisesti toteutetaankin seripainamalla. Varsinkin Waterbased ink -seripainotekniikalla saadaan aikaiseksi todella tasaisia ja peittäviä väripintoja – sellaisia, jotka ovat sekä digitaaliselle painatukselle että tavalliselle, öljyväripohjaiselle seripainatukselle haastavia.

  Collegepaidat painatuksella Heltti
  Heltti-collegepaidat on esimerkki siitä, millaista työtä digitaalisella paitapainokoneella ei kannata painaa. Tällainen työ, jossa painetaan värilliseen tuotteeseen valkoista, kannattaa painaa Waterbased ink -seripainatuksena pieneenkin painoerään. Yksinkertaisesti, lopputuloksesta tulee näin parempi.

  Hyvä muistisääntö on siis se, että mitä yksinkertaisempi painatus ja mitä vähemmän näkyviä värejä, sitä todennäköisemmin vaatteet kannattaa digin sijaan toteuttaa seripainossa, vaikka painettava erä olisikin pienehkö. Digitaalinen vaatepainatus on tekniikkana huomattavasti seripainatusta hitaampaa.

  Miksi digitaalisissa paitapainatuksissa on valtavia laatueroja?

  Digitaalisia paitapainatuksia toteuttaa nykyisin monenlaiset toimijat hyvin monenkirjavilla laitteilla. Kärjistäen laitteet ja erilaiset toimijat voidaan jakaa kolmeen luokkaan:

  1. Pienet paitatulostimet (hintaluokka alle 15 000 €) – valokuvaamot, pikapainot, pienet painotalot
  2. Keskikokoiset digitaaliset paitapainokoneet (laaja hintaskaala) – pienet ja keskikokoiset tekstiili-/vaatepainotalot
  3. Suuret teollisen mittakaavan digitaaliset paitapainokoneet (hintaluokka yli 150 000 €) – suuret tekstiili- /vaatepainotalot sekä rahtipainot, jotka toteuttavat painatuksia alihankintana

  Suurin laatuun vaikuttava tekijä digipainatuksissa on laite, jolla painatukset tehdään. Natuan tuotanto kuuluu ylläolevista luokkaan kolme.

  Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella, teollisen mittakaavan digitaalisella painokoneella, joten voit aina odottaa digipainatuksellesi laatua.

  Pienillä ja keskisuurilla paitatulostimilla on hyvin vaikea päästä samaan laatutasoon kuin suurilla teollisilla tulostimilla.

  Laitteet ja niiden tulostuspäät ovat myös herkkiä. Toimiakseen kunnolla, suuret, teolliset digipainokoneet vaativat tarkkaan hallitun tulostusympäristön ilmankostuttimineen ja muusta tuotannosta eristettyine tiloineen – kuten Natuan tuotannossa.

  Ovatko digitaaliset paitapainatukset kalliita?

  Kun painettava sarja on pienehkö ja painatuksessa paljon, jopa kymmeniä eri värejä, on digitaalinen painatus kustannustehokkain painotapa. Digitaalinen paitapainaminen ei pienissä sarjoissa ole erityisen kallista, ainakaan kun sitä vertaa laadullisesti toiseen vastaavanhintaiseen merkintätapaan, siirtokuvaan, jolla “painatuksista” voi tulla ikäviä muovimaisia, hiostavia laattoja.

  Nyrkkisääntönä voi sanoa, että digitaalinen painaminen on melko kallis tekniikka, jos painettava sarja on useita satoja kappaleita. Tästä syystä suuremmat erät tehdäänkin tavallisesti seripainamalla.

  Mistä digitaalisen paitapainatuksen hinta muodostuu?

  Toisin kuin seripainossa, digitaalisessa paitapainatuksessa hintaan ei vaikuta painettavien näkyvien värien määrä. Digipainatuksen hinnan määrää sen sijaan painatuksen koko ja painosarjan vaatemäärä.

  Esimerkiksi meillä Natualla on digipainatuksille neljä hintaan vaikuttavaa maksimikokoluokkaa:

  • 15 x 15 cm
  • 25 x 30 cm tai 30 x 25 cm jos vaakamuotoinen
  • 35 x 40 cm
  • 40 x 50 cm

  Eksyitkö lukemaan tätä ja epäilet, että sinulla on digipainettava aineisto, joka pitäisi paitoihin painaa? Täytä tarjouspyyntö ja saat täsmällisen hinnan meiltä vikkelästi.

  Millainen aineisto on sopiva digitaaliselle painatukselle?

  Painoaineistojen suhteen, digitaalinen painaminen ei eroa muusta vaatepainamisesta muuten kuin siten, että digipainatuksissa käytetään seripainatusta useammin pikselimuotoisia bittikarttaaineistoja kuten .jpg, .png tai .psd. Tämä johtuu siitä, että digipainossa toteutetaan useammin valokuvia tai valokuvamaisia painoaiheita.

  Digitaalisessa painatuksessakaan painoaineisto ei saa olla netistä ladattu pieni ja matalaresoluutioinen tiedosto. Niistä ei painatusta voi tehdä laadukkaasti.

  Bittikarttamuotoisen (pikseli) painoaineiston tulisi olla mielellään 350-450 dpi resoluutioinen 1:1 painettavassa koossaan, jos painatuksesta halutaan parasta laatua.

  Painoaineisto voi myös olla vektorigrafiikkaa. Esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen logot ovat tyypillisesti tehty grafiikkaohjelmalla vapaasti skaalattavaan vektorigrafiikkamuotoon. Tavallisimpia tiedostopäätteitä vektorigrafiikalle ovat .pdf, .eps, .ai tai .svg.

  Tällaisen skaalattavan vektorimuotoisen logotiedoston tunnistat siitä, että avatessasi sen omalla tietokoneellasi ja zoomatessasi aineistoa todella lähelle, pysyvät logon reunat lähes veitsenterävinä.

  Grafiikoista ja logoista syntyy aina kaikkein paras lopputulos, kun ne pidetään lopullisessakin painoaineistossa vektorimuotoisina.

  Jos sinulla olisi haasteita aineiston luomisessa, etkä tiedä mitä tehdä, meiltä saa aina kysyä. Autetaan aina parhaamme mukaan.

  Silloin tällöin, esimerkiksi oikeaa logoa joudutaan kyselemään ja kaivelemaan kolmannelta osapuolelta, kuten graafikolta, mutta onneksi me puhutaan myös graafikkojen kieltä. Autetaan ja neuvotaan aina, eikä yksikään painatus ole koskaan aineistohaasteiden vuoksi jäänyt toteuttamatta.

  Kestävätkö digitaaliset paitapainatukset pesua?

  Kyllä kestävät, kun painatus tehdään järeällä digitaalisella painokoneella ja hyvin.

  Jos olet törmännyt pesussa helposti halkeileviin ja herkästi kuluviin digipainatuksiin, on ne mitä todennäköisimmin toteutettu pienen tai keskisuuren kokoluokan laittein. Natualta et voi sellaisia hankkia.

  Toki on hyvä muistaa, että printti kuin printti kärsii, jos sitä kohdellaan kaltoin. Millekkään paitapainatukselle ei esimerkiksi suositella silittämistä printin päältä tai venyttämistä painatuksen kohdalta, kun vaate on märkä.

  Myös mekaaninen rasitus kuluttaa ajan myötä kaikkia painatuksia – esimerkiksi se, jos vaate pyörii kuivausrummussa kymmeniä kertoja (printti ulospäin).

  Millaisille vaatteille digitaalinen paitapainatus soveltuu parhaiten?

  Digitaalinen paitapainatus on parhaimmillaan tiheillä ja pinnaltaan sileillä luomupuuvillakankailla. Juuri sellaisilla, joihin me ollaan Natualla keskitytty.

  Tehotuotetulle, harvaneuloksiselle ja paljon nukkaa sisältävälle vaatteelle ei voi odottaa järin hyvää lopputulosta, vaikka tuotteet painettaisiin high-end-luokan laitteella.

  Digitaalisen paitapainatuksen rajoitteet – millaisille vaatteille tekniikka ei sovellu?

  Digitaalinen paitapainatus on herkkä tekniikka. Mitä kehnompi, harvempi ja nukkaisempi kangas, sitä kehnompi tulee myös digipainatuksesta. Jos esimerkiksi värillinen paitakangas on kovin nukkainen, tulee nukka myös painatuksesta esille, koska digipainatuksen pinta on luonnostaan ohut.

  Digitaalisella painatuksella ei myöskään voi laadukkaasti toteuttaa vaatteita, joiden kangas sisältää runsaasti polyesteria.

  Orgaaniset, vesiohenteiset värit eivät imeydy polyesteriin samoin tavoin kuin puuvillaan ja värit vääristyvät herkästi.. Tästä syystä esimerkiksi kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetut vaatteet ovat useimmiten poissa laskuista, kun painotavaksi valikoituu digipainaminen.

  Yhteenveto: Miksi Natua tykkää digitaalisista paitapainatuksista?

  Pidämme digitaalisesta paitapainatuksesta erityisesti siitä syystä, että se täydentää mukavasti ympäristöystävällistä Waterbased ink -seripainatusta sellaisissa töissä, joita ei kustannussyistä kannattaisi painaa seripainossa.

  Olemme kunnianhimoisia laadun suhteen – myös digipainatuksissa. Siksi meille ei tulisi kyseeseen käyttää digipainatuksiin keskinkertaista tai kehnoa tekniikkaa.

  Digitaalinen painaminen on mielestämme loistava tapa painaa vaatteita, kun tarvitaan esimerkiksi laadukas valokuvaprintti tai värikkään kuva- ja tekstigrafiikan yhdistelmä.

  Se on myös varsin mukavaa, että digitaalisellakin painatuksella voimme toteuttaa kokonaisvaltaisesti vastuullisesti ja ympäristöystävälliset upeat painetut vaatteet.

  Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä puhelimitse 040 837 8770sähköpostitse, täällä sivujemme chatissä tai täytä tarjouspyyntö.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.