Waterbased ink -seripainatus: Mikä se on ja miten se eroaa tavallisesta seripainatuksesta?

Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?
Waterbased Ink -seripainatus on ekologinen tapa tehdä vaatteiden painatus
Kotipizzan Seitanin palvojat -kampanjan t-paidat painettiin ekologisella Waterbased Ink -tekniikalla: tuplasti valkoisella ja viidellä eri harmaan sävyllä. Vesiohenteisilla väreillä ei aiemmin pystynyt painamaan tummia paitoja lainkaan. Nykyisin Waterbased ink soveltuu hyvin monenlaisiin painatuksiin.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Natualla painamme lähtökohtaisesti aina vaatteet ympäristöystävällisesti sekä tuote- ja painatuskohtaisesti parhaalla painotavalla.

  Tahtotilamme on joka ikisessä tilauksessa äärimmäisen hyvät painetut vaatteet, kunnollisella ja säntillisellä asiakaspalvelulla.

  Waterbased ink -seripainatus on poikkeuksellisen hyvä tapa painaa kokonaisvaltaisesti laadukkaita vaatteita.

  Nimensä mukaisesti Waterbased ink värit ovat vesipohjaisia. Ne eivät sisällä minkäänlaisia kovetteita tai muitakaan ylimääräisiä kemikaaleja. Puhutaan ympäristöystävällisestä painotavasta, joka painovärin öljyttömyyden ja orgaanisuuden vuoksi ikäänkuin imeytyy osaksi kangasta.

  Waterbased ink -tekniikan myötä Natuan painatusten laatu on parantunut entisestään huimasti. Se sopii arvoihimme muutenkin kuin nenä päähän, sillä olemme keskittyneet vain ja ainoastaan vastuullisesti valmistettuihin vaatteisiin.

  Kaikki myymämme painetut vaatteet ovat lähtökohtaisesti kokonaisvaltaisesti vastuullisesti valmistettuja.

  Miksi juuri sinä tarvitsisit Waterbased ink -painotekniikkaa painettuihin vaatteisiin ja mitä tekniikasta hyödyt?

  Waterbased ink -seripainatuksen suurimmat hyödyt

  Tiivistettynä ja normaaliin seripainatukseen verrattuna, Waterbased ink -seripainatuksen suurimpina hyötyinä ja ominaispiirteinä ovat:

  • Tasaisemmat väripinnat
  • Peittävämpi
  • Kirkkaammat ja puhtaammat värit
  • Terävämmät reunat ja tarkat ohuet linjat
  • Sormituntumaltaan mukavampi
  • Hengittävämpi
  • Ympäristöystävällinen
  • Erittäin kestävä painotapa

  Avataan asiaa tarkemmin. Mitä nämä hyödyt konkreettisesti tarkoittavat?

  1. Waterbased ink -painatuksella syntyy tasaisempi ja siistimpi painojälki

  Normaaliin seripainatukseen verrattuna Waterbased ink -painatus on pinnoiltaan peittävämpi. Vaatteen kankaan nukka ei pääse irvistelemään värin lävitse ja lopputuloksena on hyvin sileä ja tasainen väripinta.

  Waterbased ink -seripainatus on ulkoasultaan ja tuntumaltaan siistimpi, jos sitä verrataan rinnakkain normaaliin seripainatukseen.

  Parhaiten Waterbased ink -seripainatus sopii kunnolla valmistettuun vaatteeseen. Karkeassa, harvaneuloksisessa ja runsaasti nukkaa sisältävässä tehotuotetussa bulkkipaidassa Waterbased ink -painatus menee harakoille. Painatuksen siisteys korostuu nimittäin erityisesti silloin kun käytössä on laadukkaat ja pinnoiltaan hyvin tasaiset luomupuuvillatuotteet.

  Kinuskikissa Ekologiset Hupparit Painatuksella
  Toteutimme Kinuskikissan verkkokauppaan hupparit omalla logolla. Huppareita tehtiin sekä pinkkeinä että mustina. Waterbased ink -seripainatuksella Kinuskikissan logo saatiin huppareihin tarkkana, sormituntumaltaan ohuena ja tasaisena.

  Tavalliset seripainovärit ovat öljypohjaisia ja sisältävät kovetteita. Tällaiset tyypilliset seripainovärit (Plastisol-värit) ovat pinnoiltaan usein karhean tuntuisia sormille. Plastisol-värit tekevät ison painatuksen pinnasta helposti muovimaisen tuntuisen ja pinnaltaan hieman kiiltävän.

  2. Waterbased ink -värit ovat tavallista kirkkaampia ja puhtaampia sävyiltään

  Waterbased ink -sävyt sekoitetaan aina pigmenteistä. Valmiina sävyinä ei löydy kuin musta ja valkoinen. Värit sekoittamalla pystytään paremmin hallinnoimaan sekä sävyä että sen kirkkautta. Näin saadaan aikaiseksi tarkemmat, kirkkaat ja puhtaat sävyt.

  Waterbased ink -seripainatukset sekoitetaan ja painetaan Pantone-värikartan mukaan. Oikea värireferenssi on Pantone Color Bridge Coated -viuhka ja sen vasemman puoleinen sarake, jossa värinumero päättyy C-kirjaimeen. Jos et tiedä Pantone-sävyä tai sitä ei ole määritelty, ei huolta. Me teemme määrityksen puolestasi RGB- tai CMYK-aineistosta.

  Laadukkaissa, tasaisissa ja nukattomissa luomupuuvillavaatteissa Waterbased ink -värien kirkkaus ja puhtaus korostuu peittävämmän painopinnan vuoksi.

  T-paitojen painatus Supermetrics, musta t-paita
  Supermetrics t-paitojen painatus on tehty Waterbased Ink -painatuksella. Terävälinjaisista ja värikkäistä muodoista tulee Waterbased Ink -tekniikalla merkittävästi parempia kuin perinteisellä seripainatuksella.

  Mitä huonompilaatuinen vaate, sitä helpommin vaatteen nukka paistaa painatuksesta läpi. Tämä on hyvin yleinen ongelma mahdollisimman halvalla toteutetuissa painetuissa vaatteissa.

  Esimerkiksi huonolaatuisessa mustassa t-paidassa tai hupparissa näkee usein painatuksia, joissa musta nukka tulee painatuksen lävitse ja tekee painatuksen sävyistä likaisia. Tätä Natualla haluamme välttää kaikin keinoin.

  3. Waterbased ink -painatus toistaa printin reunat terävinä ja sillä voidaan toteuttaa hyvin ohuitakin linjoja tarkasti

  Oletko joskus ihmetellyt jonkin paitapainatuksen suttuista reunaa? Vaatteiden kangas on huomattavasti hankalampi painomateriaali kuin esimerkiksi päällystetty paperi.

  Nyrkkisääntönä on: mitä huonompi kangas, sitä todennäköisemmin painatuksesta tulee epäterävä.

  Waterbased ink -seripainatus on tässäkin mielessä erinomainen. Sillä syntyy hyvin teräväreunaisia painatuksia. Ohuet linjat, terävät kärjet ja pienet tekstit toistuvat painatuksissa todella nätisti.

  Mustat hupparit painatuksella, Ulkoministeriö logopainatus
  Toteutimme Ulkoministeriölle miesten ja naisten hupparit painatuksella. Waterbased Ink on erinomainen tapa tehdä laadukas logopainatus. Pienet yksityiskohdat ja ohuet linjat toistuvat painatuksissa terävinä.

  4. Waterbased ink -painatus tuntuu sormissa tavallista ohuemmalta ja hengittää luonnollisuutensa ansiosta hyvin

  Waterbased ink -painatus ikäänkuin imeytyy osaksi tuotetta, jonka vuoksi painatuksista tulee sormituntumaltaan miellyttäviä ja tavallista ohuemman tuntuisia. Painatus on värjätyn kankaan tuntuinen eikä siinä ole normaalille seripainatukselle tyypillistä muovimaisuutta (öljypohjaiset, kovetteita sisältävät värit).

  Waterbased ink -painatus on hyvin hengittävä, eivätkä suuretkaan painatukset ole hiostavia tai laattamaisia. Kovista ja hiostavista painatuksista ei tykkää kukaan.

  Diakonissalaitoksen t-paidat painatuksella
  Diakoniaopiston iso ja värikäs t-paitojen painatus on loistava esimerkki isosta painatuksesta, josta perinteisellä seripainatuksella tulisi helposti kova ja pinnaltaan muovimainen. Waterbased Ink -tekniikalla iso ja värikäs painopinta pääsee oikeuksiinsa, eikä painatus hiosta.

  Tavallisin seripainovärein ei ole mahdollista tehdä tuntumaltaan yhtä miellyttäviä painatuksia kuin Waterbased ink -värein syntyy.

  Jos normaalilla seripainatuksella yrittäisi tehdä Waterbased ink -painatukselle ominaista ohutta painopintaa, paistaisi kankaan nukka aivan takuuvarmasti painatuksen lävitse.

  5. Waterbased ink on ympäristöystävällinen painotapa, joka Natualla tarkoittaa kokonaisvaltaisesti vastuullisesti valmistettua vaatetta

  Toisin kuin öljypohjaisissa tavanomaisissa seripainoväreissä, Waterbased ink -värien pohja on orgaaninen. Ne eivät vaadi kierrätettäessä erikoiskäsittelyä.

  Myös värihukka on todella vähäistä – käytännössä vain sen verran mitä työkaluista ei saada pois pyyhittyä. Kaikki jäljelle jäänyt väri otetaan talteen ja kierrätetään tai uudelleenkäytetään.

  Kun Waterbased ink -painatus toteutetaan vastuullisesti valmistetulle vaatteelle, syntyy kokonaisvaltaisesti ympäristöystävällinen vaate.

  Oikeutta Eläimille ekologiset hupparit painatuksella
  Oikeutta Eläimille -järjestön Joku ei jokin -hupparit ovat toteutettu Waterbased ink -painatuksina kolmella värillä. Valkoinen painetaan värilliseen tuotteeseen aina kahdesti, jotta painatuksesta tulee puhtaan ja kauniin valkoinen.

  Ovatko Waterbased ink -painatukset kalliita?

  Natualla olemme tehneet Waterbased ink seripainatuksia vuodesta 2019 alkaen. Uuden väritekniikan opetteluun ja käyttöönottoon meni tuolloin noin puoli vuotta aikaa. Käyttöönotto ei siis ollut aivan mutkaton homma.

  Waterbased ink -seripainatuksen varjopuolena on se, että Waterbased ink -värit ovat normaaleihin seripainoväreihin verrattuna marginaalisesti kalliimpia. Siksi sähläykseen ja hukkakäyttöön ei niiden kanssa työskennellessä ole varaa. Waterbased ink -värien käyttö tuotannossa vaatiikin väkevän ammattitaidon.

  Waterbased ink -väreillä painaminen ei meidän mielestä ole lainkaan kallista niiden tuomaan hyötyyn nähden. Tavalliseen seripainatukseen verrattuna, puhumme hintaerossa myös vain senteistä, emme euroista.

  Painetussa vaattessa kappalehinnan ero on kokonaisuudessaan niin pieni, että emme näe mitään syytä, miksi emme lähtökohtaisesti tarjoaisi aina kokonaisvaltaisesti parasta mahdollista lopputulosta.

  Hieman henkseleitämme paukutellen: Waterbased ink on aiheuttanut monissa asiakkaissamme vilpitöntä ihastusta, josta olemme kovin ylpeitä.

  Kannattaa tutustua myös 3D-painatuksiin. Waterbased ink -tekniikkaa ja 3D-kohokuvioita yhdistämällä saadaan nimittäin luotua aivan hävyttömän hienoja painatuksia!

  Kestävätkö Waterbased ink -painatukset yhtä pitkään kuin tavanomaiset seripainatukset?

  Seripainatus on paitsi yleisin, myös kaikkein kestävin painotekniikka. Waterbased ink -painetuille laadukkaille luomupuuvillavaatteille voit lähtökohtaisesti odottaa pitkää käyttöikää.

  Painettujen vaatteiden pitkä käyttöikä on myös tärkeä osa kokonaisvaltaista vastuullisuutta. Jos kumpi tahansa, painatus tai vaate, rapistuu ennen aikojaan, se lentää käyttäjältä helposti kierrätykseen tai unohtuu kaapin perukoille.

  Natualla irtisanouduttiin tehotuotannosta ja kehnolaatuisista vaatteista jo ennenkuin perustamispaperit vuonna 2014 ennättivät PRH:lle.

  Olemme keskittyneet vain ja ainoastaan pitkäikäisiin kunnolla valmistettuihin painettuihin vaatteisiin. Kehnoa bulkkia ei meiltä voi hankkia.

  Millaisille vaatteille Waterbased ink -tekniikka soveltuu tai ei sovellu?

  Waterbased ink -painatus sopii kaikkein parhaiten pinnaltaan tasaiselle, laadukkaasti valmistetulle luomupuuvillakankaalle. Laadukkaan luomupuuvillan ja Waterbased ink -painatuksen kombolla vaatteesta tulee painettuna poikkeuksellisen upea.

  Jos vaatteessa puolestaan on 30 % tai enemmän polyesteria, ei sitä mitä todennäköisimmin kannata tai edes voi painaa Waterbased ink -seripainatuksena.

  Polyesterille Waterbased ink -tekniikka on nimittäin herkkä. Polyesteria saa painettavassa kankaassa olla, mutta ei liikaa. Waterbased ink -värit eivät imeydy polyesteriin samalla tavoin kuin puuvillaan, jolloin esimerkiksi valkoinen väri voi värjäytyä harmaasävyiseksi tai esimerkiksi punaisessa vaatteessa pinkiksi.

  Vastuullisesti valmistetuissa vaatteissa tällaisia runsaasti polyesteria sisältäviä vaatteita ovat tyypillisesti kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet. Kierrätysmateriaaleista valmistetuissa vaatteissa polyesteria on pakko käyttää vahvikkeena. Pelkästään puuvillajätteestä murskattu ja uudelleen langaksi kehrätty kangas ei käytössä kestäisi.

  Vaikka kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet ovatkin monille houkutteleva vaihtoehto, valitettavasti vesiohenteisin värein niitä ei voi laadukkaasti painaa.

  Kierrätysmateriaaleista valmistetun vaatteen käyttöikä on useimmiten myös lyhyempi kuin laadukkaasta luomupuuvillasta tuotetun vaatteen.

  Myös halvimmin mahdollisin keinoin tehotuotetuissa bulkkivaatteissa on tyypillisesti todella runsaasti polyesteria, koska polyesteri on puuvillaa halvempi materiaali. Näitä tuotteita ei Waterbased ink -tekniikalla voi myöskään painaa.

  Kannattaa myös muistaa: mitä enemmän vaatteessa tai painatuksessa on öljypohjaista muovia, sitä herkemmin se päätyy mikromuovina vesistöihin ja ympäristöön, esimerkiksi pesukoneen kautta.

  Miksi kaikki paitapainot eivät käytä Waterbased ink -värejä, jos ne kerran ovat niin paljon parempia?

  Kuten jo mainitsin, tämä verrattain uusi ja jatkuvasti kehittyvä painotekniikka vaatii roimasti opettelua. Sitä ei voi ottaa käyttöön tai käyttää paitojen värjäämiseen aivan noin vain.

  Laiskuus uuden opetteluun onkin varmasti suurin syy, miksi tekniikka ei ainakaan toistaiseksi ole yleisesti kotimaisilla paitapainoilla käytössä.

  Toinen tärkeimmistä syistä lienee se, että suurin osa toimijoista myy suuria määriä runsaasti polyesteria sisältäviä, halpoja tehotuotettuja vaatteita, joille tekniikka ei sovellu.

  Tyypillinen paitapaino myy asiakkaalle tehotuotetun bulkkivaatteen. Sellaisen, jossa on hänelle kulloinkin suotuisimmat katteet. Tyypillistä on myös tuottaa painatus mahdollisimman halvalla.

  Kolmas syy liittynee hintaan. Waterbased ink -painovärit ovat noin 20–25 % tavallisia painovärejä kalliimpia. Moni ei halua nostaa painovärien vuoksi hintojaan, koska hintakilpailu on muutenkin kovaa.

  Yhteenveto: Miksi Natua käyttää Waterbased ink -seripainotekniikkaa?

  Kaksi tärkeintä syytä, miksi Natualla käytämme Waterbased ink -tekniikkaa ovat:

  1. Parempi painatus. Olemme keskittyneet vain ja ainoastaan laadukkaampiin vastuullisesti valmistettuihin ja vahvasti sertifioituihin painettuihin vaatteisiin – ja siksi myös painatusten kuuluu olla ensiluokkaisia. Kunnolla valmistettujen ja painettujen vaatteiden käyttöikä voi hyvinkin olla yli tuplasti pidempi kuin tavanomaisten bulkkivaatteiden.
  1. Ympäristöystävällisyys. No totta kai! Miksi painaisimme öljypohjaisilla väreillä orgaanisia ja vastuullisia materiaaleja? Tietenkin teemme mieluummin kokonaisvaltaisesti vastuullisesti valmistetun vaatteen.

  Kunnolla tehdyillä painetuilla vaatteilla säästyy sekä rahaa että ympäristö, koska vaatteita käytetään tyypillisesti hyvin pitkään. Kukapa heittäisi pois käytössä mukavan ja pitkään siistinä pysyvän painetun vaatteen?

  Jos siis haluat poikkeuksellisen hyvät painetut vaatteet, eikä sinulla ole entuudestaan kokemusta kunnollisista luomupuuvillavaatteista tai Waterbased ink -painatuksista, suosittelen kokeilemaan. Moni asiakkaistamme on saamamme palautteen perusteella yllättynyt positiivisesti.

  Kiitos kun luit koko artikkelin! Luulen, että sinua voisi kiinnostaa myös 3D-painatukset, joilla saadaan tehtyä esimerkiksi aivan hävyttömän hienoja logopainatuksia!

  Haluatko tietää lisää painatuksista? Ota yhteyttä puhelimitse 040 837 8770, sähköpostitse, täällä sivujemme chatissä tai täytä tarjouspyyntö.

  Kirjoittaja

  Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.