Paidan painatus: Millainen painatus on hyvä?

Kunnollinen paidan painatus näyttää hyvälle, kestää pesuja sekä käyttöä ja on kuin osa hyvin valittua t-paitaa. Laadimme lyhyen, kuuden vinkin tietopaketin siitä, millainen on hyvä t-paita painatus?
Paidan painatus millanen on hyvä painatus
Moni painaisi tämän laitumellaan kirmaavan iloisen possun laattamaisena hiostavana länttinä, joka halkeaa pesussa. Älä sorru tilaamaan sellaista.

Suurin osa t-paidoista painetaan seripainamalla. Olemme kasanneet sivuillemme kattavan tietopaketin yleisimmin käytetyistä painotekniikoista, joten en tässä kirjoituksessa käsittele niiden eroja tarkemmin. Sen sijaan keskityn ominaisuuksiin ja siihen, millainen paidan painatus on hyvä ja miksi?

Lukemalla kirjoitukseni, osaat huomioida oikeita asioita paitatilausta tehdessäsi, sillä t-paidan painatus voidaan väärin keinoin toteuttaa myös huonosti.

1. Kestääkö paidan painatus pesuja?

Jos paino osaa hommansa, paitapainatus kestää pesuja ja käyttökertoja aivan yhtä hyvin kuin Stockmannilta ostettu kalliiin muotimerkin tuote. Paitapainatuksia tehdään kuitenkin monenlaisissa yrityksissä, aina autotallipajoista isoihin teollisiin paitapainotaloihin. Se tuo oman mausteensa niiden kestävyyteen ja käyttöikään.

Kunnollinen paidan painatus vaatii hyvät laitteet ja rautaisen ammattitaidon. Esimerkiksi siirtokuvatekniikalla painetulle laattamaiselle painatukselle ei voi luvata yhtä pitkää käyttöikää kuin seripainetulle. Hyvän t-paitapainatuksen kuuluu kestää käyttöä ja satoja pesukertoja.

“Esimerkiksi siirtokuvatekniikalla painetulle laattamaiselle painatukselle ei voi luvata yhtä pitkää käyttöikää kuin seripainetulle.”

Erityisesti silloin lopputulos on kehno, kun painopintana on mahdollisimman halvalla tuotettu t-paita ja siihen prässätään halvimmalle siirtokuvamateriaalille tulostettu printti.

Paitoja tehdään tällä tavoin toreille, basaareihin ja halpoihin verkkokauppoihin valitettavan paljon, varsinkin aasiassa. Itse kutsun näin tuotettua t-paitaa krääsäksi.

2. Miten painatus on sijoiteltu?

Joskus kadulla tallaillessa tulee kiinnitettyä huomiota vastaantulevan henkilön paitaan, jossa iso etuprintti on liian alhaalla, vatsan kohdalla. Tämä on malliesimerkki huonosta painatuksen sijoittelusta.

Printin tulee olla sijoitettuna oikein. Hyvä paitapaino huolehtii sijoittelun siten, että paidat näyttävät hyvältä läpi kokojakauman, vaikka mukana olisi kaikenlaisia paitoja pienistä naisten paidoista isokokoisiin miesten paitoihin. Hyvä t-paita painatus on oikeassa kohdassa paitaa, eikä se saa olla tarkoituksettomasti vinossa.

“Hyvä paitapaino huolehtii sijoittelun siten, että paidat näyttävät hyvältä läpi kokojakauman.”

3. Painatuksen koko

Kunnollinen paidan painatus painetaan tuotteisiin oikeassa koossa suhteessa tuotteisiin ja niiden kokojakaumaan. Tämä on paitapainon heiniä, joten asiakkaana sinun ei tarvitse asiasta murehtia.

Jos printin tekee graafikko, hänellä on usein valmis ehdotus sopivasta printin koosta. Painon tehtäväksi jää varmistaa, että ehdotus on hyvä. Hyvä paitapaino varmistaa myös printin istuvuuden ja koon tekemällä digitaalisen näköisvedoksen asiakkaan toivomalle paidalle.

Kannattaa muistaa, että tavallisesti paidan painatus on saman kokoinen läpi koko tuotesarjan. Siksi painatus ja sen koko pitää suunnitella paitaerän pienimmän tuotteen mittoihin sopivaksi.

Suuret paitapainatukset

On käytännössä kaksi vaihtoehtoa, jos tavoitteena on saada mahdollisimman iso painatus erikokoisiin tuotteisiin.

Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä painatuksesta erikseen iso ja pieni versio, ja jakaa kokojakauma keskeltä puoliksi. Se tarkoittaa, että LXXL-koon paitoihin tehdään suuri painatus ja XSM-koon paitoihin tehdään hieman pienempi versio.

Toinen vaihtoehto on skaalata painatusta. Skaalaamme printtejä usein, kun painatus tehdään digitaalisesti. Seripainatuksen skaalaus on kalliimpaa, koska painatustyökaluja tarvitsee tehdä enemmän, mutta harvoin siitäkään kukaan konkurssiin menee.

4. Paidan painatus ei saa hiostaa

Hyvän painatuksen ominaisuuksiin kuuluvat myös hengittävyys ja hiostamattomuus. On olemassa erilaisia tapoja tehdä jopa valokuvamaisesta ja isosta printistä hiostamaton.

“On olemassa erilaisia tapoja tehdä jopa valokuvamaisesta ja isosta printistä hiostamaton.”

Esimerkiksi digipainolla, joka käyttää vesipohjaisia värejä, printistä tulee aina ohut ja hiostamaton. Seripainossa ohut printti voidaan tehdä esimerkiksi disharge-printtinä tai vesipohjaisilla väreillä.

Jos sinua epäilyttää, millä tavalla printtisi kannattaisi toteuttaa, on parasta kysyä neuvoa painosta. Varaudu lähettämään painolle (alustava) painatusaineisto tai kertomaan toiveistasi mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

5. Paidan painatus ei saa kutittaa tai aiheuttaa allergista reaktiota

Paitojen painatus tulee toteuttaa aiheen ja värillisyyden mukaan tekniikalla, joka ei tule kankaan lävitse tai kutita. Sen ei tule sisältää kemikaaleja tai muita myrkkyjä.

“Hyvä paitapainatus tulee toteuttaa aiheen ja värillisyyden mukaan tekniikalla, joka ei tule kankaan lävitse tai kutita.”

Tosin painatus on harvoin iho-oireiden aiheuttaja, koska sekä väri- ja painomateriaalinvalmistajat että paitapainot ovat yleisesti kiinnittäneet huomiota ympäristöystävällisyyteen. Mahdollisen allergisen reaktion aiheuttaa useimmiten tuote, jolle painatus on tehty.

Paras tapa välttää turhat kutinat ja allergiset reaktiot, on monin tavoin sertifioidun, turvallisen tuotteen valinta.

6. Onko painettu t-paita tyylikäs?

Mietitkö, että olisi kiva tehdä t-paitaan monta painatusta: eteen, selkään ja molempiin hihoihin? Ehdotan, että mietit uudelleen, jollei usealle painatukselle ole todellista tarvetta.

Voisitko päästä yhtä hienoon lopputulokseen vain yhdellä rintaprintillä? Se tulee myös edullisemmaksi.

Harvoin näkee paitaa, jonka tyylikkyys syntyy useasta printistä sekä edessä että molemmissa hihoissa ja selässä. Keep it simple!

Tärkeää tyylikkään ja hyvän t-paidan valinnassa on tietenkin myös hyvin suunniteltu, muodikas tuote.

Yhteenvetona

Painettujen paitojen hankkiminen voi ensimmäisellä kerralla tuntua hankalalta. Mistä tietää minkä kokoisena paitojen painatus kannattaa painaa? Miten se kannattaa sijoittaa? Millainen tuote on minulle sopiva?

Stressiä ei kannata kasvattaa äärimmilleen, sillä hyvän paitapainon ominaisuuksiin kuuluu ensiluokkainen asiakaspalvelu.

Kun olet hankkimassa painettuja t-paitoja, kannattaa varmistaa, millaista paitaa olet ostamassa ja miten printistäsi saadaan paras mahdollinen.

Toimiva paidan ja painatuksen yhdistelmä syntyy, kun matkan varrella tehdään oikeita valintoja ja asiat kunnolla. Kun tarvitset apua, me autamme.

Kirjoittaja

Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

Lue myös

Paljon painetut t-paidat maksavat?
Aineisto-opas: painetut vaatteet
Paitojen painatus: suosituimmat painoaiheet

Tykkäsitkö? Vinkkaa kaverille

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Twiittaa
Share on linkedin
Jaa LinkedInissä
Share on email
Meilaa kaverille
Share on whatsapp
Lähetä WhatsApissa