Paita kerrallaan parempi asema eläimille

Sydämen keskelle nousevat rinnakkain suloinen tassu ja ihmisen nyrkkiin puristettu käsi. Jos tämä kuulostaa tutulta, olet ehkä törmännyt Oikeutta eläimille -järjestön t-paitaan, collegepaitaan tai huppariin. Sympaattisten vaatteiden on tarkoitus tehdä vuonna 1995 perustetun järjestön tärkeää työtä tutuksi.
Päivitetty: 21.03.2024
“Nykyisten kokemusten perusteella uskomme, että nämä paidat kestävät vuosia”, kertoo Oikeutta eläimille -järjestön Kristina Oinonen. “Natuan kanssa yhteistyö on ihanan mutkatonta”, iloitsee Oinonen lisäksi.
Sisällysluettelo
    Add a header to begin generating the table of contents

    Oikeutta eläimille pyrkii kaikella toiminnallaan parantamaan eläinten asemaa yhteiskunnassa. Tässä työssä Natua on ollut mukana tekemällä järjestölle esimerkiksi juuri nuo eläimen ja ihmisen yhteiseloa symboloivat t-paidat, collegepaidat ja hupparit painatuksella sekä paljon muita painettuja vaatteita ja kangaskasseja.

    Niin Oikeutta eläimille kuin sen tukijat haluavat, että tukituotteet on valmistettu eläimiä ja luontoa kunnioittaen. Vastuullisesti valmistetuissa vaatteissakin harvinainen PETA-sertifikaatti on tuonut lisäarvoa yhteistyölle Natuan kanssa: Stanley/Stellan vahvasti sertifioidut vaatteet ovat myös 100 % vegaanisia. Tämä sopii erinomaisesti järjestön ideologiaan.

    “Haluamme nostaa eläintuotannon julkiseen keskusteluun ja tuomme epäkohtia esiin esimerkiksi kuvien ja videoiden kautta”, kertoo Kristina Oinonen, joka vastaa järjestön digitaalisesta markkinoinnista. “Sen lisäksi pyrimme edistämään kasvissyöntiä esimerkiksi jokavuotisen vegaanihaasteen avulla. Tahdomme tehdä vegaaniudesta helpompaa ja helpommin lähestyttävää. Kampanja onkin menestynyt hyvin.”

    Yhteiskunnallista työtä rahoitetaan lahjoituksilla ja tukituotteita myymällä

    Oikeutta eläimille vaikuttaa monella rintamalla, niin ruohonjuuritasolla kansalaisvaikuttamisen kautta kuin esimerkiksi tuomalla eläinnäkökulmaa esille yritysmaailmassa.

    Vielä muutama vuosi sitten tukituotteita, kuten t-paitoja ja kangaskasseja, myytiin vain erilaisissa tapahtumissa. Järjestön myyntipöydän saattoi löytää Vegemessuilta ja pienemmistä tapahtumista. Ajatus verkkokaupan perustamisesta kuitenkin heräsi, kun tuotteita toivottiin jatkuvasti saataville myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Ja sitten tuli korona.

    “Verkkokauppa on vielä melko tuore, mutta pyörinyt toistaiseksi todella hyvin. Verkkokaupan avulla olemme pystyneet jatkamaan myyntiä, vaikka tapahtumat ovat olleet koronan vuoksi tauolla.”

    Oinonen tietää lokakuussa 2020 avatusta verkkokaupasta kaiken. Hän vastaa sen toiminnasta alusta loppuun: tilaa tuotteet, viikkaa, hoitaa postituksen. Eläinoikeusjärjestön Digital Marketing Manager taipuu moneen.

    “Kun meitä on vain kourallinen palkallisia työntekijöitä, on kaikilla laaja työnkuva. Jokainen tekee monia asioita”, selittää Oinonen. “Iso osa omaa duuniani on verkkokaupan pyöritys. Sen lisäksi teen somesisältöä, kuvia ja videota. Vastuulleni kuuluvat yleensä myös kaikki ulkoasuun ja digitaaliseen suunnitteluun liittyvät asiat. Aika paljon aikaa menee järjestön Instagramin ja Facebookin puolella.”

    Joku, ei jokin -paitoja, huppareita ja kangaskasseja koristavat piirretyt tuotantoeläimet

    Oinonen on myös suunnitellut viimeisimmän paitamallin, joka julkaistiin alkuvuodesta. Paidoilla halutaan viestittää, että eläimet on kohdattava yksilöinä, ei vain osana tuotantokoneistoa. Lempeillä eläinhahmoilla on sanoma, mutta Oinonen ei tahtonut tehdä vaatteesta liian radikaalia. Hän halusi, että paita sopii kaikille, joille eläimet ovat lähellä sydäntä.

    Erilaisia Joku, ei jokin -vaatteita ja kangaskasseja koristavat lempeät eläinhahmot. Sarjaan kuuluu painettuja t-paitoja, huppareita ja kangaskasseja. Painatuksen on suunnitellut Oikeutta eläimille -järjestön Kristina Oinonen itse.
    Erilaisia Joku, ei jokin -vaatteita ja kangaskasseja koristavat lempeät eläinhahmot. Sarjaan kuuluu painettuja t-paitoja, huppareita ja kangaskasseja. Painatuksen on suunnitellut Oikeutta eläimille -järjestön Kristina Oinonen itse.

    Nyt ilmojen lämmetessä paitoja on alkanut näkyä kaupungilla. Oinonen ilahtuu, kun vastaantulijoiden takkien alta paljastuu tuttuja Oikeutta eläimille -paitoja.

    “On todella hauskaa nähdä itse piirtämä paita jonkun päällä kadulla tai metrossa”, Oinonen sanoo.

    Joskus paitoja on vilahtanut televisiossakin. Oinonen muistaa nähneensä järjestön paidan ainakin kirjailija Laura Gustafssonin päällä, ja viime vuoden Party Animals -tukikonsertissa monet esiintyjät kiipesivät lavalle osoittaen tukensa pukeutumalla järjestön paitoihin. 

    Vaatemyynnin tuotto ohjataan lyhentämättömänä eläinsuojelutyöhön

    Tukituotteiden kautta tahdotaan tehdä järjestöä tunnetuksi. Vaatteiden, tarrojen ja kangasmerkkien ansiosta Oikeutta eläimille näkyy yhä enemmän myös katukuvassa. Muutama vuosi sitten yli 20-vuotias järjestö halusi osoittaa kasvaneensa aikuiseksi ja toteutti brändiuudistuksen.

    Tatuointitaiteilijana tunnetun Iris Lysin suunnittelema Oikeutta eläimille -painatus on kunnianosoitus yhdistyksen aiemmalle 20-vuotiselle klassikko logolle. Tunnusta on painettu Natuan toimesta t-paitoihin, collegepaitoihin ja huppareihin.
    Tatuointitaiteilijana tunnetun Iris Lysin suunnittelema Oikeutta eläimille -painatus on kunnianosoitus yhdistyksen aiemmalle 20-vuotiselle klassikko logolle. Tunnusta on painettu Natuan toimesta t-paitoihin, collegepaitoihin ja huppareihin.

    Iris Lysin suunnittelema kuva, jossa tassu ja käsi seisovat pystyssä rinnakkain, onkin kunnianosoitus yhdistyksen vanhalle logolle. Eläinten ystävänä ja tatuointitaiteilijana tunnettu Lys muokkasi vanhaa tunnusta old school -tatuointityyliin ja lahjoitti piirtämänsä työn järjestön käyttöön.

    Oinosen mukaan vaatteet eivät ole vain helppo tapa tukea toimintaa. Ne on suunniteltu jokapäiväiseen käyttöön.

    “Sen lisäksi että vaatteet ovat hienoja, on niiden tärkeää toimia arjessa”, Oinonen kertoo.

    Siinä avuksi on tullut Natua, jonka kanssa yhteistyötä on tehty jo vuodesta 2015. Alkuun kyse oli yksittäisistä paitatilauksista, mutta viime vuosina yhteistyö on syventynyt. Nyt Natua painaa Oikeutta eläimille -paitoja tasaisin väliajoin. Koska vaatteiden on tarkoitus kestää käyttöä, on laatu ollut keskeinen kriteeri kumppanin valittaessa.

    “Nykyisten kokemusten perusteella uskomme, että nämä paidat kestävät vuosia.”

    “Laadusta on tullut paljon kehuja. Paidat eivät nukkaannu ja painojälki on myös asiakkaiden mielestä erinomaista. Kuva on tarkka ja säilyy hyvännäköisenä”, toteaa Oinonen tyytyväisenä.

    Kiitellyt painatukset syntyvät painoaiheesta ja värillisyyksistä riippuen joko digitaalisina painatuksena tai Waterbased Ink-seripainatuksina. Molemmissa painotekniikoissa värit ovat ympäristöystävällisiä vesiohenteisia värejä, jotka ovat sekä ekologisia että kirkkaita.

    Natualla osataan neuvoa, mikä painatustekniikka sopii parhaiten millekin tuotteelle. Tavoitteena on aina näyttävä painatus, joka kestää kulutusta läpi koko vaatteen elinkaaren.

    Laadun lisäksi on tärkeää, että tuote täyttää eettiset vaatimukset

    Eläinoikeusjärjestön yhteistyökumppanin on oltava vastuullinen ja pystyttävä antamaan tietoa siitä, kuka vaatteet on tehnyt, millaisissa olosuhteissa ja mistä materiaaleista. Oinosen työtä on helpottanut Natuan tarjoama selkeä info – asiakkaita kiinnostaa tukituotteiden alkuperä, ja järjestö haluaa antaa tarkkoja vastauksia.

    “Meille ja meidän seuraajille eläinoikeudet, ihmisoikeudet ja ilmasto kulkevat käsi kädessä”, Oinonen tiivistää.

    “Meillä on standardit, joita haluamme ylläpitää. Ostajat kyselevät, millä tehtaalla tuotteita tehdään. Natuan valmistajilta löytyy sertifikaatit ja raportit, kaikki on avointa.”

    Natuan Oinonen löysi googlettamalla. Hän kertoo nauraen, että kovin montaa yritystä ei tule vastaan hakusanoilla “eettinen painatus”. Yhteistyöstä laitettiin kyselyä muutamalle eri taholle, ja lopulta Oikeutta eläimille päätyi Natuaan.

    Oinonen kertoo, että he ovat olleet erittäin tyytyväisiä päätökseen. Erityisesti kehuja saa asiakaspalvelusta vastaava Miitre Virtanen, jota Oinonen kuvailee lyhyesti sanoen “mahtavaksi”.

    “Natuan kanssa yhteistyö on ihanan mutkatonta.”

    “Miitre tietää heti, mitä haluamme, ja osaa suositella oikeita tuotteita. Olen tykännyt Natuan kanssa työskentelystä todella paljon”, kertoo Oinonen.

    Hän lisää, että toisinaan yhteistyökumppaneiden kanssa kommunikointi on ollut lyhytsanaista ja tökeröäkin. Silloin tulee mieleen onko taustalla jokin kielteinen mielipide järjestöstä. Natuan kanssa tätä ongelmaa ei ole. 

    Oikeutta Eläimille hupparit painatuksella
    Natua lahjoitti Oikeutta eläimille -järjestön sosiaalisen median arvointoihin painettuja huppareita palkinnoiksi. Huppari on myynnissä myös Oikeutta eläimille -verkkokaupassa.

    Natua on halunnut osaltaan tukea Oikeutta eläimille -järjestön arvokasta työtä tarjoamalla alennusta tuotetilauksista. Sen lisäksi Natua lahjoitti sosiaalisen median arvointoihin painettuja huppareita palkinnoiksi. Oinosen mukaan huhtikuussa järjestön Instagram- ja Facebook-sivuilla toteutetut arvonnat saivat runsaasti osallistujia ja erittäin innokkaan vastaanoton.

    Tukituotteiden osalta järjestöllä onkin positiivinen ongelma: toiveita tulee enemmän kuin niitä on mahdollista toteuttaa. Oikeutta eläimille -järjestöllä ei ole toistaiseksi varastoa, vaan tuotteita säilytetään toimistolla.

    Kun tilaa on rajallisesti, Natuan nopea toimitusaikataulu helpottaa käytännön järjestelyjä. Tuotteita tilataan sitä mukaa kuin niitä myydään.

    “Vielä emme ole voineet laajentaa valikoimaa, mutta verkkokauppakin on ollut auki vasta vähän aikaa. Kehitämme ja ideoimme koko ajan”, kertoo Oinonen. “Paidoista toivotaan monia eri värejä. Myös lasten t-paitoja pyydetään”.

    Oinonen pohtii mahdollisuutta myös erilaisille kausituotteille, kuten vegaanipaidalle tai joulusesonkiin sopivalle paidalle. Eläinoikeustyölle ei valitettavasti vielä näy loppua, mutta tukituotteet ovat yksi tapa tukea sitä tyylikkäästi.

    Kirjoittaja
    Milla Palkoaho

    Tykkäsitkö?

    Vastuulliset vaatteet

    Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

    Näin syntyy paras painatusjälki

    Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

    3D-painatus on hävyttömän hieno!

    Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

    Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

    Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

    Paljonko painetut vaatteet maksavat?

    Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

    Katso ideoita referenssigalleriasta

    Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.