Millainen on hyvä paitapainatus? | Paitapaino Natua
Blogi / Suunnittelu ja painatukset

Millainen on hyvä paitapainatus?

Moni painaisi tämän laitumellaan kirmaavan iloisen possun laattamaisena hiostavana länttinä, joka halkeaa pesussa. Älä sorru tilaamaan sellaista.

Hyvä t-paitaprintti näyttää hyvälle, kestää käyttöä ja on kuin osa hyvin valittua t-paitaa. Laadimme lyhyen tietopaketin siitä, millainen on hyvä paitapainatus?

Suurin osa t-paidoista painetaan seripainamalla. Olemme kasanneet sivuillemme kattavan tietopaketin yleisimmin käytetyistä painotekniikoista, joten en tässä kirjoituksessa käsittele niiden eroja tarkemmin. Sen sijaan keskityn ominaisuuksiin ja siihen, millainen on hyvä paitapainatus.

Kestävätkö printit pesuja?

Paitaprintti kestää pesuja ja käyttökertoja aivan yhtä hyvin kuin Stockmannilta ostettu kalliiin muotimerkin tuote, jos paino osaa hommansa. Paitapainatuksia tehdään kuitenkin monenlaisissa yrityksissä, aina autotallipajoista isoihin teollisiin paitapainotaloihin. Se tuo oman mausteensa paitapainatusten kestävyyteen ja käyttöikään. Esimerkiksi siirtokuvatekniikalla painetulle laattamaiselle painatukselle ei voi luvata yhtä pitkää käyttöikää kuin seripainetulle. Ei varsinkaan silloin, jos painopintana on mahdollisimman halvalla tuotettu paita. Hyvän paitapainatuksen kuuluu kestää käyttöä ja pesukertoja.

“Esimerkiksi siirtokuvatekniikalla painetulle laattamaiselle painatukselle ei voi luvata yhtä pitkää käyttöikää kuin seripainetulle.”

Painatuksen sijoittelu

Joskus kadulla tallaillessa tulee kiinnitettyä huomiota vastaantulevan henkilön paitaan, jossa iso etuprintti on liian alhaalla, vatsan kohdalla. Tämä on malliesimerkki huonosta painatuksen sijoittelusta. Printin tulee olla sijoitettuna oikein. Hyvä paitapaino huolehtii sijoittelun siten, että paidat näyttävät hyvältä läpi kokojakauman, vaikka mukana olisi kaikenlaisia paitoja pienistä naisten paidoista isokokoisiin miesten paitoihin. Hyvä painatus on oikeassa kohdassa paitaa, eikä se saa olla tarkoituksettomasti vinossa.

“Hyvä paitapaino huolehtii sijoittelun siten, että paidat näyttävät hyvältä läpi kokojakauman.”

Printin koko

Hyvä t-paitaprintti painetaan tuotteisiin oikeassa koossa suhteessa tuotteisiin ja niiden kokojakaumaan. Tämä on paitapainon heiniä, joten asiakkaana sinun ei tarvitse asiasta murehtia. Jos printin tekee graafikko, hänellä on usein valmis ehdotus sopivasta printin koosta. Painon tehtäväksi jää varmistaa, että ehdotus on hyvä. Hyvä paitapaino varmistaa myös printin istuvuuden ja koon tekemällä digitaalisen näköisvedoksen asiakkaan toivomalle paidalle.

On käytännössä kaksi vaihtoehtoa, jos tavoitteena on saada mahdollisimman iso printti erikokoisiin tuotteisiin. Ensimmäinen vaihtoehto on tehdä printistä erikseen iso ja pieni versio, ja jakaa kokojakauma keskeltä puoliksi. Se tarkoittaa, että LXXL-koon paitoihin tehdään iso printti ja XSM-koon paitoihin tehdään pieni printti.

Toinen vaihtoehto on skaalata printtiä. Skaalaamme printtejä usein, kun printti tehdään digitaalisella painatuksella. Seripainatuksen skaalaus on kalliimpaa, mutta harvoin siitäkään kukaan konkurssiin menee.

Painatus ei hiosta

Hyvän printin ominaisuuksiin kuuluvat myös hengittävyys ja hiostamattomuus. On olemassa erilaisia tapoja tehdä jopa valokuvamaisesta ja isosta printistä hiostamaton. Esimerkiksi digipainolla, joka käyttää vesipohjaisia värejä, printistä tulee aina ohut ja hiostamaton. Seripainossa ohut printti voidaan tehdä esimerkiksi disharge-printtinä tai vesipohjaisilla väreillä.

Jos sinua epäilyttää, miten printtisi kannattaisi toteuttaa, on parasta kysyä neuvoa painosta.

Painatus ei kutita tai aiheuta allergista reaktiota

Hyvä paitapainatus tulee toteuttaa aiheen ja värillisyyden mukaan tekniikalla, joka ei tule kankaan lävitse tai kutita. Sen ei tule sisältää kemikaaleja tai muita myrkkyjä. Painatus on harvoin iho-oireiden aiheuttaja, koska sekä väri- ja painomateriaalinvalmistajat että paitapainot ovat yleisesti kiinnittäneet huomiota ympäristöystävällisyyteen. Mahdollisen reaktion aiheuttaa useimmiten tuote, jolle painatus on tehty.

“Hyvä paitapainatus tulee toteuttaa aiheen ja värillisyyden mukaan tekniikalla, joka ei tule kankaan lävitse tai kutita.”

Onko painettu t-paita tyylikäs?

Mietitkö, että olisi kiva painaa t-paitaan monta printtiä: eteen, selkään ja molempiin hihoihin? Ehdotan, että mietit uudelleen, jollei usealle painatukselle ole todellista tarvetta. Voisitko päästä yhtä hienoon lopputulokseen vain yhdellä rintaprintillä? Se tulee myös edullisemmaksi.

Harvemmin näkee paitaa, jonka tyylikkyys syntyy useasta printistä sekä edessä että molemmissa hihoissa ja selässä. Keep it simple!

Yhteenvetona

Painettujen paitojen hankkiminen voi ensimmäisellä kerralla tuntua hankalalta. Mistä tietää minkä kokoisena oma printti kannattaa painaa? Miten se kannattaa sijoittaa? Stressiä ei kannata kasvattaa äärimmilleen, sillä hyvän paitapainon ominaisuuksiin kuuluu ensiluokkainen asiakaspalvelu.

Kun olet hankkimassa painettuja t-paitoja, kannattaa varmistaa, millaista paitaa olet ostamassa ja miten printistäsi saadaan paras mahdollinen. Toimiva painatuksen ja paidan yhdistelmä syntyy, kun matkan varrella tehdään oikeita valintoja ja asiat kunnolla. Jos tarvitset apua, me autamme.

Kirjoittaja

Miitre Virtanen, Paitapaino Natuan osakas ja yrittäjä, [email protected]

Lue myös

Paljon painetut t-paidat maksavat?
Aineisto-opas: painetut vaatteet