fbpx

Paitapainatukset

Tiedätkö miten paitapainatukset tehdään? Useimmiten seripainatuksena, sillä valtaosa sinua vastaan tulevista t-paidoista on painettu seripainossa. Mitä sinä hyödyt erilaisista painatustavoista? Lue simppeli tietopakettimme painatustapojen eroista, eduista ja rajoitteista.

On ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että hyvä paitapaino painaa vaatteita usealla erilaisella painatustekniikalla, sillä kussakin tekniikassa on omat hyvät puolensa. Pureudumme tässä tietopaketissa kahteen yleisimpään tapaan tehdä paitapainatukset: seripainatukseen ja digitaaliseen paitapainatukseen.

Miten paitapainatukset tehdään?

Maailman yleisin paitapainatusmenetelmä on seripainatus. Kun katselet kaupassa painettuja t-paitoja, ovat ne lähes poikkeuksetta tehty seripainatuksella. Se on myös kaikkein monipuolisin tapa tehdä paitapainatukset.

Digipainamalla sen sijaan tehdään pieniä painoeriä ja valokuvamaisia, värikkäitä printtejä, joissa on ohut sormituntuma.

Seripainetut paitapainatukset

Seripainotekniikalla painovärit painetaan tasoina paidoille. Jokaiselle painovärille tehdään oma työkalu, jota kutsutaan nimellä seula. Seulat ovat tiheää verkkoa, jotka päästävät painovärin läpi kohdista, joissa painatuksesi on.

“Parhaiten seripainaminen soveltuu logojen, tekstien ja selkeälinjaisten kuvituksien painamiseen.”

Seripainatuksella voidaan painaa monenlaisia paitapainatuksia ja erikoisefektejä. Parhaiten seripainaminen soveltuu logojen, tekstien ja selkeälinjaisten kuvituksien painamiseen. T-paidat logopainatuksella painetaan lähes poikkeuksetta seripainossa, kun painatusmäärä on 50 kappaletta tai enemmän.

Hello Rubyn paitapainatukset on tehty seripainatuksella ja digitaalisella painatuksella
Vihertävän paidan yksivärinen painatus on tyypillinen seripainettava painatus. Valkoisen paidan niskassa oleva monivärinen painatus on hyvä esimerkki digitaalisesta painatuksesta.

Kun tilaat Paitapaino Natualta tummia tekstiilejä valkoisella painatuksella, painamme valkoisen värin aina kaksi kertaa. Muuten painatuksestasi ei tule puhtaan valkoinen. Lisäksi käytämme muutamaa erikoisempaa kikkaa ja konstia, jotka varmistavat, että printistä tulee aina hyvä.

Paljonko seripainetut paitapainatukset maksaa?

Seripainatus vaatii aina painotyökalujen valmistuksen sekä painokoneen kuntoonlaiton työtä varten. Käytännössä ei ole mitään eroa painetaanko yksi vai tuhat t-paitaa, sillä painokoneen kuntoonlaitto vie saman verran aikaa. Siksi seripainatus ei ole kovin kustannustehokas painatustapa alle 50 kappaleen paitaerissä.

Seripainamisen hinta vaihtelee printin värillisyyden ja painoserän mukaan. Mitä enemmän eri värejä ja mitä pienempi painos, sitä korkeampi kappalehinta. Sama pätee myös toisinpäin: mitä vähemmän värejä ja mitä isompi painos, sitä edullisempi kappalehinta. Jos haluaisit painaa 30 t-paitaa 12-värisellä kuvalla seripainatuksena, sitä voisi luonnehtia sanalla sikakallista. Painamme tällaiset työt digitaalisella painatuksella, koska se tulee sinulle merkittävästi halvemmaksi.

Sivuillamme on kaikissa tuotteissa myös kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan.

Seripainatuksen edut ja hyödyt

 • Useimmiten kustannustehokkain painotapa, varsinkin kun kyseessä on logopainatus t-paidalle
 • Todella kestävä painatus – kuluu hitaammin pesuissa kuin itse paita
 • Tarkka painatustapa varsinkin logoille, teksteille ja selkeälinjaisille kuvituksille
 • Todella tarkka värintoisto – käytössäsi on kaikki Pantone-viuhkan sävyt
 • Kirkkaat painovärit
 • Ympäristöystävällinen painotapa – Natualla emme käytä seripainovärejä, joissa on muovinpehmentimiä ja hyödynnämme myös hukkavärin tehokkaasti

Seripainatuksen rajoitteet

 • Ei sovellu hyvin alle 50 kappaleen painoerälle
 • Ei sovellu hyvin valokuvamaisille printeille – vain todella isot painoerät valokuvamaisella printillä tehdään seripainatuksena
 • Selkeästi kosketeltaessa tuntuva painopinta: jos toivot ohutta pintaa, näytä meille aineistosi – ohuelle sormituntumalle löytyy usein muita toteutustapoja

Digitaaliset paitapainatukset

Painettuja t-paitoja voidaan toteuttaa myös digitaalisilla painokoneilla. Digitaalisissa painokoneissa on valtavia eroja ja termi digitaalinen paitapainatus ei sellaisenaan ole vertailukelpoinen. Tämä johtuu siitä, että digitaalisia painokoneita on olemassa valokuvaamojen pienistä tulostimista järeisiin teollisiin tulostimiin. Teolliset digipainokoneet vaativat tarkkaan hallitun tulostusympäristön kostuttimineen ja ilmaeristettyine tiloineen. Laatuerot näiden ääripäiden välillä ovat melko hurjia.

Pienet t-paitaerät (alle 50 kpl) monivärisellä painatuksella kannattaa painaa digiprinttinä, koska se on sinulle kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Paljonko digitaaliset paitapainatukset maksaa?

Toisin kuin perinteisessä seripainatuksessa, digitaalisessa painatuksessa hintaan ei vaikuta painettavien värien määrä, vaan painettavan painoalan koko. Digitaalinen painaminen on myös seripainamista merkittävästi hitaampi tuotantotapa ja siksi isot sarjat kannattaakin useimmiten tehdä seripainossa. Digitaalisen painokoneen painovärit ovat seripainovärejä kalliimpia.

Digitaalinen painaminen on kustannustehokkain painotapa pienissä painoerissä, kun printti sisältää paljon eri värejä, liukuvärejä tai aihe on valokuvamainen. Tarvitseeko sinun osata pyytää erikseen digipainatusta? Ei. Katsomme aina tilauskohtaisesti miten printtisi on järkevin ja kustannustehokkain toteuttaa.

“Paitapaino Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella digitaalisella painokoneella.”

Suurin ero seripainetun ja digipainetun printin välillä tulee kuvissa, joissa on valtavasti erilaisia värejä, liukusävyjä tai kuvamaisia aiheita. Näissä digitaalinen painatus on yksinkertaisesti tarkempi, kustannustehokkaampi ja tekee paremman lopputuloksen.

Farm Away! paitapainatukset tehtiin digitaalisella painatuksella.
Farm Away -paitojen painatus on hyvä esimerkki painatuksesta, jota ei kannata tehdä seripainatuksella. Painoimme Farm Away -t-paidat digipainatuksella 40 kappaleen painoerässä.

Paitapaino Natuan digitaaliset paitapainatukset tehdään keravalaisen kerrostalokaksion hintaisella digitaalisella painokoneella, joten voit olla varma, että saat aina parasta mahdollista laatua. Kaikki Natuan tuotteet soveltuvat sekä seripainettavaksi että digipainettavaksi.

Sivuillamme on kaikissa tuotteissa myös kätevä hintalaskuri, jolla näet miten tuotteen hinta muuttuu, kun painosmäärää ja painatuksen värillisyyttä muutetaan.

Digitaalisen paitapainatuksen edut ja hyödyt

 • Kustannustehokkain painotapa pieniin painoeriin, kun värejä on paljon, printti sisältää liukuvärejä tai on valokuvamainen
 • Yhtenäinen ulkoasu läpi painatussarjan – tarvittaessa printin kokoa voidaan skaalata paidan koon mukaan
 • Kestävä painatus – printti kestää pesuja yhtä pitkään kuin paitakin
 • Tarkka painatustapa varsinkin valokuvamaisille painatuksille
 • Hyvä värintoisto
 • Ohuehko, hengittävä painopinta – digipainatuksella isoistakaan printeistä ei tule hiostavia
 • Ympäristöystävällinen painotapa – Natuan järeä digipainolaitteisto käyttää vesipohjaisia värejä

Digitaalisen paitapainatuksen rajoitteet

 • Ei sovellu hyvin isoille painatuserille – seripainatus on nopeampaa ja kustannustehokkaampaa isoissa erissä
 • Ei käytössä Pantone-värisarjan kaikkia sävyjä – jos brändivärit pitää tarkasti, kannattaa ne tehdä seripainolla

Mitä paitapainatuksista pitää tietää?

Sinulle tärkeää on se, että painetut t-paitasi painetaan ammattitaitoisesti ja kunnollisilla laitteilla. Olennaista on myös se, että kuhunkin työhän valitaan työlle sopivin tuotantotapa, jolloin printistä tulee aina paras mahdollinen – etkä sinä työn tilaajana maksa siitä turhaan liikaa.

Me Natualla toimimme aina näin. Kun näemme printtisi ja kuulemme toiveesi, ehdotamme työlle sopivinta tuotantotapaa jo tarjous- ja vedosrumban yhteydessä.

Ovatko paitapainatukset paksuja, muovisen tuntuisia ja hiostavia länttejä?

Halvin tapa tuottaa t-paita on valita tehotuotettu, huonosti värjätty, mahdollisimman halpa t-paita ja painaa siihen siirtokuva. Jos olet siis muovisiin ja hiostaviin läntteihin törmännyt, paidat ovat painettu joko halvimmin siirtokuvamateriaalein tai muilla vastaavilla tuotantotavoilla. Tällaisia ovat useimmiten muun muassa toreilla ja markkinoilla myytävät paidat ympäri maailmaa.

Meillä Natualla on sellainen periaate, että haluamme tehdä vain kunnon kamaa ja huomiomme sen myös painatuksissa. Emme käytä halvimpia mahdollisia ja ylimääräisiä kemikaaleja sisältäviä painovärejä. Kunnon seripainoväreillä painettu pinta muodostaa peittävän tason kankaan päälle, mutta painatus on silti sopivan venyvä ja hengittävä, toisin kuin siirtokuvaprinteissä.

“Haluamme tehdä vain kunnon kamaa ja huomiomme sen myös painatuksissa.”

Pesussa lohkeileva, käytössä haalistuva, nihkeäntuntuinen ja kova printti ei siis kuulu Natuan valikoimiin. Siirtokuvaprinttejä tehdään t-paitamarkkinoilla paljon, koska kunnon digipainokoneet ovat isoja investointeja. Siirtokuvaprintit ovat halpa ja suosittu tapa tehdä pieniä painoksia. Itse emme niitä suosittele ja pysymmekin niistä kaukana.

Ovatko paitapainatukset ympäristöystävällisiä?

Paitapaino Natualle ekologiset arvot ovat kantavassa roolissa. Sen myötä voit olla varma, että olemme huomioineet myös painatuksien ekologisuuden. Ekologisessa paitapainossamme käytetään monenlaisia värejä. Ne kaikki täyttävät EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat turvallisuusmääräykset ja olemme tarkkoja myös siitä, että värihukkaa syntyy mahdollisimman vähän. Värimme ovat täysin vapaita mm. muovinpehmentimistä, joita esiintyy varsinkin halvoissa painoväreissä.

Seripainamisen erikoistekniikat: syövyttävät värit

Seripainotekniikka mahdollistaa erikoistekniikoita, kuten syvöyttävien värien käytön. Värit tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä discharge ink. Syövyttävät värit poistavat paidasta väripigmenttiä, eli tavallaan valkaisevat paidan ja paljastavat puuvillan alkuperäisen värin.

North Engine Crossfit paitapainatukset tehtiin syövyttävillä väreillä (discharge)
North Engine Crossfit -paidat on painettu syövyttävillä väreillä. Syövyttävin värein printistä tulee pehmeä ja ikäänkuin osa paitaa.

Syövyttävien värien sekaan on mahdollista lisätä väriä, jolloin saamme sävytettyä syövytettäviä painatuksia. Syövytettyjen värien sävyntoisto on heikompi kuin perinteisillä väreillä. Monesti syövyttävillä väreillä haetaan enemmän erikoisempia ratkaisuja, eikä juuri sitä oikeaa ja autenttista brändiväriä.

“Syövyttävät printit ovat todella ohuita ja ne ovat kuin osa paitaa.”

Käytännössä syövyttävät printit ovat todella ohuita ja ne ovat kuin osa paitaa. Syövyttävät värit ovat erikoistekniikka ja painatukset ovat myös kalliimpia kuin perinteiset painatukset.

Yhteenveto erilaisista paitapainatuksista

Tämä tietopaketti on vain pintaraapaisu painettujen t-paitojen maailmasta. Painatusten tekemiseen löytyy paljon muitakin mahdollisuuksia. Erikoisemmat paitapainatusten erikoistekniikat ovat kuitenkin täysin oma lukunsa. Niiden toteuttaminen on projektityötä ja useimmiten vaatii ainakin 200–300 kappaleen painoerän, jotta niiden toteuttaminen olisi järkevää.

Älä huoli, jos tietomäärä alkoi huimaamaan. Kunnon paitapaino auttaa sinua löytämään brändillesi ja printillesi parhaan mahdollisen tuotteen ja painatustavan. Suosittelemme lukemaan lisätietoa t-paitojen painatuksista myös blogistamme.

Kirjoittaja

Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas & yrittäjä, [email protected]

Lue myös

Millainen on hyvä paitapainatus?
Aineisto-opas: painetut vaatteet
T-paitojen painatus: Vinkit, joilla säästät rahaa
Paitojen painatus: suosituimmat painoaiheet