Mitä on luomupuuvilla?

Monet suosivat vaateostoksilla luomupuuvillaa, vaikka eivät oikeastaan tiedä, miten se eroaa tavanomaisesta puuvillasta. On aika selvittää, mitä on luomupuuvilla.
Luomupuuvilla
Luomupuuvilla on puuvillaa, jonka tuotannossa käytetään luonnonmukaisen maanviljelyn periaatteita. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja siemeniä.
Sisällysluettelo
  Add a header to begin generating the table of contents

  Luomupuuvilla on puuvillaa, joka on tuotettu luonnonmukaisen maanviljelyn periaatteiden mukaan. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja siemeniä.

  Luonnonmukaisen tuotannon tarkoitus on ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, maaperän hedelmällisyyttä sekä edistää ympäristön ja ihmisten hyvinvointia. Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto.

  “Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto.”

  Miksi ostat luomupuuvillaisia vaatteita?

  “Hei Maikki, ostatko luomupuuvillaisia vaatteita?” kysyn työtoveriltani.

  “Joo, luomupuuvillasta tulee miellyttävä mielikuva. Se auttaa ostopäätöksen tekemisessä.  Tiedän, että tavallinen puuvilla ei ole ekologista, mutta en ole tarkemmin ottanut selvää, miksi luomupuuvilla olisi parempi vaihtoehto.”

  Vastaan, etten minäkään tiedä. Olen tilannut netistä usein luomupuuvillaisia t-paitoja. Kivijalkaliikkeessä kurkin kivan vaatteen materiaalilappua ja toivon, että se on tehty luomupuuvillasta.

  Luomupuuvillaisuus kuulostaa hyvälle, mutta miten se oikeasti eroaa tavallisesta puuvillasta? Tarkemmin ajateltuna en edes tiedä, mitä puuvilla on. Asioista on pakko ottaa selvää perin pohjin.

  Puuvilla on maailman yleisin luonnonkuitu

  Puuvillan osuus maailmassa tuotetuista tekstiilikuiduista on suuri, noin 27 prosenttia. Se oli pitkään maailman yleisin tekstiilikuitu, kunnes markkinoille alkoi tulla muovipohjaisia kuituja. Nykyään maailman yleisin tekstiilikuitu on polyesteri, jonka osuus tekstiilikuiduista on jo 55 prosenttia. Puuvilla on kuitenkin edelleen maailman yleisin luonnonkuitu.

  Puuvillaa ei nimestään huolimatta tehdä puusta tai keritä lampaasta. Se on mukavan pehmeä luonnonkuitu, jota valmistetaan puuvillakasvien siemenhaituvista. Puuvillakasvit ovat usein kuivahtaneen näköisiä pensaita tai varpuja, joiden oksien päässä kasvaa lukuisia valkoisia pumpulimaisia palloja.

  “Puuvillaa ei nimestään huolimatta tehdä puusta tai keritä lampaasta.”

  Puuvillan sadonkorjuu suoritetaan nykyään useimmiten koneellisesti. Korjuun jälkeen puuvilla kuivataan, jotta se ei homehtuisi. Seuraavaksi se puhdistetaan ja kasvin eri osat erotellaan. Sitten siemenet erotetaan kuituhaituvista. Puuvillakuidut luokitellaan ja pannaan paaleiksi, josta ne lähtevät jatkojalostukseen langaksi, kankaaksi ja lopulta vaatteeksi.

  Miksi puuvilla on maailman yleisin luonnonkuitu?

  Puuvillan tuotanto vaikuttaa työläälle. Miksi siitä on silti tullut niin suosittua? Puuvillan suosio on helppo ymmärtää kolmen eri näkökulman kautta:

  1. Puuvilla on monipuolinen materiaali. Se on kevyt, mutta vahva. Hengittävä, mutta todella imukykyinen. Oikein käsiteltynä se ei ärsytä ihoa tai aiheuta allergiaoireita. Puuvilla myös laskostuu ja istuu hyvin.
  2. Puuvillalla on pitkä historia. Vanhimmat puuvillaan liittyvät arkeologiset löydökset viittaavat siihen, että sitä on käytetty jo ainakin 5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua Intiassa ja Meksikossa. Puuvilla levisi ympäri maailmaa tutkimusmatkailijoiden, valloittajien ja kaupparatsujen matkassa. Monet puuvillan jalostamiseen liittyvät teknologiset innovaatiot ovat vauhdittaneet materiaalin maailmanvalloitusta. Esimerkkinä mainittakoon Kehruu-Jenny, joka oli ensimmäinen härveli, jolla pystyttiin kehräämään useita lankoja yhtä aikaa.
  3. Tavallinen puuvilla on halpaa. Puuvillaa tuotetaan usein halvan työvoiman maissa huonoissa olosuhteissa. Tavallisen puuvillan hinnassa ei oteta huomioon niin sanottuja negatiivisia ulkoisvaikutuksia, kuten ympäristön saastumista tai valmistuksesta aiheutuvia terveyshaittoja viljelijöille ja työntekijöille. Arvion mukaan esimerkiksi tavallinen intialainen puuvilla olisi jopa 7 kertaa kalliimpaa, jos sen tuotanto ottaisi huomioon negatiiviset vaikutukset. Luonto, viljelijät ja työntekijät maksavat erotuksen hyvinvoinnillaan.

  “Tavallinen puuvilla olisi jopa 7 kertaa kalliimpaa, jos sen tuotanto ottaisi huomioon negatiiviset vaikutukset. Luonto, viljelijät ja työntekijät maksavat erotuksen hyvinvoinnillaan.”

  Puuvilla kuluttaa paljon luonnonvaroja

  Valitettavasti tavallisen puuvillan viljely on kovin epäekologisia ja tuotanto vaatii paljon energiaa. Siksi puuvillan viljely- ja tuotantomenetelmillä on suora vaikutus ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin.

  • Puuvilla vaatii kasvaakseen valtavat määrät vettä, lannoitteita ja torjunta-aineita.
  • Puuvillan jalostuksessa käytetään suuret määrät vettä ja myrkyllisiä kemikaaleja, kuten väriaineita.
  • Puuvillan kehruu käyttää paljon energiaa.

  Yksi keino vähentää puuvillan aiheuttamaa kuormaa ympäristölle ja ihmisille on suosia luomupuuvillaa. Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa vastuullisempi vaihtoehto, koska sen viljelyssä ja valmistuksessa pyritään luonnonmukaisuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja eettisyyteen.

  “Yksi keino vähentää puuvillan aiheuttamaa kuormaa ympäristölle ja ihmisille on suosia luomupuuvillaa.”

  Luomupuuvilla on vastuullisempi vaihtoehto

  Luonnonmukaisen viljelyn tarkoitus on ylläpitää luonnon monimuotoisuutta, maaperän hedelmällisyyttä ja ihmisten hyvinvointia.

  Luonnonvarojen säästämisen ja ympäristön suojelun lisäksi periatteena on varmistaa, että valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ihmisten, eläinten tai kasvien terveydelle ja hyvinvoinnille. Luomupuuvillan tuotantoon liittyy usein siis kokonaisvaltainen ote, joka ottaa ympäristöarvojen lisäksi huomioon myös eettisyyden ja työntekijöiden paremmat työolot.

  Luomupuuvillan tuotannossa yhdistyvät perinne, innovaatiot ja tiede. Viljelyssä huomioidaan paikalliset olosuhteet ja luonnolliset ekologiset prosessit. Maaperästä pidetään huolta muun muassa viljelykierron, väliviljelyn ja kompostoinnin avulla.

  Hyvin hoidettu maaperä säästää vettä. Lisäksi luomupuuvillan tuotannossa hyödynnetään perinteistä paremmin sadevettä. Esimerkiksi Natuan käyttämän EarthPositive-tuotemerkin puuvilla viljellään Gujaratissa, koska sillä alueella 95% viljelyyn tarvittavasta vedestä muodostuu monsuunisateista. Sadeveden käyttö vähentää merkittävästi suurten kastelujärjestelmähankkeiden tarvetta, jotka riistävät niukkoja puhtaan veden varoja esimerkiksi paikallisilta asukkailta.

  Rikkaruohot kitketään käsin tai väliviljelyn avulla. Tuholaisia torjutaan muun muassa käyttämällä houkutuskasveja ja muita luonnollisia torjuntakeinoja.

  Textile Exchange -järjestön teettämän elinkaariarvion mukaan luomupuuvillan viljely kuormittaa selvästi vähemmän ympäristöä kuin perinteinen kemiallinen puuvillan viljely:

  • Maaperän ja veden happamoituminen vähenee
  • Maaperän eroosio vähenee
  • Puhdasta vettä säästyy
  • Energiaa säästyy

  Arvion mukaan luomupuuvilla vähentää tuotannon vaikutuksia ilmastonmuutokseen jopa 46 prosenttia perinteiseen puuvillaan verrattuna.

  “Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita, torjunta-aineita tai geenimuunneltuja siemeniä.”

  Luomupuuvillan voi todentaa vain sertifikaattien avulla

  Vaatteiden tuotantoketjut ovat usein niin kimurantteja, että yksittäisen kuluttajan tai yrityksen on lähes mahdotonta seurata niitä helposti ja luotettavasti alkulähteille asti. Ulkopuoliset sertifiointiorganisaatiot varmistavat, että tuotanto on ympäristöystävällistä ja eettistä myös maapallon toisella puolella.

  Paras tapa varmistaa, että hankkimasi tekstiilit ovat oikeasti luomupuuvillaa, on siis ostaa vain sertifioituja tuotteita. Lue tästä Miksi sertifikaatit ovat tärkeitä?

  Luomupuuvillan käyttö kasvaa

  Olet varmaan huomannut, että luomupuuvillan käyttö tekstiileissä on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. Niitä löytyy sekä pienistä putiikeista että suurten ketjujen valikoimista. Esimerkiksi vuonna 2017 luomupuuvillan tuotanto kasvoi 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

  Kasvusta huolimatta luomun osuus puuvillan tuotannosta on edelleen reilusti alle yhden prosentin. Kasvunvaraa on siis paljon.

  Voimme kuitenkin olettaa, että luomupuuvillan käyttö tulee jatkamaan kasvuaan, koska yhä useammat ihmiset haluavat tehdä vastuullisempia valintoja. Tämä näkyy myös siinä, että kansainväliset muotibrändit ovat ottaneet luomupuuvillaisia tekstiilejä yhä enemmän valikoimiinsa. Natuan käyttämä Stanley/Stella-vaatebrändi on seitsemänneksi suurin luomupuuvillan käyttäjä maailmassa.

  “Luomun osuus puuvillan tuotannosta on reilusti alle yhden prosentin. Kasvunvaraa on siis paljon.”

  Tietoa ostopäätöksen tueksi

  Tiedätkö nyt hieman enemmän siitä, miksi sinun kannattaa ostaa luomupuuvillaisia vaatteita? Kysytään Maikilta:

  “Tämä blogiteksti vahvisti mielikuvaani siitä, että luomupuuvilla on parempi vaihtoehto sekä eettisesti että päälle puettuna. Tulen jatkossakin ostamaan luomupuuvillaisia vaatteita. Aikaisemmin luomusertifiointi on ollut kiva bonus, mutta aion jatkossa olla asiassa vielä tarkempi.”

  Jäikö sinulle kysymyksiä luomupuuvillasta? Lähetä kysymyksesi osoitteeseen [email protected]

  Kirjoittaja

  Miika Peltola, vapaa kirjoittaja ja yrittäjä.

  Artikkelissa käytettyjä lähteitä

  The Ellen MacArthur Foundation: A New Textiles Economy: Redesigning fashion’s future
  Vihreät vaatteet
  Aboutorganiccotton.org
  Ruokavirasto
  Punomo
  Wikipedia

  Lue myös

  Miksi sertifikaatit ovat tärkeitä?
  Luomupuuvillaiset t-paidat painatuksella tuotevalikoima
  Luomupuuvillaiset hupparit painatuksella tuotevalikoima
  Luomupuuvillaiset collegepaidat painatuksella tuotevalikoima
  Luomupuuvillaiset kangaskassit painatuksella tuotevalikoima

  Tykkäsitkö?

  Vastuulliset vaatteet

  Vaatebisnes on täynnä kaiken maailman huijareita, lapsityövoimaa, kemikaaleja ja muita kamaluuksia. Lue, miten tunnistat vastuulliset vaatteet ja varmistat, ettet ole mukana tukemassa vääryyttä. Kaikki Natuan valikoiman vaatteet ovat vastuullisesti valmistettuja ja sertifioituja laadukkaita tuotteita.

  Näin syntyy paras painatusjälki

  Waterbased ink -seripainatus on ekologinen ja yksinkertaisesti sanottuna paras tapa tehdä vaatteiden painatus. Miten tämä Suomessa harvinaislaatuinen painotekniikka eroaa tavallisesta seripainatuksesta? Miksi painatuksestasi tulee tällä tekniikalla tavallista seripainatusta parempi?

  3D-painatus on hävyttömän hieno!

  Haluatko upeat, kateellisia katseita herättävät vaatteet painatuksella? 3D-seripainatus on erikoispainatus, joka nostaa painopinnan koholle. Mille 3D-painatus näyttää ja miksi ne ovat niin suosittuja?

  Paitojen painatus ja parhaat painotekniikat

  Tiedätkö miten t-paitojen, huppareiden, kangaskassien ja collegepaitojen painatukset tehdään? Tutustu painatuksien tietopakettiin ja tiedät miten saat rahoillesi vastinetta ja onnistut valinnassa.

  Paljonko painetut vaatteet maksavat?

  Kaikissa Natuan tuotteissa on hintalaskuri, jolla voit katsoa paljonko t-paidat, hupparit, collegepaidat tai kangaskassit yhdellä painatuksella maksavat.

  Katso ideoita referenssigalleriasta

  Referenssigalleriasta näet millaisia t-paitojen, huppareiden ja kangaskassien painatuksia olemme mainioille asiakkaillemme tehneet.